Annonce
Debat

Kronik: Opskriften på overskudsjul - 10 gode råd til en bedre jul

Annonce

"Hvem skal I holde jul med i år?", det er et af de spørgsmål vi stiller hinanden, når vi mødes med venner og naboer i de her dage. For det er ikke dem, forstås.

Julen holder langt de fleste danskere med deres mere eller mindre biologiske familie. Derfor kunne man forestille sig, at det spørgsmål var hurtigt besvaret, men sådan er det sjældent. Det afføder oftest en lang samtale med psykologiske udredninger af diverse familieforhold. Og det selv i de bedste familier! Der er mange gentagelser og traditioner i juletiden. Familiekvababbelser er én af dem, det er svært at komme uden om. Uanset hvor højt vi elsker hinanden.

Det er, som om alt, hvad man går og er småfrustreret eller irriteret over de øvrige måneder, kommer under forstørrelsesglas i december. Hvert år. Man kan høre både sig selv og sine veninder gentage de samme gamle historier om ømme tæer, vanskelige mødre og gavediskussioner med ganske få variationer. Hvert år. Hvert evigt eneste år. Måske er det blevet en nærmest kær del af juleforberedelserne, men ærlig talt: Det er da trættende!

Der er få ting, der ændrer sig. Så væn dig til dig! Bid det i dig! Du får ikke nogen ny familie, og det er jul hvert år. Sådan er det bare. Du kan lige så godt omfavne det i år, som næste år. Måske kommer du ikke til at knuselske alle dele af familiejulen, men okay-jul er også jul. Beslut dig for at give din familie (og dig selv) den gave, at der er overskud på overbærenhedskontoen i december.

Måske kan du bruge følgende små råd til at styre uden om underskud på familiebalancen? Jeg kunne godt selv have brug for dem.

1. Du skal ikke tale om det Undgå at gøre din ufleksible svigermor eller uopdragne nevøer til gode historier, når du mødes med dine veninder. Hvis du ikke har noget godt at sige, så lad være med at sige noget. Tal om noget andet. Eller sig: Tja, det er ikke slå enkelt, men det bliver jo alligevel jul!

2. Du skal ikke have en mening Fritag dig selv for at have en mening om det, som alligevel ikke rigtig vedrører dig. Øv dig i at være ligeglad med andre familiemedlemmers mere eller mindre mærkelige dispositioner. Træk på skuldrene!

3. Du skal synes, det er en god idé Hvis din svigerinde insisterer på, at I skal danse boogie-woogie rundt om juletræet, ligesom de gjorde i hendes barndomshjem. Eller din bror gerne vil recitere hele "Peters Jul" efter andestegen, så siger du: "Ej, hvor er det en god idé!" Det bliver så meget hyggeligere, hvis der er én, der bare omfavner det hele. Og det kan lige så godt være dig!

4. Du skal synes, det smager rigtig godt Hvis din svigermor har lavet risalamande, og den er virkelig kedelig, så siger du: "Ej, hvor smager den skønt!" Hvis din far gerne BÅDE vil have andesteg og flæskesteg, og din søster vil have veganerjul. Så siger du, at du synes, det hele smager rigtig godt - og foreslår, at I laver lidt af dit og lidt af dat.

5. Du skal ikke misbruge juleaften Det er fristende at få ordnet alle familiestridighederne, når I er samlet rundt om julebordet. I er der alle sammen. Der er ting, der burde siges direkte, og når alle hører det. Lav er-der-en-der-bliver-ked-af-det-testen, inden du åbner munden, og hvis der er, så vent, til næste gang I er sammen. Juleaften er til fred og glæde.

6. Du skal synes, det bare kunne være hyggeligt, hvis alle kom Lad være med at tænke i den perfekte bordplan juleaften. Det går nok, uanset hvem og hvor mange I bliver. Øv dig i at være generøs og giv mangfoldigheden en krammer juleaften!

7. Du skylder én: Din mor har født dig Du er 43, har født tre børn, bestrider et ansvarsfuldt arbejde og har holdt juleaften flere gange, end du kan huske ... Alligevel blander din mor sig i sovsen og rødkålen og fortæller halvsande og idealiserede anekdoter fra dine barndomsjuleaftner. Der er røg i køkkenet. Du er tæt på at springe i luften ... Tag i stedet en dyb indånding: Ikke i aften, hun har født dig!

8. Du skal kun vælge én kamp Du har besluttet dig for at være indbegrebet af overskud og fleksibilitet denne jul. Du omfavner alles idéer og input, men vælg én kamp. Noget, der vigtigt for dig. Bare én ting. Det kan være, at I skal synge mindst fem sange rundt om juletræet, eller at man skal skiftes til at pakke gaver op. Whatever. En ting, som gør en forskel for dig, men som ikke ødelægger den gode stemning.

9. Du skal bare grine af det Grin af det, hvis andestegen er tør, juletræet skævt, og alle gaverne skal byttes. Grin, syng højere og spis en masse slik. Dit humør vil smitte resten af aftenen med overskud.

10. Du skal huske, at det kun er én aften ud af 365 Kl. 23.00 er du mere død end levende. Din søster går dig på nerverne, din svigerfar er igen blevet alt for højrøstet, dine nevøer skaber sig ... Tag et glas portvin. Se din mand indforstået i øjnene, og vid, at der er et helt år til næste juleaften!

juljuleaftengode rådoverskudsjulgod julbombe nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter kras kritik: Regionen lover nu markant kortere ventetid på at blive corona-testet

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce