Annonce
Aarhus

Hårtab og ondt i lungerne: Kristine og hendes 13-årige søn har begge senfølger efter corona

Kristine Parbo har stadig senfølger efter corona. Når hun for eksempel spiser ting som æbler og peberfrugter smager de af håndsprit. Hun undgår derfor visse føde- og drikkevarer for tiden. Foto: Axel Schütt
Kristine Parbo og hendes familie fik corona for over fem måneder siden. Smitten er væk, men symptomerne hænger stadig ved. Kristine Parbo har stadig begrænset smags- og lugtesans, og både hun og hendes 13-årige søn har ramte lunger. Derfor opfordrer Kristine Parbo folk til at passe på, så de ikke skal lide samme skæbne som hende.
Annonce

AARHUS: Coronasmitten har efterhånden været i Danmark i godt et halvt år. I forhold til mange andre dele af verden, er vi her i landet sluppet nådigt fra sygdommen. Nogle danskere er dog blevet ramt af den farlige virus, hvilket man har kunnet læse om blandt andet i Århus Stiftstidende.

En af dem, avisen talte med for godt fem måneder siden, var Kristine Parbo.

Hun og familien blev alle smittet, efter hendes mand, Christian, var blevet smittet på en tur til København. Siden var hun syg i syv uger med corona og blev indlagt til test to gange på Aarhus Universitetshospital. 

Heldigvis blev hun rask og fik et negativt prøvesvar i maj. Men selvom testen var negativ, var symptomerne fra corona ikke væk. Her fem måneder senere har hun stadig senfølger.

-Jeg kan stadig godt mærke, at jeg har haft corona. Jeg hoster stadig lidt og har ondt i lungerne. Det værste er, at min smags- og lugtesans stadig mangler. Da jeg var smittet, havde jeg mistet begge sanser, nu er de fuldstændig forstyrret. Når jeg drikker vin eller kaffe, så smager det lidt ligesom håndsprit. Nu har jeg aldrig drukket håndsprit, men jeg forestiller mig, det er sådan, det smager. Det er forfærdeligt, fortæller Kristine Parbo.

Annonce

Varer det for evigt?

Kristine Parbo var før corona rigtig glad for mad og vin. Derfor har de vedvarende symptomer også påvirket hende meget. Hun undgår decideret fødevarer som vin, kaffe, æbler, peberfrugter og agurker, fordi de smager og lugter af håndsprit.

Frygten for at symptomerne er varige, fylder meget hos Kristine Parbo.

- Jeg er bange for at det ikke går væk, for jeg er rigtig glad for mad og vin. Det er faktisk ikke til at bære, hvis det skal være sådan for evigt. Der er jo ingen, der kan forklare, hvorfor det sker, eller hvornår det slutter, siger hun.


Jeg havde ikke forestillet mig dette i min vildeste fantasi. Det er virkelig skræmmende, og jeg ved ikke, hvornår eller om det slutter.

Kristine Parbo


Manglen på smags- og lugtesans kan måske godt virke, som et mindre problem, men for Kristine Parbo er det værre end hendes andre symptomer, der ellers også lyder slemme.

-  Jeg får stadig ondt i lungerne, når jeg får pulsen op, og hosten bliver ved med at komme og gå. Den var væk over sommeren, men den er begyndt at komme igen, efter jeg er begyndt at synge i kor igen. Jeg har gået og passet helt meget på, mens jeg havde corona, hvor jeg nu prøver at lave mere, fortæller hun.

Og for, at alt det ikke skal være nok, er hun også begyndt at tabe hår. Rigtig meget hår.

- Jeg havde ikke forestillet mig dette i min vildeste fantasi. Det er virkelig skræmmende, og jeg ved ikke, hvornår eller om det slutter, siger Kristine Parbo.

Annonce

Unge skal også passe på

Det har selvsagt været en hård tid for familien Parbo. Også Kristine Parbos 13-årige søn er ramt af senfølger her fem måneder senere.

- Han bliver enormt hurtigt stakåndet, hvilket ikke er normalt for ham. Han er en frisk og aktiv dreng. Det er bekymrende, at en ung og frisk dreng som ham, også kan blive ramt på denne måde af corona, siger Kristine Parbo.

Hun synes, at der er et svært dilemma mellem genåbningen og nedlukning på grund af corona. På den ene side ved hun på egen krop, hvor slemt det kan være at få corona. På den anden side har hun også mærket konsekvenserne ved at være spærret inde længe.

Kristine Parbo savner smagen af kaffe, som hun før corona drak hele tiden. Nu undgår hun det, da det smager af håndsprit for hende. Foto: Axel Schütt

- Jeg blev faktisk rigtig ked af det, da jeg ikke kunne komme på arbejde, og min søn ikke kunne møde op på hhx efter sommeren. Jeg synes, det er dejligt, at vi så småt kan komme tilbage til hverdagen. Hvis vi bliver ved med at lukke os inde, hvad sker der så med os mentalt, spørger hun.

Dermed ikke sagt, at alt bare skal åbnes op. Kristine Parbo mener, at alle har et ansvar for at passe på hinanden og følge retningslinjerne, når man er ude blandt folk.

- Jeg bliver ked af det, når folk kommer for tæt på eller ikke spritter af, inden de går ind i supermarkedet. Det er så svært at passe på imod en nærmest usynlig og ukendt sygdom. Jeg håber bare, at vi alle passer på hinanden. Corona kan ramme alle hårdt - ikke kun de ældre og kronisk syge, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Trods anbefalinger om det modsatte: Skole i Ry har sendt tre klasser på lejrtur

Annonce