Annonce
Debat

Kritik af Socialdemokratiet: Tiden er moden til forandring

"Aarhus har brug for en stærk vision for udviklingen i Aarhus de kommende årtier, et politisk kursskifte og en ny værdibaseret borgmester, der både kan lede byen visionært, udbygge velfærden og samtidig tackle de vanskelige opgaver med klimaet uden at øge den sociale ulighed. Aarhus har brug for en borgmester med politisk styrke. Ikke en administrerende direktør", skriver Steen Ole Hedelund Jørgensen. Arkivfoto: Kim Haugaard

Skandalerne står i kø i det kommunale Aarhus: Fyringssagen i teknisk forvaltning, ældreskandalen med 90-årige demente Else hængende i en lift, urimelig behandling på skoler af elever med særlige udfordringer, umenneskelighed på bosteder - for ikke at nævne alle de eksempler, der aldrig når mediernes dækning.

Det socialdemokratiske styre i Aarhus Kommune med det akademiske triumvirat bestående af partiformand Morten Pless, rådmand Kristian Würtz og borgmester Jacob Bundsgaard i spidsen har mistet forbindelsen til borgerne i Aarhus generelt og den socialdemokratiske basis specifikt. De står som eksponenter for fejlslagen socialdemokratisk ledelse og et styre uden værdimæssig fundering. De er administratorer.

Det værste er, at de ikke forstår omfanget af skandalerne og konsekvenserne af deres styre, fordi de er uddannet til at administrere et uigennemsigtigt bureaukrati styret af økonomisk-rationel tænkning. De kender ikke til værdibaseret ledelse.

Annonce

Det må ændres.

Aarhus har brug for en stærk vision for udviklingen i Aarhus de kommende årtier, et politisk kursskifte og en ny værdibaseret borgmester, der både kan lede byen visionært, udbygge velfærden og samtidig tackle de vanskelige opgaver med klimaet uden at øge den sociale ulighed. Aarhus har brug for en borgmester med politisk styrke. Ikke en administrerende direktør.

Aktuelt foregår der sonderinger med politiske strukturer og borgere i Aarhus for at opbygge en stærk koalition rundt om Socialdemokratiet. Afgørende lige nu er, at koalitionen bygges.

Det kan ende med en slagkraftig tværpolitisk borgerliste baseret på afvikling af magistratstyret, borgerinddragelse, folkevalgte bestyrelser i alle offentlige institutioner, folkevalgte lokalråd og i det hele taget værdibaseret politik, så borgerne kan tage folkestyret tilbage og mindske det socialdemokratiske styres dominans i Aarhus. Så langt, som det er muligt i en magistratstyret kommune.

Sonderingerne omfatter også kontakt til borgergrupper, der sagligt kritiserer den nuværende byudviklingspolitik i Aarhus med højhuse og udfyldning med beton af grønne friarealer i byen. Tænk f.eks. på planerne om at overdække banegraven med beton og plastre en mulig grøn kile til med tæt bebyggelse. Her er det på sin plads at sende forslaget til folkeafstemning for at nævne et aktuelt eksempel på, hvad en værdibaseret politik kan udløse af borgerindflydelse.

Kritikken af den socialdemokratiske topstyring i Aarhus foregår også internt i Socialdemokratiet i Aarhus. Medlemmer har i dag ingen indflydelse, og debat med saglig kritik undertrykkes.

Jeg vil give et eksempel: Forleden skrev jeg på Facebook et sagligt opslag på partiets side. Det blev slettet. Her er et redigeret uddrag:

"I mine unge dage var jeg aktiv i den socialdemokratiske bevægelse i Aarhus: Kredsformand i nordre kreds, medlem af fællesledelsens bestyrelse og amtsformand i Aarhus Amt. Tiden dengang fra midt-70'erne og et lille årti frem var præget af stærkt medlemsdemokrati og engageret medlemsdebat om politiske visioner og værdibaseret politikudvikling. I dag ser jeg grundlæggende anderledes på Socialdemokratiet i Aarhus. Partiet har mistet sine rødder og styres i dag af en akademisk elite i partiet uden den nødvendige basis i partiets brede medlemsskare. Socialdemokratiet har uddannet akademikere til at styre et indviklet velfærd. Det sker i økonomisk-rationelle systemer, hvor borgerne klientgøres og tingsliggøres. Der er brug for en reaktivering af folkestyret, hvor alle borgere mærker, at de har indflydelse på egen hverdag. Der er brug for at sætte fokus på væsentlige værdier i det kommunale politiske virke. Den forandring blokerer det nuværende akademiske triumvirat i toppen af Socialdemokratiet i Aarhus og i den socialdemokratiske byrådsgruppe for".

At reagere med sletning og dermed censur af saglig kritik rammer ikke kun mig, men mange andre. Det kendetegner et lukket styre uden forbindelse til grundlæggende demokratiske værdier i vores by og kommune. Husk på, at Socialdemokratiet grundlæggende er et centralistisk parti med topstyring. Det vil altid vende sig mod fri debat og decentrale forandringer.


En stærk vision for Aarhus er mulig, hvis vi starter med at tage fat i værdierne bag vores lokale folkestyre. Rammen for det vil ikke komme fra det nuværende politiske styre i Aarhus, fordi toppen i Socialdemokratiet tænker og handler centralistisk og administrativt.


Forsøget på at samle kræfterne i et konstruktivt værdibaseret arbejde er sat i gang. Det drejer sig ikke kun om folkestyre på det formelle plan. Det drejer sig også om at slippe alle de kreative kræfter løs blandt alle borgere både, fordi vi som borgere er folkestyrets kerne, og, fordi vi godt kan tænke selv. Det undsiger det socialdemokratiske styre i Aarhus.

Konsekvensen af den akademiske tænkning er et elitært styre. De kan ikke andet. Det er de uddannet til. Det tjener de deres løn ved, og det vil de blive ved med, fordi de grundlæggende nærer mistillid til os og anser os for uvidende.

Socialdemokratiet er også et parti, der prioriterer lighed før frihed. På det grundlag skaber partiet en fiktiv modsætning mellem frihed og lighed. Det er sket ideologisk, og det sker i dag bureaukratisk og administrativt.

Jeg anerkender ikke denne kunstige modsætning mellem frihed og lighed. Den er siden 1970'erne blevet forstærket, fordi Socialdemokratiet mistede de sidste ideer til at udvikle velfærden. Det er siden endt i ugennemsigtigt bureaukrati, indviklede regler og et repressivt menneskesyn. Konsekvensen er, at afstanden mellem politikere og borgere hele tiden bliver større. Det samme gør politikerleden. Det duer ikke i et moderne folkestyre. Her skal vi alle mærke, at vi har indflydelse på eget liv.

Mine synspunkter i dag er ikke kun mine egne. Jeg møder tilsvarende kritik overalt i landet, når jeg holder foredrag om demokratiske temaer og truslerne mod retsstaten og demokratiet ikke kun udefra i form af terror, men især indefra. Jeg har de seneste fire år holdt ca. 700 foredrag og mødt ca. 35.000 mennesker.

I den sokratiske dialog med dem er jeg blevet bekræftet i, at folk er stærkt bekymrede over demokratiets tilstand og ønsker en decentral kur med øget borgerindflydelse på alle politiske niveauer. Det gælder også i Aarhus.

Jeg elsker min by. Jeg har stærke minder fra min ungdom om den opbyggelige brede politiske aktivitet i byen. Demokratiske nedslag skal vi modsvare med mere decentralt demokrati og øget personligt ansvar.

En stærk vision for Aarhus er mulig, hvis vi starter med at tage fat i værdierne bag vores lokale folkestyre. Rammen for det vil ikke komme fra det nuværende politiske styre i Aarhus, fordi toppen i Socialdemokratiet tænker og handler centralistisk og administrativt. Rammen må vi selv skabe, så vi kan få et progressivt politisk forløb frem til kommunalvalget 16. november 2021.

Vi kan, når vi vil. Vi skal, når vi kan. Tiden er moden til værdibaseret forandring i Aarhus. Det vil gavne alle.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Stiften mener: Derfor spiller kvinde-sporten fallit i øjeblikket

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Annonce