Annonce
Aarhus

Kritik af ghettoplan: Boligforening vil ikke køres over af byråd

Helhedsplanen har allerede kostet flere boligblokke i Gellerupparken livet. Nu vil Aarhus Byråd have lov til at udpege flere boliger til nedrivning i byens ghettoer. Foto: Axel Schütt

Brabrand Boligforening i appel til byrådsflertal: - Uforsvarligt at gennemføre ghettoplan uden samarbejde med os.

BRABRAND: Aarhus Byråd vil have lov til suverænt at bestemme, om der skal rives boligblokke ned i Gellerupparken, Toveshøj, Bispehaven og andre udsatte boligområder.

Det har vakt vrede og fortørnelse hos Brabrand Boligforening.

- Jeg vil gerne opfordre byrådet til at samarbejde med os og med beboerne. Det er en nødvendig forudsætning for, at den nye plan skal have succes. Hvis ikke vi arbejder sammen, er risikoen for, at det ender dårligt, alt for stor, siger Brabrand Boligforenings formand, Keld Albrechtsen.

Når Folketinget åbner til oktober, fremsætter boligminister Ole Birk Olsen (LA) et forslag til ændring af blandt andet lov om almene boliger.

Ændringerne er nødvendige for at gennemføre regeringens ghettoudspil, "Et Danmark uden parallelsamfund".

I et høringssvar anbefaler et massivt byrådsflertal - alle andre partier end Enhedslisten - at byrådet skal kunne "stille krav om salg, nedrivning, omdannelse og opdeling af boligafdelinger i mindre enheder".

Byrådet mener nemlig, at det kan "være vanskeligt for boligorganisationerne at træffe beslutning om nedrivning af egne boliger".

Annonce

Udviklingsplan

Et flertal i Folketinget har lavet en aftale, der skal sikre, at der ingen ghettoer er i Danmark i 2030.Aftalen fastslår, at andelen af almene boliger højst må være 40 procent.

Det skal ifølge et flertal i Aarhus Byråd ske ved at nedrive 600 familieboliger i cirka ni blokke.

Ved at sælge 120 familiebolgier

Ved at fortælle og nybygge cirka 450 enheder.

Desuden skal der ske nybyggeri og fortætning med cirka 1600 enheder til private boliger.

Formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, opfordrer byrådet til at samarbejde om ghettoplanen. - Det er en nødvendig forudsætning for succes, siger han. Foto: Jens Thaysen

Agressivt svar

- Det er et meget aggressivt høringssvar. Jeg håber, at lovgiverne bevarer fatningen, og ikke sætter beboerdemokratiet ud af kraft, siger Keld Albrechtsen.

Han forventer, at lovændringerne er vedtaget af Folketinget omkring nytår.

- Vi må fornuftigvis afvente Folketingets beslutning. Vi kan ikke forhandle, når vi ikke kender rammerne, siger Keld Albrechtsen.

På sit møde onsdag behandlede byrådet den aftale om udsatte boligområder, der blandt meget andet skal gøre det muligt at nedrive cirka ni blokke med i alt 600 boliger i Gellerupparken.

Her lovede borgmester Jacob Bundsgaard (S), at beboerne nok skal komme med på råd.

- Men man får ikke vetoret. Beboerdemokratiet kan ikke beslutte, at der ikke skal ske noget, sagde Jacob Bundsgaard.

Keld Albrechtsen husker, at tidligere borgmester Nicolai Wammen tilbage i 2010, da helhedsplanen for Gellerupparken blev forhandlet på plads, også talte om vetoret.

- Men Nicolai Wammen tilføjede, at han heller ikke havde vetoret. Han anså det for at være en bunden opgave at nå til enighed. Vi vil meget gerne tilbage til Wammens arbejdsform, siger Keld Albrechtsen.

Nødvendigt at samarbejde

Han mener, at det er uforsvarligt at gennemføre et så stort projekt uden udstrakt grad af samarbejde.

- Det nytter ikke at gennemføre noget, de nuværende beboere er inderligt imod. Succes afhænger i meget høj grad af psykologi. Derfor er samarbejdsånden i helhedsplanen helt nødvendig at bevare, siger Keld Albrechtsen.

Byrådets ghettoplan blev ikke vedtaget i onsdags. Enhedslisten, der er det eneste parti, som ikke bakker planen op, sendte den til behandling i økonomiudvalget.

Enhedslistens byrådsmedlem, Keld Hvalsø, savner nemlig dokumentation for, at ghettoplanen overhovedet kan føres ud i livet.

Desuden vil han gerne give de mennesker, planen berører, mulighed for at få foretræde for udvalget.

Massiv fattigdom

Keld Hvalsøs største problem med ghettoplanen er de mange meget fattige beboere i Gellerupparken.

- Der er massiv fattigdom. Det er et af de fattigste områder i Danmark, ja, måske i hele Nordeuropa. 40 procent af dem, der er over 30 år, er på førtidspension i Gellerup og Toveshøj. Det løser ikke deres økonomiske udfordringer at flytte dem et andet sted hen. Og jeg tvivler på, at vi er stand til at tilbyde dem boliger andre steder, som de kan betale, sagde Keld Hvalsø i byrådssalen.

Brabrand Boligforening synes ikke, at byrådets forligstekst kommer i dybden med de største problemer i udviklingen af Gellerupparken.

- Derfor laver vi selv en plan, som skal give svar på en lang række spørgsmål. Den vil vi forelægge borgmesteren, siger Keld Albrechtsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Skuffet AGFer arrig på banen: Godt, at de river det lort op nu

AGF

Målløst i forårspremiere i Aarhus: AGF kunne ikke få hul på Hobro

Annonce