Annonce
Kronik

Kronik: De lokale ildsjæle vil også vinde kampe

brabrand ifildsjælevinde kampeløftefodbold nex

Dansk fodboldkultur er på mange måder unik. Det synes vi i hvert fald selv. Det ganske land er tæppebombet af en myriade af små klubber drevet af frivillige ildsjæle. Her stortrives det konstruktive samspil mellem elite og bredde. Ofte i en og samme klub. Det er det ganske særlige ved dansk fodbold, som man ikke finder i ret mange andre lande, hvor opdelingen er mere kategorisk og konsekvent.

Sådan var grundfortælling ved en for nylig afholdt fodboldkongres i Horsens, hvor Dansk Boldspil-Union (DBU) var vært. Her blev uddelt spændende priser til årets klub, træner og talent, og der blev diskuteret frivillighed, talentudvikling og bredde. Det var en overordentlig god og spændende dag. Spørgsmålet er blot, om grundfortællingen om dansk fodbolds unikke særpræg er fuldstændig nagelfast og indiskutabel, eller om der kan sniges begyndende små spørgsmålstegn ind i teksten.

Det fuldstændig klare billede af, at talentudvikling og bredde er grundpillerne i alle danske klubbers DNA, kan godt blive lidt sløret i en klub som Brabrand IF. Ikke at vi betragter talentudvikling og bredde som hinandens modsætninger. Snarere er det hinandens forudsætninger. Brabrand er og skal aldrig være et storstilet talentcenter. Dertil har byen AGF. Brabrand er i talentmæssig henseende potentiel fødekæde, men ikke uden gensidighed og lokal forankring. Brabrand skal kunne spotte, udvikle og pleje talenter, hvis AGF skal have gavn af at integrere dem. Brabrand skal også være en eliteklub i den udstrækning, at den er et attraktivt tilbageløb for de mange, der ikke har udsigt til fuld spilletid i superligaen nu eller i fremtiden.

En klub som Brabrand er afhængig af både attraktive udviklings- og tilbageløbsmuligheder, hvis talentplejen og elitefodbolden skal fastholdes i et lidt bredere perspektiv end kun superligaen. Også netop fordi det kan komme superligaen til gavn på sigt.

Samtidig er det en klub for bredden og diversitet. Piger og drenge i alle aldre og med forskellige forudsætninger samles og trives i rammer, der er rustikke, primitive og autentiske. Det er ikke et spørgsmål om hvilke, men hvor mange nye håbefulde fodboldspirer vi hvert år får lov til at lukke ind på vores anlæg. Ifølge divisionsforeningens licenskrav må vi ikke kalde det et stadion. Det er kun en hjemmebane, men pyt med det. Kald det, hvad I vil. I Brabrand forårsager hjemmebanen positive udsving på børn og unges trivselsbarometer.

Hensyntagen til såvel bredde som elite er i sig selv vanskelige balancegange internt i en klub drevet af frivillighed. Engagerede forældretrænere og andre lokale ildsjæle er klubfacadens spartelmasse. De er uvurderlige og uundværlige, og bortset fra et par få håbefulde er de som udgangspunkt ikke involveret, fordi de skal sende deres børn videre til AGF eller andre storklubber.

Derfor skal Brabrand hele tiden kunne navigere, hvis dansk fodbolds grundfortælling skal fastholdes. Det er dog ikke altid, at de ydre omstændigheder gør det lettere.

Ved DBU's kongres blev de små klubber hyldet, samtidig med at der blandt paneldeltagere blev rejst ønske om, at håbefulde talenter ret hurtigt bør søge mod de store licensklubber. Allerede fra de ganske unge år. Tilsvarende arbejdes der på at samle liga 1- og 2-hold, som de øverste ungdomsrækker benævnes, i relativt få klubber. Det forekommer ikke at være den helt indlysende og snorlige argumentationskæde til understøttelse af parforholdet mellem talent og bredde. Det give under alle omstændigheder vanskelige grundvilkår for de små klubber. Måske vanskelige overlevelsesvilkår på sigt.

Det påvirker også seniorafdelingen. I Brabrand har vi fortsat ambitioner om det hele. Også divisionsholdet. Her har vi langvarige og stolte traditioner, selvom der ikke er mange, der hjælper os med det, og måske heller ikke helt forstår det. Hvad skal vi dog med et divisionshold? Bliver det ikke bare en klub i klubben, når springet til de øvrige hold er for stort? Vi er lykkes med at gøre springene mindre og forsøger at bygge broer der, hvor springkraften fortsat ikke slår til.

Klubben mobiliserer en stor gruppe frivillige til afvikling af klubbens hjemmekampe. Overskuddet går til den nu etablerede kunstgræsbane, der har gjort klubbens faciliteter tidssvarende. Men det er ikke det eneste perspektiv. I forbindelse med en hjemmekamp mod Thisted i sidste sæson arrangerede spillere og trænere fra divisionsholdet en række events og konkurrencer for publikum i alle aldre i form af bl.a. hoppeborge, præsentation af ny maskot, dialog med potentielle sponsorer og mulighed for at vinde billetter til landsholdskampe. Begivenheden belyste, hvordan mange mennesker i en mindre klub involverer sig og helst skal gøre det for at sikre klubbens generelle drift.

Divisionsholdet er i stigende omfang et herligt mix mellem nytilkomne og gamle lokale drenge, og de er ikke kun involveret i og omkring egne kampe. De er en del af hele klubben. Som trænere og andre typer af ambassadører for klubudvikling. Divisionsholdet er langt fra eneste omdrejningspunkt for kobling mellem elitespor og klubbens helheder. Andetholdet er på mange måder essentielt. Det rækker ud mod divisionsholdet og er bindeleddet til de ældste ungdomshold. Og så starter det hele jo hos de yngste drenge og piger, hvor vi forsøger at skabe gode rammer og udviklingsforløb for forældretrænere og trænerspirer sammen med lokalområdets skoler.

Når vi skærer alle besværligheder fra, så bindes en fodboldklub også sammen af ambitionerne. Ambitionerne om at gøre en forskel for børn og unge og give dem muligheder, som de ikke får andre steder. Bare i det hele taget være et rart sted at være. Men når vi går til kampene - fra division til ungdom – så bindes vi også sammen af et helt konkret ønske. Vi vil vinde. Det gør vi kun konkret og i overført betydning, hvis vi får lov til at understøtte både bredde og elite. I er altid velkomne til at besøge os og se, hvordan vi gør. I bydes inden for på vores stadion. Undskyld, hjemmebane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dommer lukker dørene i sag om skud mod knivbevæbnet mand

112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus

Mand sigtes for drabsforsøg ved Paludan-demo - politiet anholder mistænkt medgerningsmand

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Østjyllands Politi: - Han trængte ind bag afskærmning og ville ikke lægge kniven

Annonce