Annonce
Livsstil

Kuglernes konge

"Der er ikke nogen, der rigtigt kan fornemme, hvad jeg går og laver," siger 33-årige Jacob Csizmadia, der dyrker en lidenskab og en videnskab omkring keramiske kuglelejer. Foto: Morten Stricker.

To ødelagte ledbånd fik i midten af 90’erne Jacob Csizmadia til at droppe badminton til fordel for rulleskøjteløb. Det kørte godt for den unge mand, der hurtigt fandt ud af, at kuglelejer ikke bare er kuglelejer. I dag er han indehaver af Ceramicspeed A/S, der nu er et godt navn inden for bl.a. international cykelsport - ved sommerens OL i Beijing blev der vundet 17 medaljer med Csizmadias keramiske lejer fra Holstebro. Henrik H. Breum besøgte manden, der er skør med kugler.

Der er åbne sår på begge fødder, et par tånegle er revet af, knoglerne på anklerne er ømme som bare pokker, og flere steder på kroppen er huden tyndslidt.

Som han ligger dér på gulvet, ligner han en mand, der har udkæmpet sit livs kamp.

En færdig mand.

Det er han egentlig også dér i nuet, i et varehus i Holstebro.

Men han rejser sig - og skaber et firma med internationalt ry.

Det var den 11. november 1998 i Bilka, den dengang 23-årige Jacob Csizmadia havde sat sig for at slå rekorden i 24-timers rulleskøjteløb:

»Den eneste ulempe var, at jeg først kunne starte klokken seks lørdag aften - så i ugen op til var jeg nødt til at vende min døgnrytme,« siger Jacob Csizmadia, der af sin læge var blevet anbefalet at stikke fødderne i et par rulleskøjter, da to ødelagte ledbånd betød et farvel til badminton i sommeren 1994.

Tre år senere pressede Jacob første gang kroppen til det yderste, da han på sine rulleskøjter løb 403 kilometer i løbet af et døgn - udendørs i Aulum, hvor seks-timers natteregn og niveauforskelle i bybilledet gjorde det til en blandet fornøjelse.

Så var forholdene langt bedre i Bilka, hvor der var lyst, ingen trafik og samme temperatur døgnet rundt.

Rekordjægeren husker dog, at det var lidt køligt nede ved frostafdelingen på den 280 meter lange rundstrækning på linoleumsgulvet.

Den weekend for godt ti år siden blev Jacob Csizmadia den første i verden, der nåede ud over de 500 kilometer; og den første, der løb med en gennemsnitshastighed på over 20 kilometer i timen. Rekorden kom til at lyde på 505 kilometer, der siden er distanceret.

Tyler Hamilton og hans syge hund

I dagene efter de alternative rundture i Bilka løb Jacob Csizmadia absolut ingen steder.

I noget nær fosterstilling lå han i to dage i en seng hjemme hos sin forældre, men da han atter rejste sig, tog han nordpå for at besøge Svenska Kullager Fabrikken. Den virksomhed, som i 1907 blev etableret af ingeniør Svend Wingquist med speciale i avancerede kuglelejer. Og den virksomhed, som 91 år senere sponsorerede specialdesignede rulleskøjter til den unge mand i Jylland.

SKF, der er det mere mundrette navn på den nu verdensomspændende koncern, tilbød Jacob Csizmadia et job som sportskonsulent, og han slog straks til - for så fuldt ud at holde sit fokus på at få det til at rulle bedre for især cykelryttere.

»Det er legal doping til cyklen det her,« siger den stræbsomme mand, der efter et par år hos SKF valgte at starte for sig selv - i en tredjesals lejlighed med tilhørende kælderrum.

I dag har Ceramicspeed A/S adresse på Nørgårdsvej 3 i udkanten af Holstebro, hvor Jacob Csizmadia har investeret halvanden million kroner i et indbydende firmadomicil. På en væg i foyeren hænger der vareprøver, som man hellere end gerne må røre ved; hjul fra en racerbil, kranksæt og cykelhjul - det hele i to udgaver, så potentielle kunder og almindeligt nysgerrige kan få et godt indblik i forskellen på lejer med kugler af henholdsvis stål og keramik.

Jacob Csizmadia får de to cykelhjul til at dreje rundt, og da vi fem minutter senere passerer væggen igen, kører det ene hjul fortsat. Han fortæller om beregninger, der viser, at en professionel cykelrytter kan spare et sted mellem to og fem pulsslag i minuttet ved at køre med keramiske kuglelejer:

»I sportens verden er budskabet fanget,« siger Jacob Csizmadia, der i 2001 kom i kontakt med cykelholdet CSC, hvor det hurtigt kom til at rulle lidt bedre.

Et højdepunkt for Ceramicspeed blev nået, da Tyler Hamilton i 2004 stillede op i enkeltstart ved OL i Athen:

»Jeg kan huske det, som var det i går,« siger Jacob Csizmadia, der dagen før dagen ringede til Tyler Hamilton for at høre, om alt var i orden:

»Han sagde: »Jeg vinder i morgen«. Han kendte vores produkt fra sin tid hos CSC, og dér på hotelværelset i Athen sad han med lejerne mellem hænderne, og det kørte jo bare«.

Jacob havde på det tidspunkt absolut ingen penge at gamble for, men hans lillebror og deres far spillede 1000 kroner på en sejr til Hamilton - og fik pengene 18 gange igen, da den lille amerikaner sejrede foran russiske Viatcheslav Ekimov og Bobby Julich fra USA:

»Han hentede 14-15 sekunder på de sidste 12 kilometer,« siger Jacob Csizmadia om vinderen på den 48 kilometer lange enkeltstart.

Men medaljen havde en bagside, der klæber sig til cykelsporten som honning på et stykke franskbrød.

Under det efterfølgende etapeløb Vuelta a España blev Tyler Hamilton knaldet for bloddoping, og sporene viste vej direkte tilbage til OL i Athen.

Han havde ikke selv mange kommentarer til skandalen, men Tylers hustru forsvarede sin mand med en historie om parrets hund, Tugboat, der dér i sommeren 2004 havde fået en blodtransfusion med skæbnesvangre følger:

»Tugboat blev lammet i venstre side som en reaktion på det fremmede blod. Han kom sig aldrig, og hans sidste dage blev mere ubehagelige, end de havde behøvet,« skrev fru Haven på Hamiltons hjemmeside, hvor hun videre fastslog, at det ville være »latterligt at tro, at Tyler overhovedet ville overveje at modtage en andens blod«.

På grund af en procedurefejl fik amerikaneren lov til at beholde sit olympiske guld, men prøven fra Spanien kom til at koste ham to års udelukkelse fra sporten.

Nye kugler til Carlos Sastre

Csizmadia er fortsat inde i varmen, men Jacob kan godt ryste på hovedet over de mange dopingsager:

»De ødelægger det for dem selv og alle andre,« siger manden, der har haft et sponsorat kørende hos Michael Rasmussen, der fortsat popper op i sin orange Rabobank-trøje på Ceramicspeeds hjemmeside.

»Jeg står ved, at vi har sponsoreret ham, men det gør vi ikke mere. Når man prøver at omgå reglerne, må man tage den straf, der følger med. Det her har været lidt af en skandale, og kommer han til at køre på cykel igen, så kan han ikke købe produktet hos os - så kan han købe det ved en cykelhandler,« fastslår Jacob Csizmadia.

Et rødklædt pakkepostbud kommer ind med en lille forsendelse, der finder vej til værkstedet, hvor der konstant arbejdes på at forfine varen. Ifølge indehaveren er Ceramicspeed som brand blevet stærkere og stærkere, og antallet af garantisager er på under en promille:

»Vi ligger blandt de ti dyreste på markedet, men vores lejer kører også lettere end de fleste andre,« siger Jacob Csizmadia, der gerne indrømmer, at det er komplet umuligt for forbrugeren at se forskel på de forskellige kugletyper.

For ligesom at illustrere forskellene placerer han én efter én små, keramiske kugler på en blok af hærdet stål, hvor hammeren falder med et brag.

De første, kinesiske kugler knuses til det rene støv, mens Ceramicspeeds egen holder stand - kuglen efterlader dybe mærker i både stålblokken og hammerhovedet.

»Der sidder kuglelejer overalt, men der skal selvfølgelig være et behov. Det hjælper ikke noget at have et godt produkt, hvis ingen bruger det,« siger Jacob Csizmadia, der også har leveret lidt keramiske lejer til gocarts, racerbiler og motorcykler.

Men det er fortsat cykelsporten, der er i det højeste gear. På den første søndag under årets Tour de France blev Csizmadia ringet op af CSCs sportsdirektør, Kim Andersen, der lige ville høre, om Jacob kunne tage til Frankrig om mandagen. Rygterne ville vide, at han havde udviklet nogle nye lejer, som CSC omgående ønskede at få monteret på fem cykler tilhørende Carlos Sastre, Schleck-brødrene og Fabian Cancellara.

Jacob Csizmadia spurtede straks til Nantes, hvor han gjorde det klart for Bjarne Riis & Co., at de skulle sørge for, at vise de nye varer til rytterne - ud fra en filosofi om, at der er en stor mental styrke at hente ved at lade de små dele snurre i egne hænder:

»De skulle også vide, at lejerne var fløjet ned fra Danmark for deres skyld - og at der ikke var andre i feltet, der havde de lejer«.

For få år siden var Jacob Csizmadia - som han selv siger det - »bare ham dér tossenørden, der gik rundt og postulerede noget om nogle kuglelejer«:

»Men nu lytter folk - de ved godt, vi er kommet for at blive«.

En hilsen fra Eskild Ebbesen

Ved OL for fire år siden var Tyler Hamilton den eneste atlet, der benyttede isenkram fra Holstebro-firmaet.

Ved sommerens olympiske lege i Beijing benyttede et sted mellem 60 og 100 deltagere sig af kuglelejer fra Ceramicspeed, vurderer Jacob Csizmadia.

Hovedparten var repræsenteret i forskellige cykeldiscipliner, hvor firmaet fik det til at glide lidt bedre for blandt andre Fabian Cancellara og Kirstin Armstrong, der kørte med guldet på enkeltstarten, og for det danske banelandshold, der sikrede sig sølvmedaljer - i øvrigt flankeret af England og New Zealand, der også står på Ceramicspeeds referenceliste.

»Det er da helt vildt fedt,« siger Jacob Csizmadia, der på sin vis også sad med i den danske guldfirer i finalen den 17. august...

Da han købte en romaskine til firmaets ansatte, konstaterede han straks, at kuglelejerne i sædet var helt forfærdelige, så han skilte maskineriet ad og fik det til at køre væsentligt bedre.

Lettere rystet fandt han ud af, at det ikke stod meget bedre til med sæderne i guldfireren, som det lykkedes Jacob Csizmadia at støtte med sponsorerede kuglelejer.

11 dage efter sejren i letvægtsfireren sendte kaptajn Eskild Ebbesen sine bedste hilsner på et postkort til Jacob i Holstebro: »Tak for hjælpen med de keramiske lejer i vores rullesæder. Det var vi helt sikkert, det eneste hold, der havde. Med OL-guldet i et endnu hårdere felt end tidligere taler dette for sig selv«.

Der står Nescafé, en kogekeddel og en flaske vand med let brus på bordet. Jacob Csizmadia holder sig til vandet.

Han er givetvis en sund sjæl, der da også cykler omkring 9000 kilometer på landevejene og nok 1000 kilometer i skovene hvert år. En mand, der brænder for hele tiden at optimere sit produkt, der i bund og grund består af små kugler formet og presset sammen af keramisk pulver.

For Jacob Csizmadia er det lidenskab og videnskab.

Han fortæller om, hvordan det tog 20 år at udvikle den keramiske kugle, der sidst i den fire uger lange produktionsproces bliver slebet til med forskellige diamanter:

»Det er hele mit liv det her,« siger den 33-årige singlefyr, der privat holder til i et lejet værelse på Gartnerivej ikke langt fra firmadomicilet.

Karrieren med kuglerne har kostet Jacob Csizmadia et par forhold. På et tidspunkt kom han sammen med en læge, der ikke var helt tilfreds med, at kæresten brugte så meget tid på sit job. Han kunne egentlig ikke se noget forkert i, at han måske skulle bruge ti år af sit liv på at få firmaet skudt godt i gang - hun havde jo brugt ti år på sit medicinstudium, uden at nogen havde stået i vejen for hende.

I dag siger Jacob Csizmadia om sin levevis:

»Jeg nedprioriterer ikke andre mennesker, men jeg prioriterer bare arbejdet højere. Jeg arbejder typisk otte-ti timer om dagen«.

Det har sine omkostninger at være selvstændig. Der har været hårde år med underskud, og der har været en bankdirektør med et velment forslag om, at den unge forretningsmand skulle tage job på slagteriet for at høvle noget af sin gæld.

»De fleste andre ville nok være stoppet for fire år siden. Hvis jeg havde haft en familie, havde jeg også været nødt til det - det ville have været uansvarligt at fortsætte,« siger Jacob Csizmadia og tilføjer:

»Jeg er nået dertil, hvor jeg er blevet min egen begrænsning. Jeg ved jo godt, hvem de helst vil tale med«.

Han fortæller om næste uges program i egen bil, der fører ham til møder i Tyskland, Østrig og Schweiz. I sidstnævnte land skal Csizmadia drøfte muligheder med et urfirma, der som det første i verden ønsker at producere ure med keramiske lejer.

Tiden vil vise, om dette nye forretningsområde bliver til noget for manden, der kom på sporet af sin karriere, da han for ti år siden kæmpede mod uret i Bilka.

Annonce

csizmadia & ceramicspeed

33-årige Jacob Csizmadia er eneindehaver af Ceramicspeed A/S i Holstebro. Han etablerede firmaet i 1999 - året efter at have sat verdensrekord i 24-timers rulleskøjteløb.
Siden starten har Ceramicspeed især arbejdet med at udvikle keramiske kuglelejer til cykelsporten. I årets Tour de France brugte syv hold produkter fra Csizmadias virksomhed.
Firmaet har også fremstillet lejer til blandt andet gocarts, racerbiler og rulleskøjter. Et keramisk leje er typisk ti gange dyrere end et standard stålleje.
Csizmadia har planer om at skabe et datterselskab, der skal udvikle keramiske lejer til industrien. Tidligere har han løst opgaver for Færch Plast, og lige nu kører han et forsøg med Rockwool.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce