Annonce
Debat

Kronik: Drømmen, håbet, kravet om et fodboldstadion

nyt stadionagffodbold nex

I denne tid debatteres fremtiden for området omkring Stadion Allé, Væddeløbsbanen og Højen i Højbjerg, Aarhus. En vigtig debat med mange nuancer.

Aarhus har et sted, der ligger meget tæt på byens centrum, men som ikke er tæt bebygget. I stedet finder man her et område, hvor alle borgere kan komme og nyde en tur i skov og park. I sandhed et åndehul. Her finder man også byens forlystelsespark, cykelbane, travbane, observatorium, tennis, haller til indendørssport og et stadion med plads til atletik og fodbold. Historisk er det et opvisningsstadion, hvor alle på højeste niveau kan vise sig frem. Snakken går på, at de nuværende forhold ikke er tidssvarende for den største bruger af anlægget, fodbold.

Der har siden renoveringen af stadion i år 2000 kørt en debat om, at stadion ikke er tidssvarende for et moderne fodboldstadion. Dette er der ikke mange, der vil sige imod, men er det pengene værd at lave det hele om til fordel for én bruger?

Det korte svar er ja. Som det er lige nu, har vi det bedste atletikstadion i landet med plads til 20.000. Vi skal stadig have landets bedste atletikstadion, men det behøver ikke have plads til så mange. De kommer nemlig sjældent.

I sæsonen 2017/18 havde Ceres Park 144.632 besøgende fordelt på 18 fodboldkampe. Det giver et gennemsnit på 8.035. Det er ikke på samme måde muligt at finde antallet af tilskuere til atletikstævner eller antallet af gæster på væddeløbsbanen, men 100.000 er det næppe.

Hvorfor så overhovedet bygge om?

Årsagen til dette handler ikke om stemning og sportslige resultater. Det handler om brugertilfredshed. Ved omkring halvdelen af kampene, der spilles på Ceres Park, er vejrforholdene ikke til at være på stadion med dets nuværende indretning. Det blæser og bliver hurtigt koldt og skræmmer derfor mange potentielle gæster væk. De vælger i stedet at se kampene derhjemme. Et rigtigt fodboldstadion som f.eks. Blue Water Arena i Esbjerg vil mindske disse gener for tilskueren, og man vil derfor få en højnet kvalitet ud af billetten. Dette vil øge chancen for, at man vælger at komme igen en anden gang, og dette kan på sigt højne tilskuertallet.

Man vil, som det vises i PWC's analyse af mulighederne for fremtidig udvikling af stadionområdet, godt kunne lave en ny indretning, hvor der gives plads til et fodboldstadion og et atletikanlæg, dette finder jeg lovende. Særligt det forslag, som Aarhus 1900 er kommet med, ser spændende ud, hvor man i praksis drejer fodboldbanen, anlægger et atletikanlæg og flytter de nuværende tennisbaner.

Udfordringen bliver naturligvis, hvor skal pengene komme fra? Det er i PWC's analyse blevet foreslået forskellige arealudviklinger af de grønne områder for at skaffe penge til at kunne finansiere det nye stadion. Det virker klart, at der ikke er den store stemning for at udbygge området ved væddeløbsbanen, og derfor er der ikke det store at hente i indtægter til projektet, og man ville sikkert også mene, at sådanne anlægsindtægter kan bruges andre steder i kommunen, hvor der er større behov. Udgifterne til bygningen af et nyt stadion, hvor der anlægges et nyt atletikstadion, vil ifølge analysen blive på omkring 450 millioner kroner. Dette er dog kun et gæt, da jeg her har taget udgangspunkt i Aarhus 1900's forslag. Kommunen ejer, som det er nu, hele området, og vil derfor være en naturlig investor i projektet. Dens primære investering er grundene.

AGF har, ved formand Lars Fournais, i et kronikindlæg i stiften 8. december 2018 skrevet, at de vil bidrage med 50 millioner til at lave VIP-faciliteter, som kan bruges på tværs af Ceres Arena og Park. Samtidigt har de skrevet, at de naturligvis vil acceptere, at deres leje for forpagtningen af området skal stige markant, så det fortsat er på markedsvilkår. Dette ændrer dog ikke det faktum, at der vil mangle i omegnen af 400 millioner til projektet. Her må det være op til byrådet og de ansatte i AGF at søge støtte til projektet hos andre private investorer og fonde. Før dette sker, kommer vi desværre ikke videre i planerne, da kommunen ikke selv har pengene til at bruge skattekroner på et så stort projekt, hvor vigtigt for byen det end er.

Jeg har selv arbejdet for, at debatten kører i både byrådet og de steder, jeg har min gang. For eksempel med et vælgermøde, som jeg sammen med Steen B. Andersen (byrådsmedlem for S, red.) fik sat i stand, hvor de forskellige partier gav deres syn på ideen om et fodboldstadion. Det, der kom frem, var, at de fleste partier var for, at der skal laves et nyt stadion. De var dog ikke enige i finansieringen. Mange ville på daværende tidspunkt naturligt gerne afvente den analyse, som nu er blevet offentliggjort, og en del af debatten handler nu om, hvorvidt man vil bygge i området ved Højen og på væddeløbsbanen.

Personligt er jeg ikke for, da det område er et stort rekreativt område, hvor alle kan komme og nyde naturen. Den slags åndehuller skal vi værne om i byen, da det er en del af essensen i den oprindelige vision for området. Kan man bygge der, hvor væddeløbsbanen ligger, og i stedet samle ridesporten på Vilhelmsborg? Ja, det kan man, og det bør man bestemt også overveje. Men i mine øjne ikke til fordel for i stedet at gøre området utilgængeligt for den almindelige borger.

Vil AGF spille bedre, når fans kommer tættere på banen? Nej.

Vil stemningen blive bedre på et nyt stadion? Ja, men de, der kommer, skal deltage. Jeg har siden 1996 været fast gæst på stadion og har prøvet alt fra den gamle røde tribune, de gamle stadioner rundt i landet til mange af de nye stadioner, der henover de seneste 10 år er bygget rundt om i landet. Min erfaring er, at stemningen på for eksempel Jysk Park i Silkeborg er flere niveauer over den stemning, man oplevede på det gamle. Den er mere intens, og man lader sig derfor også nemmere rive med.

Vil et nyt stadion medføre forhøjet tilskuertal på stadion? Måske. Der er mange faktorer, der spiller ind. Det kan ikke afvises, at der, særligt i den nye tid efter indvielsen af det nye stadion, vil være en stigning i tilskuertal. Det vil dog i høj grad også, som det er nu, afhænge af, hvordan AGF spiller og ligger til i ligaen.

Jeg har med denne kronik forsøgt at redegøre for mine tanker, forhåbninger og drømme omkring et nyt stadion og håber, jeg har givet et særligt indblik i, hvorfor vi i Aarhus bør bygge et nyt fodboldstadion. Nu ligger bolden ved byrådet, AGF og alle, der ønsker at påvirke udviklingen til at finde løsninger i stedet for forhindringer, så Aarhus kan få det fodboldstadion, vi fortjener. Jeg vil gøre min del.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce