Annonce
Kultur

Kritikerne skal holde bøtte, for vi elsker ABBA

Arkivfoto: Tt News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Mamma mia, hvor fik jeg hjertebanken, da naboen spredte nyheden fra sin altan over til min. "Der er nyt om ABBA", sagde han.

Det nye blev fortalt via en live-transmission på YouTube. Verden over i et kæmpe mediestunt var folk samlet på pladser og steder klar til modtage nyt, og det fik de selvfølgelig i en bundhysterisk stemning, passende til begivenheden: Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson og Björn Ulvaeus har været i studiet - sammen! - og udgiver et nyt album, deres niende studiealbum. "Voyage", som ovenikøbet indeholder en julesang, udkommer 5. november. To af numrene er allerede frigivet.

- Kan du høre, hvem det er, brølede jeg i telefonen og holdt den hen til tv'et, mens det ene nummer blev præsenteret.

Annonce

- Er det din datter? kvidrede veninden.

- Nej for h... Det er da ABBA.

- ABBA? Den sang kender jeg ikke.

- Nej, for den er helt ny. De er sammen igen.

Og så skreg vi begge to.

ABBA har været tavse i cirka 40 år. At gruppen nu er genopstået føles, som når man drømmer, at man møder en afdød og får det knus, man har savnet så uendelig meget. Forskellen er blot, at det her ikke er en drøm, man desværre vågner fra igen. Det her er lykkelig virkelighed.

At gruppen nu er genopstået føles, som når man drømmer, at man møder en afdød og får det knus, man har savnet så meget. Forskellen er blot, at det her ikke er en drøm, man desværre vågner fra igen. Det her er lykkelig virkelighed.

Uddrag af klummen

Vi fans er hjemme i en tryg favn. Tilbage i en tid med ABBA-leg med hårbørste-mikrofoner og håndklædekjoler og videre til ungdommens sprøde energi og en åben verden. For yngre fans er det hjem til de film og teaterforestillinger og opsamlingsalbum, der har været med til at holde liv i og aktualisere musikken.  ABBA har formået at præge tre generationer med den musik, de skrev fra 1972 til 1982.

Nyheden om ABBAs genforening og nye album Voyage blev torsdag lanceret live rundt om i verden. Her på Gröna Lund i Stockholm. Foto: Fredrik Persson / TT/Ritzau Scanpix

Derfor gør det også ondt, at sure smagsdommere på Facebook er gået i gang med at nedgøre de to numre, som er frigivet. De har ikke forstået, at ABBA også er følelser, stemninger og fællesskab. De har ikke blik for de tårer, der blev fældet torsdag af rørelse verden over. De har ikke forstået, at genopstandelsen er større end musikken.

Den ene af de frigivne numre "I still Have Faith In You" varer fem minutter og handler om gruppen selv. Der er skruet stort op for patos, og det passer ind i den rørstrømske stemning, genforeningen har medført. Det andet, "Don't shut me down", er et typisk ABBA-disko-danse-nummer om  en robot/avatar, der ikke vil slukkes for. 

En avatar er en virtuel repræsentation af en bruger på nettet, og det er præcis, hvordan ABBA har tænkt sig at give koncert. Som en slags hologrammer - straks døbt Abbatars - af sig selv, som de så ud i deres bedste år, i et halvandet time langt show med 22 sange og i en nybygget arena i London. Man kan købe billetter fra 7. september.

Den noget alternative koncertform hænger formentlig sammen med, at særligt Agnetha foretrækker en mere tilbagetrukket tilværelse. Som Benny og Bjørn, der blev liveinterviewet torsdag sagde: "Frida og Agnetha nyder ikke så meget det her (at optræde) som os.

Ellers lovpriste de modne "drenge" kvinderne, de engang var gift med. Forsikrede, at de alle fire elsker hinanden på kryds og tværs og er loyale og de bedste venner.  At være samlet igen i et studie var ifølge Benny som om, at tiden ikke var gået, mens Björn sagde, at han tror, at folk kan høre årene i numrene. Og det har han umiddelbart ret i, for stemmerne er modnet. Det kan ikke være anderledes.

Om den store succes, sagde både Björn og Benny, at den er svær at forstå på et følelsesmæssigt plan. Det er nemmere med tal. Som at de to skrev cirka 100 sange på 10 år. At 10 af dem måske burde have været udeladt - de ville ikke sige hvilke -  men at 10 andre til gengæld blev meget bedre, end de havde regnet med.

Og apropos tal. Hvad er det bedste ved at være ABBA? spurgte intervieweren.

- Ikke at skulle tænke på pengene, svarede Benny.

Money, Money, Money must be funny ...  Vi andre må nøjes med musikken og mange af os siger glade Thank You for the Music - igen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Kultur For abonnenter

Filmen 'Margrethe den Første' er storslået, tung og tragisk middelalderspænding

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Aarhus For abonnenter

Midt om natten låste tyv sig ind til 89-årig dame med hjemmeplejens kode: - Jeg blev så chokeret, at jeg næsten ikke kunne få luft

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce