Annonce
Debat

Kronik: Danmark har brug for en faglig, ambitiøs og gedigen psykiatriplan

Illustration: Gert Ejton

En gruppe forskere har fulgt 5,9 millioner danskere fra 2000-2016. De lokaliserede 700.000 personer med psykisk sygdom og konkluderede, at patienter med psykiatriske diagnoser har op til mere end tre gange så stor risiko for en somatisk (fysisk) diagnose som personer uden en psykiatrisk diagnose. Andre undersøgelser har påvist, at patienter med psykiatrisk sygdom dør 10-15 år tidligere end befolkningen generelt.

Som gammel kræftkirurg kan jeg ikke lade være med at sammenligne med den indsats, der er sket på kræftområdet. Her fik vi den første kræftplanen i år 2000. Baggrunden var, at patienter måtte vente længe på at få diagnosticeret og behandlet deres kræftsygdom og dårligere overlevelser for stort set alle kræfttyper sammenlignet med andre lande.

Med kræftplan 1 fulgte et stort arbejde med at udvikle forebyggelse, uddanne sundhedspersonale, se på henvisninger og visitationer, tilrettelægge udredninger, udbygge kapacitet til diagnostik og behandling, samle kirurgisk ekspertise, iværksætte screening, forskning og udvikling samt styrke rehabilitering og palliation.

Annonce

Senere besluttede politikerne, at kræftpatienter har krav på akut handling og klar besked fra sundhedsvæsenet. Det medførte forløbspakker men strenge krav til hvor lang tid, der må gå fra diagnostik til endelig behandling og med en indbygget kontrol af, om hospitalerne nu også opfyldte disse forløbskrav.

Nu er vi så kommet til kræftpakke 4. Og indsatsen har hjulpet. I dag bliver stort set alle kræftpatienter udredt, diagnosticeret behandlet og efterbehandlet hurtigt og effektivt. Og overlevelsen er tydeligt forbedret.

Som thoraxkirurg (speciallæge i hjerte lunge kirurgi) husker jeg også betydningen af hjertepakkerne fra 2007. Baggrunden var igen lange ventetider og opgørelser over, hvor mange patienter der døde på ventelisterne til operation. Med hjertepakkerne fulgte ressourcer, og det har haft samme næsten mirakuløse effekt på ventetiderne og behandlingsresultaterne som kræftpakkerne.

Tilbage til psykiatrien. Her har vi faktisk en udrednings- og behandlingsgaranti. Så problemet er ikke lange ventetider på at starte forløb i hospitalspsykiatrien, hvor de allermest syge er tilknyttet. Problemet er, at mange bliver afsluttet for tidligt, og mange er indlagt i for kort tid. Det gælder også de allersvageste patienter, og det skyldes oftest, at der venter endnu mere akutte patienter, som der skal gøres plads til.

Efter udskrivning mangler der koordineret opfølgning mellem hospitalspsykiatri og kommunale tilbud. Der mangler tilbud til kroniske syge og specialuddannet personale på bostederne. De kommunale tilbud veksler meget i kvalitet og indhold, og der er stadig meget lang ventetid hos de praktiserende psykiatere. Der mangler screening og forebyggelse fra barneårene. Resultat: Der er stadig en alt for stor overdødelighed blandt mennesker med psykiatrisk sygdom. Alt i alt en situation der ligner de forhold, der gik forud for etableringen af kræft og hjertepakkerne.

Det gode budskab er, at vi kan ændre situationen. Ved at tilføre de nødvendige ressourcer og gennemgå hvert led i vores tilbud til psykiatriske patienter, kan vi sikre, at alle faktisk får den bedst mulige behandling. Og ligesom på kræft og hjerteområdet vil det have en kæmpe effekt på ventetider og behandlingsresultater.


Jeg håber inderligt, at ressourcerne følger med, ligesom de gjorde, da vi fik pakkerne til kræft og hjertepatienter. Sker det ikke, frygter jeg lappeløsninger og skuffede forventninger.


Målet må være, at alle de store sygdomme bliver prioriteret lige højt således også psykiatrien, og det selvom man ikke har en patientorganisation af samme styrke som andre områder.

Der mangler da heller ikke gode viljer. Den forrige regering offentliggjorde en handlingsplan for psykiatrien, og den nuværende regering er i gang med at udarbejde en 10 års plan med mange gode tanker.

Nu skal planerne blive til virkelighed. Og jeg håber inderligt, at ressourcerne følger med, ligesom de gjorde, da vi fik pakkerne til kræft og hjertepatienter. Sker det ikke, frygter jeg lappeløsninger og skuffede forventninger.

Men lykkes det at få ressourcer og fokus til at følges ad, er jeg sikker på, at vi sammen kan skabe tilsvarende positive resultater. Og ligesom på kræft og hjerteområdet kan det få enorm betydning for patienternes leveår og livskvalitet. Det vil være verdens bedste investering.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce