Annonce
Aarhus

Krisen har allerede kostet en restaurant: Århusiansk restauratør kæmper for sit livsværk

Det har ikke været en nem tid for Martin Ib, der lever af at drive kantiner, frokostordninger og buffetrestauranter og bagerier. Men selvom krisen har været hård og kostet både søvn og penge, så skal det arbejdes væk. Foto: Axel Schütt
Coronakrisen har kostet restauratør Martin Ib søvn, selvtillid og en restaurant. Nu skal der tænkes kreativt og arbejdes igennem, så livsværket ikke falder til jorden.
Annonce

AARHUS: 15. marts var en af de hårdeste dage i Martin Ibs liv.

Få dage efter Statsministerens melding om, at landet skulle lukkes ned, var han tvunget til at stille sig op på en ølkasse og sende 100 medarbejdere, som stoler på ham, hjem.

Beslutningen var uundgåelige siger Martin Ib, der driver det århusianske madunivers MIB, der tæller restauranter, kantinedrift, bagerier og indtil for nyligt en ny restaurant i Aarhus Lufthavn, samt en kommende restaurant på Aarhus Ø, hvis åbning er blevet udskudt på grund af coronakrisen.

- Man har jo nærmest konstant ondt i maven. Det er jo hele tiden et spørgsmål om at tage de rigtige geværgreb, så man er stærk, når man kommer ud på den anden side. Det bliver ikke den samme virkelighed igen, og det skal man hele tiden forberede sig på, fortæller Martin Ib.

Jeg elsker at være på og få ting til at vokse, men jeg har også en forståelse for at kende min besøgelsestid. Vi skal godt igennem det her, og så kan vi godt gøre tanker om, hvordan vi ser verden på den anden side.

Martin Ib

Annonce

Hurtig konkurs

Derfor måtte han sende folk hjem og lukke flere af sine restauranter ned.

Myndighedernes restriktioner og nedlukninger betød også, at mange måneders arbejde med at stable en ny og ambitiøs restaurant på benene i Aarhus Lufthavn, blev spildt.

Martin Ib valgte at gå konkurs med selskabet bag restauranten kun otte måneder efter åbningen, hvilket betød, at 14 medarbejdere mistede deres job.

- Jeg gjorde det for at vise rettidig omhu og samfundssind. Vi lavede en konkurs, så vi betalte de kreditorer, vi havde. Havde jeg valgt at køre det videre i MIB-universet, som kunne holde hånden under det, så kunne vi måske kigge ind i et tab, der gjorde, at jeg om fire måneder skulle fyre 50-60 mand. I stedet valgte jeg at miste 14 medarbejdere nu, som jeg håber at kunne ansætte senere.

Annonce

Gode og dårlige penge

Kan du forstå, hvis folk synes, det er for hurtigt at give op efter kun otte måneder?

- Jeg har da fået kommentarer på, at det var hurtigt. Selskabet bag restauranten i lufthavnen var et nyt selskab, som derfor ikke havde opbygget nogen stor egenkapital endnu. Jeg kunne så have taget lidt fra de andre selskaber, men det ville være at kaste gode penge efter dårlige penge, synes jeg, siger Martin Ib.

Ifølge ham stod restauranten i lufthavnen til at miste 200.000 kroner om måneden, selvom man tog imod hjælpepakker fra staten. Han indgav derfor selv konkursbegæringen.

- Men jeg er aldrig gået konkurs før, så det har været et hak i selvtilliden.

MIB

  • Spiseriet8000, kantinedriften
  • Bagerier i Risskov Brynet og Langenæs
  • Madmarked i Pakhusene, Aarhus Ø
  • MIBfoodcourt, restaurant, der åbner i det kommende hostel i Mølleparken
  • FEAST, åbner på Aarhus Ø i juni
  • MIBrestaurant, Jydsk Væddeløbsbane
  • Charm, takeaway-restaurant på Aarhus Ø
  • Driver Ceres Park og Arena frem til slutningen af maj

Annonce

Uheldig eller for ivrig?

Gennem de senere år har Martin Ib været en af byens mest driftige restauratører, og hans seneste satsninger tæller nye bagerier i blandt andet Risskov Brynet, en ny restaurant i det gamle hovedbibliotek samt en konceptrestaurant med buffet i hovedsæde i Pakhusene på Aarhus Ø.

At verden kort inden åbningen af de nye restauranter blev lukket ned og på den måde rammer hele hans livsværk, har imidlertid ikke fået ham til at fortryde sin iver efter at udvide MIB-universet konstant.

- Nej, for fanden, jeg fortryder ikke. Jeg har heller ikke lagt mine vækstambitioner på hylden. Der er bare trykket på pause. Jeg elsker at være på og få ting til at vokse, men jeg har også en forståelse for at kende min besøgelsestid. Vi skal godt igennem det her, og så kan vi godt gøre tanker om, hvordan vi ser verden på den anden side.

Der lå meget energi og tid i den nye restaurant i Aarhus Lufthavn, men efter blot otte måneder, valgte Martin Ib at indgive konkursbegæring. Foto: Axel Schütt
Annonce

Kantinedrift er en udfordring

Lige nu går tiden med at følge med i de seneste udmeldinger fra myndighederne, der blandt andet peger på genåbninger af flere virksomheder, restauranter og caféer. Så der skal tænkes kreativt, for at finde en løsning på, hvordan man driver kantine og buffetrestauranter i den nye virkelighed.

- Hele produktionen er vendt om. Vi tager alle forholdsregler, og det betyder, at vi kører dobbelt så meget mandskab som normalt per kuvert. Det er ikke nogen sindssygt god forretning, men det er nødvendigt. Vi vil gerne være der for vores kunder, og vi håber så, at de også er der på den anden side for os, siger Martin Ib, der er begyndt at lave madpakkeløsninger i stedet for almindelig frokostordninger.

- Men hele kantinedriften for virksomheder er næsten den største udfordring, vi kigger ind i. Virksomhederne forventer selvfølgelig, at vi drifter, og det kan vi gøre, men med de restriktioner, der er nu, så er vi igen begrænsede, fordi hvad gør vi med bestik, skal vi også sætte mandskab af til at lave alt i færdige portioner? Det hele bider sig selv i halen, siger Martin Ib, der allerede inden krisen besluttede sig for ikke at forlænge kontrakten af forpagtningen af Ceres Park og Arena.

Den kommende restaurant på Aarhus Ø, Feast, der bliver en form for buffetrestaurant.
Annonce

Buffet-satsning på Aarhus Ø

Men det er ikke kun frokostordninger og kantinedrift, der giver hovedbrud i øjeblikket. For på Aarhus Ø venter en ny buffetrestaurant på at åbne i Pakhusene.

Feast, som den hedder, var ellers klar til at åbne 20. marts, men indtil videre er åbningen udskudt til 4. juni, mens hele konceptet har været oppe til revurdering.

- Jeg har ikke a la carte-restauranter, hvor man kan sætte restriktioner på antal gæster. Vi skal derfor tænke kreativt over, hvordan vi får en tagselv-restaurant til at virke i den nuværende virkelighed. Vi er jo nødt til at retænke det hele, og kan vi foreksempel lave et buffetkoncept, hvor man serverer det nede ved bordet i stedet for, filosoferer han højt.

Annonce

Arbejde sig ud af det

Han fortæller, at det er svært for en restauratør, der satser på vækst, kantiner, frokoster og buffetrestauranter ikke at have ondt af sig selv i øjeblikket. Og at man er nødt til at stoppe de negative tankemønstre, inden de ruller for hurtigt.

- Der har være mange søvnløse nætter. For en ting er nu, men den største frygt er, hvad der sker, når vi kommer hen i oktober og november, og anden bølge af sygdommen kan komme. Hvad så? Men jeg kan mærke, at når jeg kommer ind i de dybe tanker, så skal jeg stoppe.

- For selvom man har været dybt frustreret og stadig er det, så er man nødt til at takle den her fuldstændigt uventede situation, som man ikke engang kan give nogen skylden for, konstruktivt. Enten så kigger vi ind i væggen, ellers så arbejder vi os ud af det. Jeg har valgt det sidste, siger Martin Ib, der nægter at tro, at livsværket er på vej i gruset.

- Ja, jeg kommer igennem den her. Vi kommer ud på den anden side, og vi er her også i morgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

TV2 indgår forlig om video fra Aarhus: Ekstra Bladet får lov at beholde omstridte optagelser

Aarhus

Ministerens opråb til AGF og andre Superligaklubber: Planlæg som om alting bliver godt

Annonce