Annonce
Kronik

Kronik: Europas fremtid - who cares?

Men hvad med borgerne i Hundslund? Hvordan står det til med dem og Europas fremtid?

Annonce

Når min hustru mødes med ni andre pensionister et par gange om ugen i Odder Tennisklub for at spille tennis efterfulgt af en kop kaffe og lidt kage, er det sjældent Europa, der optager. Det er de nære ting - forhånd, baghånd, serv, børnebørn, motion, mad, bøger, kulturelle oplevelser og lige nu naturligvis corona. Det samme optager formentlig pensionister i Tyskland, Frankrig, Italien, Slovenien, Ungarn og Kroatien.

Der sker ellers meget lige nu. 9. maj 2020 fejrede vi 70-året for Schuman-erklæringen - den erklæring, der blev starten på EU. En planlagt konference om "Europas fremtid" skulle lanceres netop den dag, men blev udskudt til september af EU-Kommissionen på grund af Covid-19. Konferencen skal vare i to år, og den er en af Von der Leyen-Kommissionens hovedprioriteter.

"Future of Europe"-konferencen er et rigtig godt initiativ, men vil den appellere til pensionisterne i Odder Tennisklub?

Flere end 20 ledere af civilsamfundsnetværk i EU er skeptiske og mener, at der er behov for mere. De vil derfor parallelt med "Future of Europe" organisere en festival af uafhængige begivenheder, "Europe Future Fringe", med det formål at engagere EU-borgerne, så spørgsmålet om Europas fremtid bliver en naturlig del af snakken efter tenniskampen.

Gennem aktiviteter som workshops, foredrag, kulturelle arrangementer og litteratur- og musikfestivaler skal Europas kreative kræfter mobiliseres, og initiativet skal gå ud over EU's grænser, så også borgere i f.eks. Storbritannien, Ukraine og Rusland får mulighed for at deltage i samtalen om Europas fremtid. Og det hele koordineres på platformen www.europefuturefringe.com.

Det er så det, der sker på den europæiske scene. Men hvad med borgerne i Hundslund? Hvordan står det til med dem og Europas fremtid?

At være borger i Hundslund er nu til dags en stor udfordring. Du skal huske at handle hos den lokale købmand, du skal følge med i kampen mellem 1000 parkeringspladser og en ny bypark for at skabe et levende Odder. Og så er der København - kan byen få både EM i fodbold og Tour de France på stort set samme tid? Og der er Margrethe Vestager i Bruxelles, der kæmper med Google og Apple, for ikke at snakke om Xi Jinping i Bejing, der følger med i alle kineseres liv, og Trump i New York. En stor mundfuld for de fleste.

Det er dog tydeligt, at vi hænger sammen - vi er med i et skæbnefællesskab. Virus kender ingen grænser. Økonomien kender ingen grænser. Køber Europa/verden ikke vores produkter, får vi problemer med arbejdsløshed. Lukkede grænser giver massive problemer for erhvervslivet ikke mindst turismen. Det ville være dejligt, hvis vi kunne fixe problemerne selv - men det går ikke.

Hvad gør vi ved det?

Fundamentet for Europa som et sundt, grønt og dynamisk kontinent for alle kunne være:

Fokus på grundlæggende værdier som demokrati, ytringsfrihed retssikkerhed, lighed, retfærdighed. Noget at kæmpe for i fællesskab. Beslutningstagere på alle niveauer, der kan forklare samarbejdets fordele, nødvendighed og udfordring, så det er til at forstå. Generelt tydelig, klar kommunikation, der fænger. På alle niveauer. Mellem borger og politiker. Mellem ledelse og medarbejder. Mellem lærer og elev. Levende, nysgerrige borgere, der blander sig. Også internationalt.

Hvis vi f.eks. starter med toppen hos os selv: Mette Frederiksen kunne på et af sine pressemøder have sagt: "Jeg beklager, at jeg måske i første fase af coronakrisen talte lidt for meget om Danmark og danskerne. Jeg bliver nødt til at sige nu: Jeg føler den dybeste empati med, hvad der foregår rundt omkring i Europa - i den europæiske familie. Lad det være slået fast med syvtommersøm: Europa kan altid regne med Danmark som et stærkt familiemedlem, der konsekvent arbejder 100 procent for fællesskabets bedste. Vi skal selvfølgelig starte med os selv - det er oplagt. Og så sætte en ære i at inspirere andre, samtidig med at vi suger til os af al den ekspertise, erfaring og iderigdom, vi præsenteres for fra resten af Europa i disse dage. Vi kan så meget mere sammen".

Og borgmesteren i Odder Kommune - Uffe Jensen - kunne ved enhver given lejlighed minde borgerne om: "Vi skal huske, at Odder er del af Europa - meget spændende kontinent, er de fleste vist enige om. Vi skal nu lægge alle kræfter i at skabe et nyt Europa, hvor sundhed, klima, miljø og europæisk samfundssind er i fokus. Vi starter med os selv her i Odder - den enkelte familie, den enkelte arbejdsplads, den enkelte skole. Vi viser vejen - og lader os naturligvis inspirere af lokalsamfund over hele Europa. Lad mig bruge et billede, som i hvert fald fodboldelskere kan associere sig med. Det er herligt at være med i EM i fodbold - men også livgivende at være til en lokal kamp i juniorrækken".

Og alle danske virksomhedsledere og virksomhedsejere kunne med føje minde deres medarbejdere om, at: "Vi er dybt afhængige af den europæiske økonomi. Går det skidt hos de andre, går det skidt her. Og tænk på, hvor herligt, at vi kan handle meget mere enkelt og smertefrit end i gamle dage. Vi er en lille, åben økonomi. Vi er dybt afhængige af de andre. Og husk, vi har så meget at give og så meget at lære. Vi skal gå forrest i udformningen af Europas fremtid. Det er meget interessant. Superspændende".

Udfordringen er tydelig. Borgerne i Hundslund synes generelt, Bruxelles er langt væk. Og nok er der længere fra Hundslund til Bruxelles end til København eller for den sags skyld til Odder, men der er immervæk langt længere til Washington og til Beijing. Og helt ærligt: det er da FULDSTÆNDIG UTÅLELIGT, at Europa med sit store økonomiske, teknologiske og demokratiske potentiale skal lade sig presse ind i en situation, hvor vi skal tvinges til at vælge mellem polerne i en bipolar verden.

Hvis vi i Europa kan mande os op, har vi alle forudsætninger for at kunne agere som en selvstændig, uafhængig enhed, der kan tjene som global rollemodel.

Lige nu er det oplagt at spørge: Hvad har vi lært af coronakrisen? Hvordan kommer vi videre? Hvad skal vi nu - hver for sig og sammen? Med hensyn til sundhed, økonomi, teknologi, uddannelse, borgerskab og eksterne relationer? Og hvordan tackler vi den generelle folkefølelse: mere Europa, mindre Bruxelles. Færre tal og statistikker, mere sjæl og hjerte. Mindre snak, mere handling?

"Future of Europe"-konferencen og "Europe Future Fringe" sætter begge scenen for nye samtaler om Europas fremtid. Meningen er at involvere så mange europæiske borgere som muligt i samtaler, der inspirerer, engagerer og fornøjer. Og hvis vi så ovenikøbet kan mødes på tværs af kulturer med et glimt i øjet, en god portion selvironi og ægte respekt for de andre - så har Europa en strålende fremtid foran sig.

Tegning: Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Rådmand vil droppe fogedforbuddet mod dokumentar: Samtidig trækkes politianmeldelsen af TV2 tilbage

AGF For abonnenter

Bagkanten: Hvem når bolden først? AGF står formmæssigt stærkest inden 'sølvfinale' i Parken

Annonce