Annonce
Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Illustration: Gert Ejton

Den Spanske Trappe i Rom er et besøg værd, og det er altid meget interessant at begive sig ned ad gaden lige over for trappen. Den hedder Via Condotti og anses af mange for at være det, der kaldes verdens fineste gade. Her handler ikke kun italienske skuespillere og sportsstjerner, men også store amerikanske filmstjerner og andre superstars samt rige familier fra hele verden.

Det er ikke mindre spændende at begive sig et ganske lille stykke længere ned ad Via Condotti og møde verdens mindste stat, nemlig Malteserordenens hovedkvarter.

Midt i den berømte gade hænger et stort flag på en stang ud fra væggen. Det minder en hel del om Dannebrog, men det er Malteserordenens officielle flag, der hænger ud til gaden, så alle kan se, at ordenen har sit hovedsæde her i sin egen lille stat.

Annonce

Ved at se ind i porten til gården, der udgør staten, møder blikket et mægtig stort kors med skarpe kanter. Det er det oprindelige kors, som både tempelherrer og johannitere kæmpede under i Det Hellige Land.

Hele ordenens statslige område er ikke større end en stor parkeringsplads, men den er helt suveræn og undtaget fra italiensk lov, da det er en selvstændig stat. Denne stat på Via Condotti har efter aftale med Italien tre statsborgere - lederen har titel af stormester og kaldes fyrste, og er anerkendt af den katolske kirke som kardinal. De to øvrige statsborgere er vicestormesteren og kansleren, mens alle andre, der er tilsluttet ordenen, beholder statsborgerskab i deres hjemstat, uanset hvor i verden de stammer fra.

Skønt ordenens statsområde er meget lille, og den ikke besidder et egentligt territorium, er der tale om en suveræn stat, der indgår aftaler med andre stater. Som kuriosum kan det nævnes, at Malteserordenen har observatørstatus i FN, hvor dens anerkendelse som stat er fuldkommen. Den har således ambassader i diverse lande, ligesom et stort antal lande har ambassader tilknyttet Malteserordenen. Disse ambassader er placeret i Rom, ofte i tilknytning til ambassaden ved Vatikanet.

Det er interessant, at en del lande har tre forskellige tilknytninger for deres ambassader i Rom. De har naturligvis tilknytning til Italien, men ligeledes til Vatikanet og til Malteserordenen.

Naturligvis kan ordenen ikke udføre sit arbejde med de tre statsborgere, den har tilladelse til at rumme. Med sine 12.500 medlemmer delt ud over hele verden skal mange arbejde for opfyldelse af ordenens formål. Derfor har Malteserordenen ret til at udstede diplomatpas til medlemmerne, når de rejser i opdrag for ordenen.


Malteserordenen finder sin oprindelse i middelalderen under navnet Johanniterordenen opkaldt efter Johannes Døberen. Derfor er det heller ingen overraskelse, at ordenens årsdag er sankthansdag, 24. juni.


For at understrege, at der er tale om en selvstændig stat, udsteder malteserne egne frimærker, som er anerkendt til brug i andre lande, og tidligere anvendte de deres egen valuta, som hed scudo, men i de senere år er Malteserordenen tilsluttet euroen, og dens egen valuta, som stadig findes, har fået historisk karakter.

Malteserordenen er således synlig og har stadig en stor social opgave i det internationale samfund. Alle går forbi den lille stat på Via Condotti uden at være opmærksom på, at der her møder dem en stor og betydningsfuld fortælling fra en drabelig og voldsom historie - for hvem var disse maltesere egentlig? Og hvem er de i vore dage?

Malteserordenen finder sin oprindelse i middelalderen under navnet Johanniterordenen opkaldt efter Johannes Døberen. Derfor er det heller ingen overraskelse, at ordenens årsdag er sankthansdag, 24. juni.

Oprindelig var Johanniterordenen en munkeorden, der bestod af kristne lejesoldater. De havde af kaliffen i Egypten fået tilladelse til at oprette et hospital i Jerusalem, så de kunne pleje kristne pilgrimme, der blev ramt af sygdom under deres pilgrimsfærd til Jesu grav.

Samtidig skulle de sammen med den berømte og berygtede orden Tempelherrerne beskytte pilgrimmene på deres færd gennem Det Hellige Land, så de ikke blev overfaldet af landevejsrøvere af kristen og muslimsk baggrund.

Under middelalderens korstog voksede ordenens militære indflydelse, og i midten af 1100-tallet var den en betydelig militærmagt, der byggede adskillige af samtidens store borge.

Johanniternes egentlige formål som hospitalsorden var trådt i baggrunden, så i midten af 1100-tallet blev ordenen delt i to, nemlig en del, der fortsatte det oprindelige formål; at arbejde med syge, og en militær gren, som beskæftigede sig med beskyttelse af pilgrimme og krigsførelse.

Efter det berygtede slag og nederlag ved Corni di Hatting i 1187 og det endelige nederlag ved havnebyen Accra i 1291 mistede ordenen sin betydning som militær orden og måtte trække sig tilbage først til Rhodos og efter nederlag til osmannerne videre til Malta, hvor den antog navnet Malteserriddere og kom i lensforhold til den tysk-romerske kejser, der var i besiddelse af Malta, men fik lov at agere helt suverænt.

Torben Hangaard


Johanniterordenen var blevet velstående, da Tempelherrerne blev opløst i 1314, idet de fik tildelt de værdier i form af borge og bygninger, som blev efterladt af ordenen, ligesom de ved en senere opløsning af Sankt Lazarusordenen fik tildelt denne ordens værdier.

Det er den baggrund, der kan erindres i Via Condotti ved at se ind i den lille stat og beundre det store malteserkors, der symbolsk fortæller hele historien, som den er berørt her.

Ordenens militære hovedkvarter befinder sig ved Trajans Forum og omfatter en hær på beskedne 20 personer. Hovedkvarteret markeres med et ordensflag på muren, og herfra ledes den militære indsats, der begrænser sig til samaritertjeneste i den italienske hær, ligesom ordenen driver et antal ambulancer til brug i den almindelige hverdag i samfundet. Der er således tale om en effektivt fungerende egentlig ordensstruktur, som stadig yder sin indsats til bekæmpelse af verdens fattigdom.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Endelig var der ro på Aarhus Ø: Men så skar kommunen ned på vagtordningen

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Motivationen var væk, skaderne var mange: Lørdag hopper Aarhus-svømmer i det olympiske bassin og lægger et mareridt bag sig

Sport For abonnenter

Stiftens bud: Så mange medaljer får århusianerne med hjem fra OL

Alarm 112

Sigtet for bedrageri: Mand løb fra regningen på Åboulevarden

Aarhus

Mads og Britta kæmper for katastroferamte tyskere: - Det er simpelthen en krigszone hernede

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En fransk turistfælde midt i Aarhus

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Meningsmager Elisabeth Gjerluff Nielsen tog ud at se med DSB: Stemmer i stillekupéen

Aarhus

Så skulle den vist være hjemme: Smittetal i lukningstruede sogne styrtdykker

Byudvikling

Vigtigt for projekt Kongelunden: Aarhus Cyklebane har en stor værdi, men skal ikke fredes

AGF

Skandaløs indsats og nederlag i Nordirland: Pinligt, AGF

AGF For abonnenter

Bagkanten: En målmand skal ikke kun være god med handskerne. Han skal også have stærke fødder - og det har Hansen

Sport

Uden en medicinsk behandling ville OL-drømmen være i problemer: Århusianske Anna er gået hele vejen for at komme til Tokyo

Annonce