Annonce
Debat

Kronik: Aarhus for alle og boliger, der inkluderer alle

byudviklingboligerboligbyggeriaarhus for allehandicaphandicapboligerkronikaarhusbyskiltfælleskabfølleskabernex

Aarhus Kommunes Handicapråd har i de seneste måneder arbejdet med ønsker til, hvilke grundlæggende principper der skal gælde for fremtidens boliger til mennesker med handicap.

De grundlæggende principper bygger på FN's konvention om rettigheder for mennesker med handicap, som Danmark tiltrådte i 2009. Konventionen bygger på principper om lige muligheder, værdighed og selvbestemmelse. I konventionen står, at mennesker med handicap selv skal kunne vælge, hvordan, hvor og med hvem de ønsker at bo - på lige vilkår med andre.

Disse grundlægende principper understøttes af Aarhus Kommunes Handicappolitik, "Aarhus for alle - en politik for alle århusianere", som lægger vægt på, at Aarhus er en by, hvor borgere med handicap ses som en ressource. Borgere skal kunne deltage i samfundslivet og bidrage efter formåen, og de skal opleve at være ligeværdige medborgere, der tager medansvar for beslutninger, der vedrører deres liv og dagligdag.

Når borgeren skal have mulighed for at skabe et selvstændigt, meningsfuldt og bidragende liv, forudsætter det en by med gode boliger og byrum for alle hele livet. Der er således behov for principper for boliger og byrum for borgere med handicap; principper, der inddrager borgerrelaterede aspekter og perspektiver for udviklingen af Aarhus som en by for alle.

Boligmarkedet skal være inkluderende og tilgængeligt: Mennesker med handicap skal have mulighed for at bo som alle andre - blandt alle andre. Vi skal skabe et hjem og ikke kun en bolig. Boligerne må ikke have institutionspræg. Mennesker med handicap skal have mulighed for selv at vælge, om han eller hun vil bo alene, i en selvstændig bolig eller sammen med andre. Et mangfoldigt udbud af boliger kan være med til at fremme inklusion. Derfor skal kommunen, almene boligorganisationer og private være opmærksomme på, at når der bygges nyt, eller når boliger renoveres, så skal der bygges, så alle kan være der. Boligerne skal være gode, rummelige og tidssvarende, og de skal kunne betales af mennesker med handicaps.

Nyt byggeri bør efterleve principperne om universelt design og tilgængelighed: Tankegangen i universelt design er, at ingen kan vide, om de får en form for funktionsnedsættelse i løbet af deres liv. Derfor skal vi bygge boliger, som ikke bare er tilgængelige men også brugbare for alle, så ingen bliver ekskluderet. Boligens indretning og faciliteter skal være fleksible og tage højde for, at mennesker er forskellige og har forskellige behov igennem livet.

Der skal laves flere boliger til familier, hvor den ene eller begge har handicaps. Smartere indretning kan gøre, at mennesker med handicaps kan bo der: Velfærdsteknologi bør støtte og fremme den enkelte borgers mulighed for at leve et liv på egne præmisser. Derfor bør kommunalt boligbyggeri i indretning, design og udformning have medtænkt velfærdsteknologiske løsninger for borgere og personale.

Boligområder skal i fremtiden laves, så der er mulighed for at interagere og skabe fællesskaber: Inklusion i nærområdet er den enkelte borgers mulighed for at opleve, at han eller hun er forbundet med lokalsamfundet. Vi skal skabe fysiske rammer, der sætter fokus på rummelighed, hvor såvel fællesskabet som den enkelte borger giver plads til alle.

Udenomsarealer skal også være tilgængelige, og man skal kunne komme til og fra et boligområde: Det betyder for eksempel, at legepladser indrettes til mennesker med handicaps. Børn skal møde børn med handicap. Der skal være gode indkøbsmuligheder i nærområdet. Det skal sikres, at bustransporten bliver tilgængelig, og at man kan komme til og fra den nye letbane, som i sig selv vil gøre det lettere for mange mennesker med handicap at bevæge sig rundt i Aarhus.

I Aarhus er vi heldigvis godt på vej. Nye og spændende boligprojekter som Generationernes Hus på Aarhus Ø kan være med til at vise veje til, hvordan inklusionen kan blive reel. Med Generationernes Hus går Aarhus Kommune helt nye veje for at møde behovet for pasning, pleje og boliger til unge, familier og ældre i et nyt boligområde. 100 ældreboliger og 100 plejeboliger og en daginstitution med plads til 150 børn i skøn forening med 24 boliger til unge mennesker med handicap samt 40 ungdomsboliger og 40 familieboliger. I alt 304 almene boliger. Alt sammen i det samme boligkompleks med fællesarealer, inde og ude og en cafe, hvor alle kan mødes.

Intentionen med Generationernes Hus er, at man skal føle sig indbudt til at mødes på kryds og tværs af alder og livsvilkår og være fælles om de aktiviteter, man interesserer sig for. Og det er lige præcis derfor, at en visionær planlægning af by og boliger kan være med til at realisere målet om Aarhus - en by for alle.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Indland

4000 tilskuere ved fodboldkamp opfordres til coronatest

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce