Annonce
Debat

Kronik: Danmark har brug for en faglig, ambitiøs og gedigen psykiatriplan

Illustration: Gert Ejton

En gruppe forskere har fulgt 5,9 millioner danskere fra 2000-2016. De lokaliserede 700.000 personer med psykisk sygdom og konkluderede, at patienter med psykiatriske diagnoser har op til mere end tre gange så stor risiko for en somatisk (fysisk) diagnose som personer uden en psykiatrisk diagnose. Andre undersøgelser har påvist, at patienter med psykiatrisk sygdom dør 10-15 år tidligere end befolkningen generelt.

Som gammel kræftkirurg kan jeg ikke lade være med at sammenligne med den indsats, der er sket på kræftområdet. Her fik vi den første kræftplanen i år 2000. Baggrunden var, at patienter måtte vente længe på at få diagnosticeret og behandlet deres kræftsygdom og dårligere overlevelser for stort set alle kræfttyper sammenlignet med andre lande.

Med kræftplan 1 fulgte et stort arbejde med at udvikle forebyggelse, uddanne sundhedspersonale, se på henvisninger og visitationer, tilrettelægge udredninger, udbygge kapacitet til diagnostik og behandling, samle kirurgisk ekspertise, iværksætte screening, forskning og udvikling samt styrke rehabilitering og palliation.

Annonce

Senere besluttede politikerne, at kræftpatienter har krav på akut handling og klar besked fra sundhedsvæsenet. Det medførte forløbspakker men strenge krav til hvor lang tid, der må gå fra diagnostik til endelig behandling og med en indbygget kontrol af, om hospitalerne nu også opfyldte disse forløbskrav.

Nu er vi så kommet til kræftpakke 4. Og indsatsen har hjulpet. I dag bliver stort set alle kræftpatienter udredt, diagnosticeret behandlet og efterbehandlet hurtigt og effektivt. Og overlevelsen er tydeligt forbedret.

Som thoraxkirurg (speciallæge i hjerte lunge kirurgi) husker jeg også betydningen af hjertepakkerne fra 2007. Baggrunden var igen lange ventetider og opgørelser over, hvor mange patienter der døde på ventelisterne til operation. Med hjertepakkerne fulgte ressourcer, og det har haft samme næsten mirakuløse effekt på ventetiderne og behandlingsresultaterne som kræftpakkerne.

Tilbage til psykiatrien. Her har vi faktisk en udrednings- og behandlingsgaranti. Så problemet er ikke lange ventetider på at starte forløb i hospitalspsykiatrien, hvor de allermest syge er tilknyttet. Problemet er, at mange bliver afsluttet for tidligt, og mange er indlagt i for kort tid. Det gælder også de allersvageste patienter, og det skyldes oftest, at der venter endnu mere akutte patienter, som der skal gøres plads til.

Efter udskrivning mangler der koordineret opfølgning mellem hospitalspsykiatri og kommunale tilbud. Der mangler tilbud til kroniske syge og specialuddannet personale på bostederne. De kommunale tilbud veksler meget i kvalitet og indhold, og der er stadig meget lang ventetid hos de praktiserende psykiatere. Der mangler screening og forebyggelse fra barneårene. Resultat: Der er stadig en alt for stor overdødelighed blandt mennesker med psykiatrisk sygdom. Alt i alt en situation der ligner de forhold, der gik forud for etableringen af kræft og hjertepakkerne.

Det gode budskab er, at vi kan ændre situationen. Ved at tilføre de nødvendige ressourcer og gennemgå hvert led i vores tilbud til psykiatriske patienter, kan vi sikre, at alle faktisk får den bedst mulige behandling. Og ligesom på kræft og hjerteområdet vil det have en kæmpe effekt på ventetider og behandlingsresultater.


Jeg håber inderligt, at ressourcerne følger med, ligesom de gjorde, da vi fik pakkerne til kræft og hjertepatienter. Sker det ikke, frygter jeg lappeløsninger og skuffede forventninger.


Målet må være, at alle de store sygdomme bliver prioriteret lige højt således også psykiatrien, og det selvom man ikke har en patientorganisation af samme styrke som andre områder.

Der mangler da heller ikke gode viljer. Den forrige regering offentliggjorde en handlingsplan for psykiatrien, og den nuværende regering er i gang med at udarbejde en 10 års plan med mange gode tanker.

Nu skal planerne blive til virkelighed. Og jeg håber inderligt, at ressourcerne følger med, ligesom de gjorde, da vi fik pakkerne til kræft og hjertepatienter. Sker det ikke, frygter jeg lappeløsninger og skuffede forventninger.

Men lykkes det at få ressourcer og fokus til at følges ad, er jeg sikker på, at vi sammen kan skabe tilsvarende positive resultater. Og ligesom på kræft og hjerteområdet kan det få enorm betydning for patienternes leveår og livskvalitet. Det vil være verdens bedste investering.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et konservativt blik på sundhedsområdet: Vi må forlange læger nok og behandling til tiden

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce