Annonce
Aarhus

Kristian Würtz stod for skud på byrådsmøde: Massiv kritik af hjemløseplan

Flere byer får flere hjemløse. Også Aarhus, hvor antallet stiger voldsomt. Men byrådet var langt fra tilfredse med rådmands masterplan. Foto: Scanpix

Stort set samtlige partier i Aarhus Byråd kræver store ændringer og konkrete mål i ny masterplan for hjemløse. Socialrådmand Kristian Würtz tog imod kritikken, men gjorde også opmærksom på, at det kræver flere penge.

AARHUS: Der var hård kritik af forslaget til en masterplan for hjemløseområdet, som social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz onsdag fremlagde i Aarhus Byråd.

Anette Poulsen (S) mente ellers, at planen kunne knække den kedelige kurve med et stigende antal hjemløse, ikke mindst unge.

- Kvinderne og de unge er særligt udsatte grupper, vi bør have opmærksomhed på. Og nu skal der ske noget. Vi skal have halveret andelen af unge hjemløse i løbet af fem år, og der skal fokus på forebyggelse, sagde Anette Poulsen med henvisning til planen.

Gert Bjerregaard (V) var modsat meget kritisk:

- Ukonkret og uambitiøs var overskrifter, man kunne anvende om masterplanen. Der er masser af gode intentioner, men planen er tandløs. Hvad er visionen for at stoppe den eksplosive vækst? Vi har brug for konkrete mål og ambitioner. Vi kan simpelthen ikke være bekendt med det, vi præsterer for øjeblikket.

Annonce

Flere hjemløse

Antallet af hjemløse i Aarhus er kun gået én vej de senere år: op.

Tallene her viser udviklingen:

2009: 466

2011: 588

2013: 617

2015: 668

2017: 767

Af de 767 hjemløse i 2017 var 27 procent kvinder og 73 procent mænd.

Oppe i lianerne, men...

Jan Ravn Christensen (SF) mente, at Gert Bjerregaard svang sig lidt højt op i lianerne, men syntes heller ikke, at planen kommer i mål:

- Vi mangler en masse viden og dokumentation af, hvorfor vi ikke er lykkedes bedre. Vi ligger for eksempel langt under det niveau på bostøtten i det tilbud, man kalder housing first.

Keld Hvalsø (EL) fortsatte kritikken:

- De seneste 10 år har vi haft hjemløsestrategier, der uden undtagelse har haft housing first. Det er en dokumenteret fiasko, for det fungerer ikke, selv om Aarhus har modtaget 85 millioner kroner af staten til det. Alligevel er hjemløsheden vokset i alle årene. Men vi mangler svar på, hvor mange boliger, der mangler. Og der skal tænkes beskæftigelse ind og laves mere forebyggelse.

Krav: Mere forebyggelse

Fra Alternativet støttede Liv Gro Jensen masterplanen og efterlyste mere forebyggelse, der kan bremse tilgangen af unge hjemløse. Hun pegede på, at især anbragte børn og socialt udsatte børn er overrepræsenteret som hjemløse.

Mette Skautrup (K) mente, at planen overordnet set var en fin plan at arbejde ud fra. Og anbefalede blandt andet en mere lokal forankret indsats, der flyttes ud i varmestuerne og værestederne for at skabe tillid.

Almaz Mengesha (LA) savnede i masterplanen svar på den forebyggende indsats og på, hvordan gademedarbejderen kan hjælpe den unge før nålen er i armen.

Würtz tog imod kritik

Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) tog imod kritikken:

- Unge strømmer til byen for at se deres håb og drømme gå i opfyldelse, derfor er ungehjemløsheden også det største sociale problem, vi har. Det er et svigt. Det er skidt, og det skal vi gøre noget for at vende, og dte bør ligge højt på byrådets dagsorden.

- Masterplanens mål er halvere ungehjemløsheden. Det kan man kritisere. Men det er et tal, som forpligter. Jeg tager imod kritikken af, at denne plan ikke omfatter alle de skridt, vi bør tage. Men det er ingen hemmelighed, at socialpsykiatrien er presset på området. Så debatten stopper ikke i aften, og den stopper ikke med de penge, der er afsat. Det bliver vi nødt til at komme tilbage til, sagde Kristian Würtz (S).

Byrådet afsatte i budget 2019 ekstra 2 millioner kroner til særlig støtte og boligløsninger, og 0,55 millioner kroner til rusmiddelbehandling. Men det er altså ikke nok, mente rådmanden.

V vil se på økonomien

- Helt ærligt. Den klatskilling kan ikke løse boligproblemet, sagde Keld Hvalsø.

Venstre gav som det eneste parti derudover et løfte om gerne at ville se på økonomien.

- Vi er i Venstre klar til at drøfte midlerne. Men først når der er konkrete målbare tiltag. For eller bliver det bare mere af det samme, der ikke virker, og det er vi ikke med på, sagde Gert Bjerregaard.

Derefter drejede debatten i konstruktiv retning, hvor flere politikere kom med forslag og anbefalede, at man også taler mere med de hjemløse selv om deres behov, overvejer alternative boformer som beboelsesvogne, campingvogne og andre mere skæve boligmuligheder.

Kristian Würtz mente, at stigningen i hjemløshed dækker over stigende ulighedsproblemer i samfundet.

- Så hvis vi skal løse det her, skal vi have andet end brandslukningsinitiativer, sagde han.

Masterplanen sal nu drøftes videre i Social- og beskæftigelsesudvalget.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce