Annonce
Aarhus

Kroghs klumme: Livemusikken lever, og den gør noget godt for mit humør

Bandet 'De Underjordiske' gav en forrygende siddekoncert på Radar. Foto: Flemming Krogh
Der afholdes mange koncerter på byens spillesteder - på trods af særlige corona- restriktioner. Man skal sidde ned og holde igen med spontane udbrud og fællessang. Men det skaber alligevel særlige øjeblikke, som endda kan opleves stærkere end før corona.
Annonce

Dejligt I er her, skål!

Der holdes mange koncerter på byens spillesteder - på trods af særlige corona-restriktioner. Man skal sidde ned og holde igen med spontane udbrud og fællessang. Men det skaber alligevel særlige øjeblikke, som endda kan opleves stærkere end før corona.

Lørdagens live-koncert - for min familie på seks personer (to af knægtenes kærester inklusiv) - var på Radar. Her stillede fem gutter i bandet 'De Underjordiske' op til en festlig aften. Bandet har flere gange spillet i Aarhus, hvor de var garant for en gang fængende rockmusik med psykedeliske undertoner.

Lamperne lyste rødt for udsolgt lørdag aften, men Radar var ikke proppet med gæster. Hvor Radar normalt rummer 300 stående eller op til 100 siddende gæster, så var der kun plads til 60 siddende gæster.

Vi fik alle en grundig instruktion på vej ind til koncerten, hvor mundbind naturligvis var et krav, når man ikke sidder på sin plads, vel at mærke. Jubeludbrud, fællessang og andre spontane tiltag var ikke tilladt.

Indenfor i varmen sad vi på stole med sikker afstand. Det vænnede man sig hurtigt til. Det kan faktisk godt være fedt at bevæge sin krop til musikkens rytmer, selvom man sidder ned rundt om en lav scene, der var bygget op midt i rummet.

'Rigmor', opvarmningsbandet, var ikke blege for at trykke den af. Der blev rykket ihærdigt i guitar-strengene, mens en kvindelig forsanger sendte melankolske, men absolut fængende tekster ud i rummet på dansk. Vi kendte ikke 'Rigmor' i forvejen, men lod os rive med.

'Hvor er vi bare glade for at være her - for at spille for jer', udbrød forsangeren, inden bandet gik af scenen for at overlade det mørke rum til hovednavnet, 'De Underjordiske'.

I pausen blev der hyggesnakket og hentet forsyninger i baren. 'Husk nu dit mundbind,' formanede en mand i forreste række sin makker, der var på vej op efter to fadøl. Reglerne blev skam overholdt, selvom promillen steg en anelse hos flere af gæsterne.


Den særlige, intense oplevelse, vi får i denne tid, hvor både publikum og musikere udstråler stor taknemmelighed over at være tilstede i et rum med live-musik, er enestående.

Flemming Krogh, journalist


For en uge siden var min kone og jeg i byen med et hold venner, hvor vi havde en forrygende oplevelse på Train, en af byens større scener. Bandet Fribytterdrømme - som er i samme genre som De Underjordiske - gav den gas på scenen foran et udsolgt, siddende publikum, hvor vi selv var flittige gæster i baren.

Denne aften på Radar nøjes vi med cola eller danskvand. Alkohol kan være et udmærket middel til at komme i god stemning, men det er nærmest ikke nødvendigt. Den særlige, intense oplevelse, vi får i denne tid, hvor både publikum og musikere udstråler stor taknemmelighed over at være tilstede i et rum med live-musik, er enestående.

'Hvor er vi glade for at se jer - og tak fordi I beholdt jeres billetter', lød det fra én af musikerne i Fribytterdrømme forrige weekend. Samme - nærmest ærbødige - tilgang har musikere og publikum til denne koncert. Hele bandet - inklusiv forsangeren i De Underjordiske, der krængede sin vokal ud i rummet med stor intensitet - er motiverede og nyder at stå på en scene. Det mærkede vi tydeligt, selvom bandet ikke kommunikerede meget med publikum mellem numrene.

'Skål, dejligt I er med her i aften', lød det dog undervejs fra en af guitaristerne i bandet, hvorefter en gæst spontant udbrød: 'Det er dejligt I er her!'. Og det er jo forbudt, men udbruddet indrammede den følelse, vi allesammen sad med.

Efter koncerten kom en ung mand hen til mig. 'Du var da på Train i lørdags?', sagde den høje, mørkhårede mand bag sit mundbind. Det viste sig, at manden sad foran os til koncerten med Fribytterdrømme. Nu mødes vi igen til en live-oplevelse.

På vej ud af Radar spurgte jeg, om han havde billet til The Entrepreneurs, et andet talentfuldt, dansk rockband, som optræder på Radar 11. december. Det havde han ikke, men mon ikke han får fat i en billet. Så kan jeg hilse på ham igen - for tredje gang - til koncerten med Entrepreneurs, som jeg har set frem til sammen med mine to, store knægte.

Live-musikken lever bestemt i Aarhus. Det gør noget godt for mit - og mange andre musik-elskeres humør - når nu alle sommerens store koncerter og festivaler var aflyst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Forskerne følger os: Vi er på nippet til at slække på forsigtigheden

Aarhus

Drastisk fald i antal nye corona-smittede: Aarhus er under magisk grænse

Debat

Genåbn de små butikker: Er det bedre, at folk står som sild i en tønde i Bilka?

Annonce