Annonce
Kronik

Kronik: Gør vi nok for de frivillige?

I Danmark har vi et blomstrende foreningsliv, der er funderet på frivilligt arbejde. Det er en del af vores grundfortælling. Men vil det også være det i fremtiden?

I Danmark har vi et blomstrende foreningsliv, der er funderet på frivilligt arbejde. Det er en del af vores grundfortælling. Men vil det også være det i fremtiden? Vil vi fortsat kunne besøge de berigende julestævner i håndboldhallen eller de spændende arrangementer i kulturhuset, eller vil de dø ud, fordi der ikke er nok frivillige til drive dem?

Det er der kort fortalt forskellige bud på. Nogle undersøgelser peger på, at frivillige involverer sig på andre måder end tidligere. De vil gerne deltage i konkrete projekter i form af indsamlinger eller oprydninger efter festivaler. Derimod er der færre, der melder sig ind i en forening, som de deler livssyn og værdier med. Hvis det er rigtigt, sætter det foreningslivet under pres, fordi de frivillige kun er involveret i kortere og afgrænsede perioder. Det medfører udfordringer i forhold til at bemande foreningers organisatoriske fundamenter, hvad enten det nu er bestyrelser eller andet.

Andre siger, at antallet af frivillige i Foreningsdanmark faktisk er relativ stabilt. De ser hellere ikke de store faresignaler i den relativt tidsafgrænsede involvering, idet det egentlig altid har været sådan. Selv bestyrelsesarbejde har oftest en udløbsdato, og det stemmer meget fint overens med foreningers grundvilkår, hvis nogle er involveret i lidt kortere og andre i lidt længere perioder.

Uanset om fremtidsscenariet tegnes optimistisk eller lidt mere dystert op, så viser konkrete erfaringer, at vi ikke kan tage frivillighedsengagementet for givet. Vi har fortløbende brug for at drøfte, hvordan der rekrutteres og fastholdes frivillige. Frivillige er ikke bare grundnerven i foreningslivet. De skal også bidrage til at løse forskellige typer af velfærdsopgaver på bosteder eller i lektiehjælpscafeer. Så der er både brug for flere samt at finde de rigtige.

Min egen involvering vedrører bestyrelsesarbejde i fodboldklubben Brabrand IF. Her blev vi i 2019 kåret til årets fodboldklub i DBU i den jyske region 3. En ærefuld titel, og den skal, som den øvrige del af klubbens virke, hovedsagelig tilskrives de mange frivillige trænere og hjælpere, der har involveret sig i klubbens dagligdag.

Alligevel kom kåringen lidt overraskende. Vi taler tit om, hvor lidt vi lykkes med i klubben. Vi har et godt optag blandt de yngste piger og drenge, men vi kæmper med at fastholde dem på de ældre årgange. Med ca. 700 medlemmer og 90 frivillige har vi en pæn volumen. Dog mangler vi konstant hænder til det arbejde, der direkte involverer holdene og deres kampe og så alt det andet. Vi taler meget om visioner og værdier, der skal binde klubben sammen. Alligevel bliver kun få ord overført til velvalgte handlinger.

Måske er hovedkonklusion bare, at vi netop er en klub som så mange andre. Følgelig giver det god mening at tage afsæt i Brabrand IF, når muligheder og udfordringer omkring de frivillige skal anskueliggøres.

Vi kan genkende det generelle billede af, at der er rigtig mange engagerede mennesker, der involverer sig i klubben på forskellig vis. Ikke mindst de mange forældretrænere, der hvert eneste år kaster sig ind i den omfangsrige trænergerning. Det gør de formodentlig med afsæt i, at netop deres egne børn gerne vil have fodbold som en del af deres fritidsliv, men forældrene påtager sig som trænere et langt større ansvar for hele holdet og en række andre klubaktiviteter.

Vi oplever samtidig et stort behov for at arbejde med sammenhænge i klubben. Hvis klubben ikke bare skal bestå af en masse autonome øer i form af de enkelte hold, så skal der være meningsskabende aktiviteter mellem træning og kampe. På tværs af ungdomsårgange og mellem ungdom og seniorer. Det sker gennem konkrete aktiviteter, som kurser, oplæg og nytårskur, eller når spillere og trænere fra seniorerne hjælper til med træning af ungdomsholdene. Det er afgørende, at de frivilliges engagement ikke misbruges, ved at de skal involvere sig i så stor tidsmæssig udstrækning, at det bliver en belastning. Dette lykkes vi med i meget varieret omfang. Der trækkes store veksler på nogle af de involverede.

Man skal ligeledes respektere, at de frivilliges involvering baserer sig på noget konkret og afgrænset. Som at være træner for ens barns hold. Også i den konkrete og tidsmæssige afgrænsede involvering er der dog behov for at forstå og bekende sig til klubbens overordnede visioner og værdier. Det er vigtig for sammenhængskraften, men også for de frivilliges motivation og fastholdelse.

Kan man som træner ikke se sig selv i klubbens overordnede vision, så vil man med rette efterlyse rammen og fundamentet for trænerarbejdet og næppe involvere sig mere tværgående i klubben. I Brabrand IF er visionen at være hele lokalsamfundets fodboldklub og skabe stærke fællesskaber på tværs af ”verdener”. Ikke andre steder i Danmark er der samlet så mange mennesker med så store forskelle i sociale, økonomiske og etniske baggrunde, og Brabrand IF har potentiale til at gabe over forskelligheder, omfavne dem og gøre dem til en del af klubånden og klubfællesskabet. I Brabrand IF mødes forskellighed og bliver en del af fællesskaber. Når børn, unge og voksne trækker i klubdragten og går på banen, efterlades de forskellige baggrunde i omklædningsrummet.

Visionen er, at Brabrand IF fortsat skal være en fodboldklub, der forener den diversitet, som lokalområdet byder på. Kun på den måde kan klubben være rammen for medlemmer fra lokalsamfundet, der netop kommer fra mange forskellige baggrunde.

Visionen og værdier betyder noget i vores daglige arbejde med talent og bredde, hvor der netop satses på begge dele. Men spørgsmålet er, om vi fortæller og drøfter visionen på måder, som gør, at alle frivillige føler sig forbundet til den?

Et andet forhold, der har betydning for rekruttering og fastholdelse af frivillige, er deres tiltro til, at de kan løse opgaverne. Her skal vi som klub helt indlysende understøtte trænernes løbende kompetenceudvikling, også de uundværlige forældretrænere. Igen skal det ses i relation til vision og værdier, hvorfor vi gerne vil have trænere til både bredden og talentudviklingen.

Endelig skal de frivilliges indsats løbende påskyndes. Det gør vi ikke godt nok. Så selvom vi hjælpes lidt af en kåring som årets klub i regionen, er der fortsat lang vej, til vi når hele vejen rundt om alle centrale forhold, der vil hjælpe os til at få flere frivillige, der involverer sig tværgående og gennem længere perioder i klubbens aktiviteter.

Hvis vi gerne vil være et land med en sand myriade af herlige foreninger baseret på frivillighed, må vi aldrig tage den for givet. Frivillige skal kende foreningernes værdier og visioner for at kunne forbinde sig til dem, og når de gør en indsats, så skal det påskyndes. Her er der fortsat meget at gøre i Brabrand IF og sikkert også mange andre steder. God arbejdslyst.

Illustration: Jens Nex
Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce