Annonce
Kronik

Kronik: Argumenterne imod øremærket far-barsel lyder efterhånden som en slidt plade

Annonce

Jeg går ind for øremærket barselsorlov til fædre. Faktisk mener jeg, at det er det håndtag, af alle dem der findes, der har det allerstørste potentiale i forhold til ligestilling af mænd og kvinder ude og hjemme. Jeg ved, at det både vil hjælpe på magtstrukturerne i arbejdslivet og i hjemmelivet, ligesom det gavner børn og samfund, bl.a. fordi flere fædre på barsel viser sig at give færre forliste familier.

Men den holdning oplever jeg efterhånden at stå ret alene med.

For eksempel er der ganske få politiske partier, der åbenlyst mener, at far-barsel ved lov er en god ide, selvom alle hurtigt kan blive enige om, at flere fædre på barsel generelt er tæt ved verdens bedste ide (næst efter at redde kloden, selvfølgelig). For eksempel lagde den nye ligestillingsminister, Mogens Jensen, hårdt ud med at ville søge om dispensation fra den kommende EU-forordning om netop far-barsel. I mit arbejde med barsel til far og mor i by såvel som land er det netop kombinationen af præcis de to positioner – ja tak til flere fædre på barsel, nej tak til lovgivning om det – som jeg møder stort set alle steder. Der er særligt to argumenter, der går ad denne vej og irriterer mig helt vildt:

For det første: ”Familierne vælger bedst selv, og det skal de have friheden til”. Nej, familierne vælger ikke bedst selv.

Som det er lige nu, vælger familierne ikke selv. For det første er der allerede 14 ugers øremærket barsel til mor, og det har mor altså ikke selv valgt. For det andet har vi kulturelt bestemt ikke særligt meget frit valg, som det er, uanset at familien på papiret har 32 uger til deling som de lyster.

Det, vi ved fra psykologiens verden, er nemlig, at normer, stereotyper og higen efter social accept har stor betydning for alle folks handlinger på ethvert tidspunkt, og det har det også for fædres og mødres handlinger, når det kommer til barsel og ligestilling i det hele taget. Den norm, der eksisterer i øjeblikket, er, at barslen er mors, og at far er skaffer og allernådigst kan få lov at være lidt med fra sidelinjen.

Det gælder også dig og mig, fordi vi alle har indrettet os efter denne norm. I en tid, hvor vi taler så meget om influencers på sociale medier, så tillad mig at liste alle fars ”influencers” op, når det kommer til hans valg af barsel:

- Mor, der lige har født og naturligt nok føler en tæt tilknytning til baby. - Staten, i dette tilfælde barsel.dk, der administrativt har tildelt mor hele orloven, så far aktivt skal bede den nybagte mor om at få overflyttet de dage, han gerne selv vil holde. - Hans egne forældre, der ikke kan se noget galt i den fordeling, de selv foretog. Det var der jo ikke nogen, der døde af. - Chefen, der ærligt talt bliver lidt irriteret over, at far nu ikke er en stabil skaffer-type-arbejdskraft længere. - Og i visse kredse endda også kollegaer og venner, der i det skjulte fniser over, at han er blevet blød som smør.

Enhver med en lille smule indsigt i marketing via influencers ville klappe i hænderne af glæde over sådan et line-up og føle sig forsikret om, at salget er i kassen. Men ikke når det kommer til barsel til far. For han kan da helt sikkert bestemme selv, uagtet alle sine dagligdagsinfluencers? Nej han kan ej.

Det andet modargument lyder: ”Forskning i tilknytning viser, at mor er og bør være den primære omsorgsperson det første år af barnets liv.”

Ja, det gør rigtig meget forskning historisk set, fordi far som forælder indtil for nylig ikke var synlig i tilknytningsforskningen. Det vil sige, at man slet ikke forskede i, hvad tilknytningen mellem far og barn betød. Så forskningen er forældet. Det er lidt ligesom kun at spotte søm i værktøjskassen, selvom der også er masser af skruer, fordi man kun har en hammer til rådighed.

De indsigter, der imidlertid begynder at pible frem fra for eksempel mande-terapigrupper i disse år, er, at en voksende skare af mænd identificerer en fraværende far som årsag til de ting, de går og bakser med som voksne. Ligesom den nyeste forskning viser, at mænd, der eksponeres over for baby fra starten, danner akkurat samme omsorgs-forbindelser i hjernen, som ellers hidtil har været reserveret for mødrene. Moderne forskning viser kort sagt, at mor ikke nødvendigvis er den bedste i verden, men at far faktisk kan være mindst lige så god.

Min pointe er, at det meste af den forskning, der findes om dette tema, indtil videre er ualmindelig forudindtaget og taler med al overvægt nogle vældig gammeldags kønsrollers sag. Det, der til gengæld glæder mig, er, at jeg oplever, at flere og flere fædre melder sig i debatten og dels fortæller om deres glæde ved at være sammen med baby tidligt og dels udfordrer de to ovenstående argumenter, fordi de faktisk ønsker noget andet for sig selv og deres poder. Det så man ikke for bare to-tre år siden.

Derfor er jeg også optimistisk for fremtiden og implementeringshastigheden af den nye EU-forordning om øremærket barsel, selvom de to ovenstående argumenter fortsat er fremherskende.

barselmændøremarketøremærkede penge nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Annonce