Annonce
Debat

Kronik: Lad kommunen og ikke de kriminelle styre hashsalget i Aarhus

Illustration: nex

Hash er skadeligt, det er SF, Enhedslisten og Alternativet i Aarhus enige om. Alligevel er vi parate efter kommunalvalget med et forslag om forsøg med legalisering af cannabis.

Alt for mange unge sidder i dag fast i et skadeligt hashmisbrug, og kriminelle bander styrer hashmarkedet og tjener tykt på salg af hash, ikke bare til sårbare unge, men også til en langt større del af befolkningen, som har et begrænset og uproblematisk forbrug af hash. Det er en ond cirkel, som vi kan og skal bryde. Hellere i dag end i morgen. Og vi kan gøre noget.

Flere lande og stater i USA legaliserer i øjeblikket produktion og salg af hash, eller rettere cannabis, som er den fælles betegnelse for de forskellige stoffer, hash, marihuana og pot, der kommer fra hampplanten. Baggrunden for legaliseringen er en erkendelse af, at et forbud er en blindgyde. Så længe så mange på trods af et forbud har så meget lyst til at ryge hash, at de vil opsøge et illegalt marked, er der også et marked for at sælge det.

Den erkendelse har det kriminelle miljø for længst taget til sig som en givtig indtjeningskilde og en mulighed for også at introducere farligere stoffer end hash for de nysgerrige købere. De kriminelle sælgere har nemme vilkår, hvorimod køberne - de almindelige brugere, som foretrækker en joint fremfor en flaske vin i weekenden, og de mere sårbare unge - lever livet farligt som forbrugere på det illegale marked, hvor stoffernes kvalitet er et spil i lotteriet.

Vi bør følge trop, og første skridt i Danmark kan udmærket være en forsøgsordning med legalisering af hash i Aarhus.

Vi i SF, Enhedslisten og Alternativet i Aarhus agter derfor efter kommunalvalget at fremsætte forslag om legalisering af hash som forsøg i en tre-års-periode. Vi tror på, at vi som et moderne samfund, på samme måde som med øl, vin og spiritus, er i stand til at håndtere legalisering og salg af hash under kontrollerede forhold. Med legalisering og kontrolleret salg af hash vil vi sikre, at hashen er af god kvalitet, og samtidig fjerner vi en stor del af indtægtsgrundlaget for kriminelle bander, som i dag sidder tungt på salget.

Vi ved, at 41,5 procent af de 16-44-årige i Danmark har prøvet hash eller marihuana, og ni procent har ifølge Sundhedsstyrelsen indtaget stoffet inden for det seneste år. Stoffet er overalt, og det er nemt at skaffe, selvom det er illegalt. Også i Aarhus. Det er det, vi må forholde os til. Vi må se i øjnene, at forbuddet mod cannabis har spillet fallit.

En legalisering handler ikke om, hvorvidt hash er skadeligt eller ej. Det ved vi, at det er - særligt for meget unge og psykisk sårbare mennesker. I dag overlader vi køberne, altså også dem, der har det rigtig svært og befinder sig i et decideret misbrug, til de kriminelle. Ved at etablere kommunale salgssteder a la det svenske "Systembolaget", vil vi også få kontakt med den gruppe, som er på vej ud i et decideret misbrugsproblem, og på et tidligt tidspunkt være i stand til at række dem en hjælpende hånd.

Med en legalisering skal vi have styr på, hvor hashen kommer fra, og satse på lokal dyrkning og produktion. Der er allerede østjyske producenter på banen med hensyn til at producere medicinsk cannabis i forventning om at det fire-årige forsøg i Danmark med medicinsk cannabis starter 1. januar 2018. Møllerup Gods på Djursland har etableret selskabet Danish Cannabis og er ifølge Århus Stiftstidende gået sammen med verdens største producent af medicinsk cannabis, Canopy Growth fra Canada. Planen er en fabrik på 5.000 kvadratmeter og det samme til hamp-produktion i drivhuse. Der er tale om et projekt til samlet 50-70 mio. kroner og anslået arbejde til 50-100 ansatte.

Produktion og salg skal ske under skarpe restriktioner, på samme måde som der i dag produceres medicin. Hvis kommunerne eller staten selv producerede og solgte hashen, ville man få et renere og kontrolleret produkt, og dermed få en langt bedre kvalitetssikring. Dette vil medføre langt bedre gennemsigtighed med, hvad man som cannabisbruger køber, og vi kan således mindske tendensen til, at hashen bliver stærkere og stærkere, og undgå, at flere ufrivilligt ryger hash med et højt THC-indhold, der giver større risiko for psykoser.

Ud over at sikre forbrugerne er formålet med legalisering af hash så afgjort også at fjerne en del af de kriminelle banders finansielle underlag. Salg af hash og andre stoffer er så økonomisk attraktivt, at de kriminelle bander, og den ret så nye bande i Aarhus "Loyal To Familia", er begyndt at trække våben og skyde i gaderne, sandsynligvis for at få magt over blandt andet salg af stoffer. Og ja, der er penge i hashsalg. Ved legalisering af hashsalg kan vi kanalisere en stor del af den illegale økonomi over i stats- og kommunekasser og bruge dem til oplysning om hashens skadelige virkninger samt forebyggende arbejde i miljøer med sårbare unge. I stedet for at banderne bruger fortjenesten til køb af nye våben, som skaber utryghed for os alle.

De negative effekter ved at håndhæve et forbud er større end de potentielt negative effekter ved lovliggørelse. Som et moderne samfund er vi overbeviste om, at vi kan håndtere lovliggørelsen af hash. Akkurat, som vi kan håndtere lovlig vin, øl og spiritus.

Erfaringer fra andre lande og stater, som har legaliseret eller afkriminaliseret hash, er, at det ikke medfører et stigende forbrug. I Portugal, som afkriminaliserede brug af hash, er antallet af brugere ifølge Videnskab.dk faldet, siden landet tilbage i 2001 valgte at afkriminalisere brugen af cannabis og andre euforiserende stoffer. Effekten af afkriminaliseringen 15 år efter indførelsen viser et markant fald i dødsfald som følge af brug af stoffer, der er færre tilfælde af skader og sygdomme som følge af stoffer, og det problematiske forbrug af stoffer er faldet.

Ved at legalisere produktion og salg af hash under kontrollerede forhold kan vi regulere forbruget af hash på en mere intelligent og hensigtsmæssig måde end den nuværende. Landmænd vil kunne komme på banen som producenter, vi kan reducere skadevirkningerne og forhindre, at brugerne er nødt til at handle med kriminelle netværk - og selv kriminaliseres.

Det vi i dag bruger af ressourcer på, at hash er kriminaliseret, skal vi i stedet bruge på oplysning, en fornuftig forebyggende indsats og behandling.

Så lad kommunen stå for salget på centrale steder i byen, hvor uddannet personale vejleder i blandt andet styrke og virkning, og hvor de, der udvikler et egentlig misbrug, skal tilbydes hjælp til behandling. Og lad os så bruge provenuet til at hjælpe og forebygge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce