Annonce
Østjylland

Krypten under Mørke Kirke forbliver et mysterium

<p>Der var rigeligt at kigge på i krypten under Mørke Kirke, da den blev åbnet tilbage i 2012. Her er det Rikke Nordmann og murer Carsten Frid, der iført åndedrætsværn og heldragt undersøger krypten. Foto: Hans Mikkelsen</p>

Nationalmuseets Arbejdsmark 2015 samler alle relevante oplysninger om den krypt, der i 2012 blev fundet under gulvet i Mørke Kirke. Man har dog ikke fundet svaret på ejeren af krypten.

Johana Margareta og Sophia Augusta Warnstedt.

Annonce
Det var ikke unormalt at blive begravet med sin nathue på. Huen har formentlig tilhørt en adelig herre. Foto: Roberto Fortuna

Det er navnene på to af de 21 skeletter, som kirkearkæologer fandt under Mørke Kirke, da de undersøgte og tømte krypten, der dukkede frem ved en renovering af kirken.

Krypten under Mørke Kirke

  • Mørke Kirke er formentlig bygget fra 1104-1134.
  • Kirken er en af de største middelalderkirker på Djursland.
  • Kryptens sydmur var væltet, og der var dele af nedfalden byggemateriale rundt omkring i krypten.
  • Gennem sammenligninger af kistetilbehør med to bykirker i Horsens mener man, at krypten formentlig stammer fra 1600-tallet.
  • Der blev i alt fundet fem barnekister i krypten under Mørke Kirke.

De to småpiger døde i vinteren 1702 blot et et år og to måneder og et halvt år gamle.

Kistepladerne fra de to pigers kister er det eneste konkrete spor i jagten efter, hvem og hvorfor krypten under kirken blev etableret. Pigerne var nemlig en del af slægten Warnstedt fra Ommestrupgaard i Mørke Sogn.

»Men vi fandt aldrig rigtig ud af, hvem der havde bygget krypten eller lå i den. I starten troede vi, at det kunne være nogle af adelsslægterne i området, men der var ikke nogen af dem, der manglede en krypt,« siger Hans Mikkelsen, museumsinspektør i afdelingen for Middelalder, Renæssance og Numismatik på Nationalmuseet.

Han havde egentlig afsluttet sine undersøgelser omkring Mørke Kirke relativt hurtigt, men da konservator Maj Ringgaard i 2014 begejstret henvendte sig med en nathue fundet i krypten, som ved konservering havde fået alle sine detaljer og farver tilbage, samledes alle involverede ved udgravningen for at skrive en artikel til Nationalmuseets Arbejdsmark 2015.

»Det var den nathue, som satte gang i det hele igen. Den er helt enestående, og jeg har svært ved at tro på, at der er fundet en magen til tidligere,« siger Hans Mikkelsen.

»Men vi ved ikke, hvem den har tilhørt eller hvorfor den har været i krypten.«

Udover den meget smukke nathue fandt arkæologerne blandt andet seks våbenskjolde, de to kisteplader fra Johana Margareta og Sophia Augusta og 21 kister.

Om der har været flere end de 21 kister i krypten kan arkæologerne ikke svare på, da krypten var rent kaos, da den blev åbnet.

»Det skyldes formentlig, at der har stået vand i krypten, som har fået kisterne til at svømme rundt og gå i stykker,« siger Hans Mikkelsen.

Mens familien til de to småpiger via kistepladerne kan spores tilbage til oberst-løjnant Hans Joachim von Warnstedt, er der ingen afklaring på, hvad krypten har haft af indhold.

»Ommestrupgaard havde en afdeling soldater liggende, men det ville man ikke lave en krypt til. Og det ville kun være oberstløjnanten, der havde sin familie med, så det ville efter min mening heller ikke være nok til at lave en krypt. Så det forbliver stadig et mysterium, hvem der lavede den,« siger Hans Mikkelsen, der også fortæller, at de 21 skeletter i krypten har været næsten ligeligt fordelt mellem kvinder og mænd.

»Og uden tegn på, at mændene skulle være soldater.«

Nationalmuseets Arbejdsmark 2015 kan købes på museumsbutikken.dk til en intropris frem til 15. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Oversvømmelser fortsætter: Veje i det vestlige Aarhus lukket i 14 dage

Byudvikling For abonnenter

Byrådsmedlem er bekymret for kulturarven: Stigende antal bevaringsværdige ejendomme rives ned

Annonce