Annonce
Østjylland

Kropar breder sig i øens tjeneste: Et lukket-skilt på havnen ville være en katastrofe

I år er det 10 år siden, Endelave Kro kom på folkeanparter. Forpagterne Marianne og Henning Brodersen er i gang med deres anden sæson på øen og melder om en fin sommersæson, hvor de efter debuten sidste år er blevet skarpere på forretningen; på hvordan man driver en kro og på, hvad det kræver at være med til at holde hjulene i gang i et lille samfund. I år har de udvidet deres opgaver på øen til også at omfatte havnegrillen og cafeen i Lægeurtehaven. Foto: Morten Pape
Havnegrill og café holdes i live. - Det værste ville være, hvis turisterne møder et "lukket"-skilt, når de går i land.

Endelave: Det er næppe noget, besøgende på Endelave lægger mærke: Is og pølser i grillbaren på øens hyggelige havn smager, som de plejer. Betjeningen i cafeen i attraktionen Lægeurtehaven kører også som vanligt. Men ikke alt er, som det plejer at være.

Forud for den igangværende turistsæson var nemlig både havnegrillen og Lægeurtehavens café i fare for at stå ubemandede denne sommer. Heldigvis for Endelave og turisterne har forpagterne af Endelave Kro, Marianne og Henning Brodersen, imidlertid kastet en redningskrans ud.

Tidligere i år besluttede de sig for at brede sig på øen ved at overtage driften af både havnegrill og café. Og det skete ikke med en ambition om at "score kassen" , men derimod om at tjene Endelave; for at holde gang i så mange hjul som muligt i det lille samfund, fortæller de.

- Vi har sagt ja til at drive havnegrillen som en nødløsning, for ellers ville den være lukket. Det ville ikke være godt for øen, og hvis noget ikke er godt for øen, er det ikke godt for samfundet herovre og for vores forretning, forklarer forpagterne.

De har dermed været med til at sikre, at der også i denne sæson er mulighed for at spille minigolf og købe grillmad, is og morgenbrød i grillen. Alt sammen nøgleprodukter på havnen, hvor sejlere lægger til kaj, og andre turister kommer ind med færgen og får deres første indtryk af øen.

- Hvis folk kommer til et sted, og det første, de ser, er noget, der er lukket, så mister de noget for stedet. Det ville virke trist på havnen, hvis grillen var lukket, for der er ellers et liv uden lige, siger Henning Brodersen.

Annonce

Hvis folk kommer til et sted, og det første, de ser, er noget, der er lukket, så mister de noget for stedet.

Henning Brodersen, forpagter Endelave Kro

10 år på folkeanparter

Om han og Marianne Brodersen også er havnegrill-bestyrere næste år er dog tvivlsomt.

Parret, der er i gang med sit andet år som kroforpagtere, uddyber, at det trækker tænder ud at drive både kro, café og grillbar. Både på dem selv og deres personale, og det er svært at være at styre den daglige drift alle steder i det omfang, som de gerne vil, forklarer de.

De tvivler derfor på, at de vil fortsætte med havnegrillen, og håbet er, at andre overtager pølsetangen på havnen næste år.

- Umiddelbart er det midlertidigt, og af hensyn til øen prøver vi bare at køre det så godt som muligt i år, siger Henning Brodersen, som sammen med sine kone har rigeligt at rive i på Endelave Kro, hvor man netop i år fejrer, at det er 10 år siden, stedet kom på folkeanparter.

I en redningsmanøvre købte øboere og folk med tilknytning til Endelave anparterne, og det viste sig som en god idé, da kroen har kørt lige siden.

Det ligner en ø-trend

10-året blev tidligere på sommeren markeret med en fest, men jubilæet bliver for så vidt også markeret til hverdag: I form af en stigende interesse for at besøge Endelave og kroen, forklarer parret.

- Jamen, vi har bare travlt, og det ser ud til at ende som en god sæson i år, konstaterer Marianne Brodersen.

- Det er, som om der er en ø-trend for tiden, og vi kan jo se det, når folk kommer med deres ø-pas (ordning, hvor turister får et stempel i et "pas" efterhånden, som de besøger de danske øer, red.), siger hun om antallet af besøgende, der lander på Endelave enten som dagturister eller for en længere periode.

Marianne og Henning Brodersen overtog forpagtningen af Endelave Kro uden brancheerfaring i bagagen. Hun havde været folkeskolelærer og han kommunalt ansat. - Vi har for eksempel måttet lære alt om køkkendrift på den hårde måde, siger Marianne Brodersen med et grin. I dag har de greb om deres gebet og ser kroen spille en rolle i udviklingen af Endelave. Foto: Morten Pape

Ø i udvkling

Mens de forventer, at det kun er i år, de holder gang i havnegrillen, har de da heller ingen planer om at forlade kroen. Den skal fortsætte med at spille en rolle i udviklingen af Endelave. Sammen med de øvrige forretninger, foreninger og frivillige.

- Vi skal løfte i flok herovre, siger Marianne Brodersen og peger på, at selv om havnegrillen og cafeen var i fare for at stå tomme i denne sæson, er der gang i en positiv udvikling på øen. Senest genåbnede campingpladsen, der ellers havde været lukket i to år.

- På campingpladsen sælger de for eksempel pizza. Det er der ikke andre herovre, der gør, og på den måde er det et eksempel på, hvordan der opstår flere tilbud til de besøgende. Hvis vi gør os umage alle steder, er det godt for øen, og jeg tror på, at jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere gæster kommer der, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hvor kan borgerne få indflydelse på Kongelunden?

Med Aarhus Kommunes accept af en generøs donation fra Henrik Lind Invest og Salling Fondene har den forud for en borgerinddragelsesproces stoppet diskussionerne om, hvorvidt Stadion og Væddeløbsbanen fortsat skal have de nuværende placeringer. Det skal de. Punktum. Stor tak til velhavere og fonde, som gerne vil gøre noget godt for Aarhus. Det er især virksomhederne AGF-fodbold og Væddeløbsbanen, glade for – og det er borgerne i Aarhus også. Driften af de to store arealer og bygninger skal hænge sammen: Det skal der også styr på, som Henrik Lind understregede i mandags. Gad vide, hvordan det påvirker resten af projektet? Hvad er der så tilbage for den almindelige borger i Aarhus at blive borgerinddraget om? Og hvordan? Vi peger på følgende: Trafik og parkering: Lad os tænke langsigtet og klimastrategisk. • Lad være med at udvide vejnet og parkeringskapacitet: Vi ved, at antallet af biler øges, og lynhurtigt er vi lige vidt. Luft- og støjforureningen øges også. • Lav shuttlebus-transport. Forbedr den offentlige bustrafik. Lav gode cykelparkeringsforhold. Bynaturen: Lad os passe på den og være varsom med byfortætning. • Vi skal passe meget på, at området ikke bliver en stor forretning for event- og naturunderholdning, hvor tilrettelagte oplevelser er blevet tegnet og fortalt i stykker. • Vi har brug for det ufriserede landskab med mere eller mindre fremkommelige stier, hvor vi kan finde ro – tæt på byen. Kort vej til grønne områder har stor betydning for sundheden. • Borgmesteren har lovet at undgå boligbyggeri, men boligbyggeri er bare én måde at byfortætte på: Det gør man også ved at lave parkeringshuse, bygge hoteller, erhverv m.m. Vi skal nøje overveje placering og omfang af den form for byfortætning, og om vi ønsker den? Idræt og kultur: Lad os få det til at hænge godt sammen med bynaturen. • Det er et puslespil at få plads til alle nuværende sportsaktører, og vi håber, at der vil blive taget hensyn til naboerne og de grønne områder. Ikke alt bynatur og ikke alle idrætsgrene har rige onkler – vi håber, at når det regner på præsten, kommer det også til at dryppe på degnen, så vi får en helhedsløsning for området. • Vi foreslår, at klimatemaet skal være en underliggende tråd i udviklingen af området. Herunder at der for fondsmidler bygges et Klimacentrum; et oplevelses- og formidlingsmuseum, som vil være relevant for brede borgergrupper. Borgerinddragelse: Hvordan kan den foregå? • Vi foreslår, at der bl.a. etableres et borgerpanel. Blandt en gruppe borgere fra hele byen, som har meldt sig til at deltage, udtrækkes en større gruppe ved lodtrækning under hensyntagen til køn, alder m.m. Panelet holder møder, styres af en moderator og får hjælp fra et sekretariat, som skriver, finder fagpersoner og materiale. Alle borgere kan følge med i arbejdet og har adgang til referater, materiale m.m. på kommunens hjemmeside og inviteres til et offentligt borgermøde. Konklusionen videregives til byrådet som en del af et beslutningsgrundlag.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Annonce