Annonce
forside

Kriminelle kendes på stemmen

I Mette Hjortshøjs arbejde er akustiske målinger af stemmer ét af de værktøjer, der brugt rigtigt kan give de afgørende spor i en retssag. Foto: Jannie Laigaard

Der bliver flere og flere retssager, hvor lydoptagelser af stemmer hjælper med at knække sagen.

Mette Hjortshøj Sørensen er ph.d.-studerende i fonetik og forsker som den eneste i Danmark i taler-identifikation som et kriminalteknisk værktøj. Og Mette er ikke i tvivl:

»Det er hverken teknik eller et decideret »aftryk« af en stemme, der kan give os den rigtige forbryder. I en kidnapning kan en fonetisk ekspert vurdere på talefejl, dialekt, talevaner og det geografiske område, taleren kommer fra. Det er stærke spor, der hjælper med at udelukke og indsnævre efterforskningen – men det er ikke et direkte bevis.

Usikkerheden er drivkraft
»Ligesom der er en usikkerhed i DNA og fingeraftryk, så kan vores sproglyde forandres, og de påvirkes af en forkølelse, et vægttab, talerens omgivelser, eller selvfølgelig: En kidnapper, der forsøger at maskere sin stemme,« siger Mette Hjortshøj Sørensen.

Det er netop usikkerheden i, hvor pålidelige stemmer faktisk kan være, der driver Mette Hjortshøj Sørensens ph.d.-projekt. Antallet af retssager med lydoptagelser eller vidneudsagn baseret på stemmer vokser kraftigt, og hendes projekt handler om at beskrive forskelle, hvor variansen vil være mindre hos den enkelte taler, end den kan være fra person til person.

Udåndede sin morders navn
Mens viden om fonetik er fuldstændig ubrugt i de danske retssale, er »forensisk fonetik« blevet et stort forskningsfelt i Storbritannien, hvor domstole indkalder fonetikere som ekspertvidner flere gange om ugen. Et forskningsophold hos det store britiske rådgivningsfirma, J.P. French Associates, bragte Mette Hjortshøj Sørensen meget tæt på empirien, da hun deltog i arbejdet med et alarmopkald:

»Det var ret ubehageligt. En kvinde ringede til alarmcentralen, fordi hendes mand var blevet stukket ned. Og i baggrunden kan man høre manden afsløre morderen, mens han udånder over de sidste ord. Artiklen er bragt i samarbejde med Det Humanistiske Fakultet, Aarhus Universitet

Læs meget mere om den århusianske stemmejonglør og hendes forskningsområde i Stiftens tirsdagstillæg Viden

Du kan se en demonstration af E-avisen her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce