Annonce
Aarhus

Kritik gør indtryk på rådmand: Lover nu at alle dagtilbud skal kunne mærke økonomisk løft

Rådmand for Børn og Unge (SF) trækker i land efter massiv kritik fra forældre og daginstitutioner, der oplever at blive beskåret økonomisk i en tid, hvor de samtidig er blevet stillet minimumsnormeringer i udsigt. Fotocollage: Jesper Bech
Thomas Medom (SF) vil nu genforhandle rammerne for sin nye 'Robin Hood model' efter højlydt kritik fra forældre og daginstitutionsledere. Bedre sent end aldrig, men kønt er det ikke, lyder reaktionen fra flere kanter.

AARHUS: Ikke alligevel så.

Sådan lyder budskabet i en pressemeddelelse fra Børn og Unge, der nu vil tage sin nye 'Robin Hood model' op til fornyet overvejelse.

Det sker, efter Stiften har beskrevet, hvordan kommunen har givet midler til minimumsnormeringer med den ene hånd for så at omfordele pengene igen med den anden, så nogle institutioner ender med mindre, end før der blev tilført midler til minimumsnormeringer.

Annonce

Begge heste kommer aldrig ud af stalden på én gang, og det har han godt vidst. Hvis det havde været Christiansborg, så havde det kostet en næse.

Christian Budde, spidskandidat for Venstre i Aarhus

Det har fået flere forældre til at spørge, hvad i alverden meningen så er med at love minimumsnormeringer?

Overfor Stiften slog Thomas Medom ellers så sent som torsdag fast, at han ikke rystede på hånden.

- Jeg står helt på mål for den ændrede fordeling af penge til daginstitutioner, lød det fra rådmanden.

Fredag falder udmeldingen nu sådan:

- Jeg forstår den frustration, der kommer til udtryk. Selv om vi samlet set har givet dagtilbudsområdet et massivt løft over de senere år og har fremrykket penge til minimumsnormeringer ud over de nationale løfter, så er det logisk vanskeligt at forstå og acceptere, at budgettet bliver lidt mindre. Derfor tager jeg initiativ til at se på modellen på ny, siger Thomas Medom.

"Politisk velfærdsbluff"

Det er klogt af rådmanden at handle på kritikken, mener Venstres politiske leder i Aarhus, Christian Budde, der havde svært ved at tro det, da han så, hvordan omfordelingen af penge ville ramme mange institutioner negativt.

- Det er positivt, at han nu vil tage dialogen. Det er bare ærgerligt, at han først når til den erkendelse fem minutter over lukketid. Det udstiller, at rådmanden i virkeligheden har forsøgt sig med politisk velfærdsbluff, siger Christian Budde.

Hvad mener du med velfærdsbluff?

- Når Thomas Medom turnerer rundt med løfter om minimumsnormeringer, så er det stærk politisk retorik. Men i virkeligheden taler rådmanden med to tunger, når han på én gang både lover at stille alle børn bedre og samtidig også vil omfordele og løfte de mest udsatte. Begge heste kommer aldrig ud af stalden på én gang, og det har han godt vidst. Hvis det havde været Christiansborg, så havde det kostet en næse, vurderer Christian Budde.

Annonce

Skæg og snot for sig

Torsdag udtalte formanden for Århus Forældreorganisation, Anne Grøndal, til Stiften, at organisationen følte sig snigløbet af rådmanden og reelt var kommet til at bakke op om en forøgelse af forældrebetalingen på et falsk grundlag.

I dag tager Anne Grøndal hatten af for, at Thomas Medom vælger at lytte til protesterne fra forældrene, og hun forventer, at være en af de parter, som bliver indbudt til at gendrøfte rammerne for den nye budgettildelingsmodel.

Vi ved, at SF ønsker minimumsnormeringer på institutionsniveau. Så må vi også kunne forvente, at en SF-rådmand fordeler penge ud fra de principper, han selv står for.

Anne Grøndal, formand for Århus Forældreorganisation

Her vil det være hendes oplæg, at skæg og snot skal skilles ad. Minimumsnormeringer skal komme alle til gode - sociale normeringer skal komme de udsatte til gode.

- Hvis vi ikke holder fast i den forskel, så mudrer vi jo det hele. Ligesom det er sket med den nye budgetmodel. Rådmanden kom jo lidt til at sige, at nu fik vi det hele  - både minimumsnormeringer og sociale normeringer. Men det var jo netop det, vi ikke fik. Vi ved at SF har ønsket minimumsnormeringer på institutionsniveau. Så må vi også kunne forvente at en SF-rådmand fordeler penge ud fra de principper, han selv står for, siger Anne Grøndal.

Som repræsentant for de århusianske forældre, er Anne Grøndal indtil videre tilfreds med, at Thomas Medom har valgt at invitere til dialog. - Nu må vi så se, om han også reelt leverer, siger hun. Pressefoto

I forbindelse med at Aarhus blev tildelt ressourcer til minimumsnormeringer, valgte Århus Forældreorganisation at bakke op om også at øge forældrebetalingen. Det gjorde organisationen, fordi det forlød, at Børn og Unge samlet ville hæve kvaliteten på børneområdet og sikre mere personale til børnene.

Der blev dengang ikke sagt et ord om, at kvaliteten kun ville blive bedre for nogle børn, pointerer Anne Grøndal:

- Det blev formidlet klokkeklart, at hele Aarhus – alle børn - skulle mærke, at vilkårene blev løftet. Det er ok at lade forældrene stige lidt i takst, hvis det kommer alle børns trivsel til gode. Det princip forventer vi, at rådmanden vender tilbage til.

Annonce

Lover mere til alle

Thomas Medom vil i den kommende uge invitere relevante parter med i drøftelser af en eventuel justering af modellen.

Af samme årsag vil rådmanden ikke på forhånd lægge sig fast på forslag til justeringer.

- Kritikken har været udtalt, og det tager jeg med i overvejelserne. Samtidig vil jeg også slå fast, at jeg fortsat vil fastholde behovet for at give mere til de sårbare og udsatte børn, der har de største behov. Vi skal fortsat stille børn forskelligt for at stille dem lige, men sikre at alle dagtilbud mærker løftet, lover Thomas Medom.

Forstå problemet i 3 punkter

Forældre er blevet stillet minimumsnormeringer i udsigt, men i praksis er der slet ikke noget, der hedder minimumsnormeringer for den enkelte institution. Oven i hatten, så vil Børn og Unge nu omfordele kommunens midler til daginstitutioner, så det løft, der allerede er sket, for en dels vedkommende vil blive annulleret igen.

Hvordan hænger det sammen?

1. Minimumsnormeringer udregnes for hele kommunen.

 • Forældre landet over er blevet lovet minimumsnormeringer i daginstitutionerne.
 • Hvad der er ulogisk for mange forældre er dog, at kravet om minimum én voksen per tre vuggestuebørn og én voksen per seks børnehavebørn kun gælder overordnet på kommuneniveau.
 • Kommunerne skal ikke nødvendigvis sikre et minimum af personale i den enkelte institution.


2. Sociale normeringer ophæver minimumsnormeringer.

 • I Aarhus har Børn og Unge-rådmand Thomas Medom valgt at fremrykke minimumsnormeringerne, så de allerede skal være opfyldt i 2022.
 • Både i 2020 og 2021 har århusianske institutioner over en bred kam fået tilført ekstra midler, som var øremærket ekstra personaletimer.
 • I juni 2021 meddelte Thomas Medom, at han agter at fordele pengene anderledes med større fokus på sociale normeringer. Kort fortalt så skal der flyde flere penge hen til de institutioner, der har mange sårbare børn - eksempelvis handicappede eller hvis forældre står uden for arbejdsmarkedet.
 • Omfordelingen hænger som sådan ikke sammen med minimumsnormeringerne, men den praktiske virkelighed i mange institutioner er, at de nu mister midler svarende til det, de har købt ekstra personaletimer for. Altså bliver løftet fra minimumsnormeringsmidlerne reelt annulleret nogle steder, mens det andre steder bliver boostet med endnu flere penge.


3. Nogle må yde, mens andre får lov at nyde

 • Samlet set flyder der flere penge ud til de århusianske institutioner som følge af midlerne til minimumsnormering, men pengene fordeles ikke ligeligt på alle institutioner.
 • De århusianske forældre er også med til at betale gildet, fordi forældrebetalingen samtidig er steget.
 • Resultatet bliver, at mange af de forældre, der betaler den fulde ydelse, reelt ikke vil opleve en forbedring i deres egne børns institution.
 • Til gengæld ender de med at betale for løftet i de institutioner, hvor der går mange socialt udsatte børn. Her har forældrene alt andet lige oftere friplads og betaler for nogles vedkommende dermed slet ikke for at have deres børn i institution.


Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Annonce