Annonce
Kronik

Kronik: Svævende over smukke Djursland

For mig er det hjertet af Djursland, fordi naturen har fået lov til at være uforandret gennem århundreder. Landskabet appellerer til fantasien, fordi der i fortiden levede røvere her i underjordiske huler, og som bjergede føden - med eller imod loven.

Annonce

Som Hermes har jeg spændt vinger på fødder, skuldre og hatten. Jeg sidder på toppen af Sct. Mortens Kirke i Randers med et fantastisk udsyn over byen og landskabet omkring den.

Jeg får et godt billede af den gamle middelalderby Randers, hvor gaderne er naturgroede. De danner et mønster som i et fletværk, hvor de enkelte gader er forbundet på kryds og tværs.

Hvad har byen ikke oplevet, siden den blev grundlagt i den tidlige middelalder som et færgested over Gudenåen?

Et tusind år med skiftende erhverv og politiske omskiftelser. Med fremmed herredømme af tyske og slesvig-holstenske tropper, der simpelthen ikke kunne få nok af Randers!

Tager man byen som helhed, så danner den et mægtigt X, som breder sine arme ud på begge sider af Gudenåen og fjorden. Det er et betagende landskab, hvor himlen spejler sig i floddeltaet. Det er næsten som Ægyptens Nilen, når den munder ud i Middelhavet.

Jeg sætter kursen ud mod Djursland, og på min vej svæver jeg langs veje og jernbanen, hen over Gl. Estrup, denne gamle fæstningsborg fra 1500-tallet, der med voldgrave på alle sider skulle beskytte herremanden mod de oprørske bønder.

Videre går rejsen hen over det smukke landskab, med landsbyer og byer, forbi de store skove ved Pindstrup og Ryomgård; Fjeld Skov, hvor jeg legede som dreng. Tænk, at hele Danmark engang har været dækket af skove; eg, bøg, birk, nåletræer og mange andre arter, der rummede masser af vildt, deraf navnet Djurs land – dyrenes land.

Videre går det i glidende flugt forbi Thorsager, med dens femkantede kirke, og Rønde. Nu kan jeg skimte Kalø Vig, og jeg flyver hen over Kalø Slotsruin, der er omgærdet af så mange myter og sagn.

Det var her, Gustav Vasa, den svenske tronfølger, sad indespærret, men flygtede forklædt som bonde til Sverige over Lübeck. Oprindeligt var Kalø en borg bygget af Erik Menved i 1300-tallet, men nu er der kun borgtårnet tilbage.

Jeg fortsætter hen over bugten mod Helgenæs til Mols Bjerge, som er et af mine yndlingssteder.

På Poskær Stenhus, der er en stensætning fra oldtiden, gør jeg et stop for at nyde udsigten over det smukke landskab. For mig er det hjertet af Djursland, fordi naturen har fået lov til at være uforandret gennem århundreder. Landskabet appellerer til fantasien, fordi der i fortiden levede røvere her i underjordiske huler, og som bjergede føden - med eller imod loven.

Jeg kaster et blik ud over landskabet og ser den solbeskinnede Ebeltoft Vig med sejlere, som lydløst glider hen over bølgen, let duvende for vinden. Det er så smukt, at jeg kommer til at tænke på det græske øhav og en anledning til at bringe dette digt af Otto Gelsted, "Soltime":

Over bugten, over klipper vandrer guden og han suger sollys ind med gudelyst.

Og han kysser bjergets tinde som et højt rejst kvindebryst.

Tunge ned fra vinens ranker hænger drueklasers blå og mørke høst.

Gelsted var en stor beundrer af Hellas og den attiske kultur, noget, som præger hans digte og prosa.

Efter et vederkvægende hvil på Poskær Stenhus spænder jeg vingerne på igen og flyver ud mod Kattegat. På min vej passerer jeg Ebeltoft med fregatten Jylland, der stolt knejsende ligger i havnen til glæde for sejlskibsentusiaster.

Da jeg når Kattegat, skifter naturen, som nu bliver mere barsk og vindblæst. Jeg slår et slag omkring Jernhatten, der ligger som en knold i det ellers flade landskab. Det er, som rejser den sig i trods mod de kommende vinterstorme.

Et stykke ud for kysten får jeg øje på Hjelm, hvis fyrtårn er bygget på resterne af Marsk Stigs borg, herremanden, der levede som pirat i Kattegat. I 1882 malede Otto Bache det berømte billede "De sammensvorne rider fra Finderup", som hænger på Frederiksborg Slot. Et billede, der er fuld af drama, med de to gestikulerende ryttere i forgrunden af det dramatiske landskab. Dette billede, sammen med andre, var med til at skabe min interesse for historie og samfund. Vi kan være stolte af, at vi gennem tusinder af år har bevaret vores selvstændighed som nation.

Marsk Stig blev, sammen med andre, anklaget for mordet på Erik Klipping i Finderup Lade i 1286. De egentlige årsager til mordet er ikke klarlagt, men det var en tid med voldsomme spændinger mellem kongemagt, kirke og herremænd.

Efter denne afstikker i danmarkshistorien fortsætter jeg rejsen i glideflugt ned mod Grenaa. Det er en gammel middelalderby fra 1400-tallet. I dag en moderne industriby med fiskeri og uddannelsessteder. Byen er kendt for sine sejlruter til Hundested og Varberg. Langt ude kan jeg se en af færgerne, der som en lille arbejdshest baner sig vej gennem bølgerne.

Norddjurs, som jeg flyver henover, er "ryggen" af Djursland med sandstrande, bølgende marker og skove, så langt øjet rækker.

Mens jeg flyver med havet på min højre side og Djursland på min venstre, begynder luften at flimre, og jeg hører sfærernes musik – eller er det Carl Nielsens "Helios"?

Min rundrejse er ved at være til ende, og jeg får nu øje på Randers Fjord. Mellem Voer og Mellerup er der færgeforbindelse med en lille færge, som lige kan skimtes på fjorden. I min bardom var der færgeforbindelse mellem Randers og København med M/S Cimbria. Det morede mig altid at se, når skibet sejlede gennem fjorden. Man kunne på afstand ikke se vandet, og derfor virkede det, som om båden kravlede hen over markerne.

Der er noget fredfyldt over fjorden med dens sivbeklædte bredder, der strækker sig langs med fjordens bugtninger og åmundinger.

Jeg har skildret dette stolte og særprægede landskab, og i tankerne vender jeg tilbage til min yndlingsdigter H.C. Andersen og hans "I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme" (det første vers), og hermed slutter jeg rejsen:

I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme Der har jeg rod, derfra min verden går. Du danske sprog, du er min moders stemme Så sødt velsignet du mit hjerte når. Du danske, friske strand Hvor oldtids kæmpegrave Stå mellem æblegård og humlehave. Dig elsker jeg, Danmark, mit fædreland!

Tegning: Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce