Annonce
Debat

Kronik: Vi vil forebygge hjemløshed i Danmark

hjemløsehushænderforebygge nex

"Der er da ingen i dagens Danmark, der er hjemløse, medmindre de selv vælger det". Denne og lignende sætninger hører jeg ofte i mit arbejde indenfor hjemløseområdet. "Man kan jo altid få tildelt en bolig af kommunen", siger de samme mennesker, der ligesom jeg selv er vokset op i trygge, stabile rammer og med en grundlæggende tillid til, at vores velfærdssystem kan løse den slags udfordringer.

Fakta er desværre, at hjemløsheden er stigende, og at de hjemløse ikke selv vælger at være en del af denne tendens. Hjemløshed er nemlig ikke bare et individuelt problem, men også et strukturelt og systemisk problem. Strukturelt på grund af det pressede boligmarked i de store byer og systemisk på grund af en kompleks offentlig sektor, der kan virke uoverskuelig at navigere i, særligt for unge og udsatte.

Noget af det, der har gjort størst indtryk på mig i mit arbejde indenfor hjemløseområdet, er mit møde med Maria. Maria er 29 år og tidligere hjemløs. Hun er med sine egne ord vokset op i en dysfunktionel familie og oplevede, at hun blev tabt af systemet, da hun blev 18 år.

Efter at have været hjemløs i halvandet år fik hun lov til at flytte ind hos en privat familie. Der fik hun ro og omsorg efter en hektisk periode, mens hun ventede på at få sin egen lejlighed. Familien hjalp Maria med at flytte hjemmefra og lære de færdigheder, hun skulle bruge for at kunne bo i og fastholde sit eget hjem.

"Bare det at få et værelse, hvor jeg kunne lukke døren og være mig selv, var helt afgørende. Der var bare ro og jeg kunne ligesom trække vejret igen", fortæller Maria. "Når man har været i systemet i mange år, ved man aldrig, hvornår man er nogens arbejde, og hvornår folk oprigtigt nærer omsorg for en. Derfor var det også meget værdifuldt for mig at opleve den enorme omsorg fra mennesker, der ikke blev betalt for at tage sig af mig".

Marias udfordringer, da hun blev 18 år, var blandt andet, at hun havde svært ved at gennemskue det kommunale system. "Det var svært og indviklet at finde ud af, hvor jeg kunne få hjælp og til hvad". På et tidspunkt lykkedes det Maria at finde et værelse, hun kunne leje, men der boede hun kun i to måneder. "Jeg vidste simpelthen ikke, hvad jeg skulle stille op med det her værelse. Jeg havde ingen møbler og kunne ikke finde ud af at være alene med mine tanker."

Maria blev smidt ud af værelset, da hun ikke var i stand til at betale huslejen. Det var herefter, hun opsøgte familien, som inviterede hende ind i deres hjem, hvor hun fik ro og inspiration til at reflektere over, hvordan man etablerer sig et hjem. "Jeg snakkede meget med familien om, hvad et hjem kan bruges til, hvordan jeg kunne sætte mine egne grænser, og hvordan et hjem kan blive et frirum i stedet for noget, man bare skal have".

Samtidig med at hjemløsheden stiger, stiger ensomheden også. Vi har i Danmark fået indrettet os på en måde, hvor flere og flere mennesker føler sig uden for fællesskabet, og hvor valget for mange står mellem at være ensomme eller ende i usunde fællesskaber, for eksempel i misbrugs- og hjemløsemiljøer.

Hjemløshed er særligt stigende blandt unge. Ved den seneste hjemløsetælling i 2017 viste det sig, at mere end 2.300 unge i Danmark er hjemløse. Det er ofte unge mennesker, der har dårlige relationer til deres forældre, og som ikke har haft nogen til at støtte dem i overgangen fra barn til voksen eller til at lære dem, hvad det vil sige at bo selv og tage ansvar for sit eget liv.

I en alder af 28 år ringer jeg stadig ugentligt til min mor for at få råd og vejledning til småting i hverdagen. Der er en enorm tryghed i at vide, at min familie er der for mig, når det går galt - uanset om det er store problemer eller småting, der hober sig op. Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan mit liv ville være, hvis jeg ikke var opvokset i en sund og stærk familie, men jeg er sikker på, det ville være meget anderledes og meget utrygt, ligesom Marias har været.

Alle har brug for gode relationer, og særligt når man skal til at være voksen, er det vigtigt med støtte fra andre voksne mennesker. Velfærdssystemet kan rigtig meget, men når det gælder nære relationer og fællesskaber, kan vi som civilsamfund noget andet og ganske særligt. Derfor skal vi være med til at hjælpe de unge mennesker, der er vokset op blandt misbrug, kriminalitet og usunde familierelationer, så de får bedre forudsætninger for at etablere sig og få et godt voksenliv, hvor de både kan tage ansvar for sig selv og være med til at bidrage til fællesskabet.

I Røde Kors og Ungdommens Røde Kors har vi sammen med Hjem til Alle-alliancen etableret et nyt initiativ for netop disse unge mennesker, hvor vi gennem en helhedsorienteret indsats ønsker at give dem disse forudsætninger for at forebygge længerevarende hjemløshed. Initiativet hedder Hjem til Dig, og her vil de unge møde mennesker, der viser omsorg for dem uden at få løn for det.

I Ungdommens Røde Kors tilbyder vi en ungementor, som skal hjælpe den unge ind i positive ungdomsfællesskaber, og i Røde Kors tilbyder vi et værelse hos en stabil og tryg værtsfamilie eller værtsperson, så den unge kan få ro på tilværelsen, knytte gode voksenrelationer og lære noget praktisk om, hvordan man fastholder og får en god tilværelse i egen bolig.

Som vært eller ungementor i Hjem til Dig-initiativet kan man være den afgørende forskel, der giver et ungt menneske en god start på voksenlivet. Initiativet følges tæt af medarbejdere fra Røde Kors, som sørger for, at den unge, værten og ungementoren er et godt match, og står desuden klar til at hjælpe gennem hele forløbet.

For Maria var en værtsfamilie afgørende for, at hun kom godt ind i voksenlivet og i dag er i stand til at tage ansvar for sit eget liv og desuden deltager aktivt i samfundet, blandt andet som frivillig rådgiver i Hjem til Dig-initiativet. Vi tror på, at en helhedsorienteret indsats, som er skræddersyet efter den unges behov, og som har fokus på omsorg og tryghed gennem gode relationer, er vejen frem for mange af de unge, der er i risiko for at blive langvarigt hjemløse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce