udviklSydhavnens gamle kulbro bliver bindeled mellem bymidten og det nye Sydhavns-kvarter helt ned til kajkanten. Og den får måske en rekreativ afstikken på en gammel forsyningsrampe 350-300 meter ud ad Sydhavnsgade.
Den 150 meter lange kulbro på Sydhavnen bliver en afgørende byggesten til det nye kvarter, der snart begynder at skyde frem på den del af Sydhavnen, der ligger nord for Jægergårdsgade.
Om alt går vel bliver kulbroen allerede fra slutningen af 2017 eller starten af 2018 del af en stiforbindelse fra Aarhus H via Frederiks Plads bag Bruuns Galleri over Spanien og tværs gennem Sydhavnskvarteret i seks meters højde, inden den slutter ved kanten af havnebassinet på den anden side af Sydhavnsgade.
Samtidig kan kulbroen få sig en lillesøster: Den næsten 300 meter lange forsyningsrampe, der - også i fem-seks meters højde - løber langs Sydhavnsgade mod syd, er i spil som del af en rekrativ stiforbindelse sammenkoblet med kulbroen.
Annonce
Idé-konkurrence
Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) præsenterer om kort tid byrådet for sin kulbro-plan.
I første omgang handler det om at bruge 11 mio. kr. på forberedende arbejde ved Frederiks Plads - og på en åben idé-konkurrence, der skal være afsæt for et færdigt projekt, som kommunen kan gå ud at søge fondstøtte til.
Konkurrencen laver kommunen i samarbejde med foreningen Kulbroens Venner.
Annonce
Kulbroens søster
»Som det er i dag, ender kulbroen jo bare oppe i luften ved Sydhavnsgade. Konkurrencen skal blandt andet give os ideer til, hvordan den skal nedtrappes der. Det skal jo ikke være en blindtarm,« siger rådmanden.
Han forestiller sig, at kulbroen kan munde ud i en udsigtsplads, hvor der er kig mod et havnebassin omgivet af siloer og tankanlæg og en fornemmelse af levende havn.
»Her mødes kulbroen og forsyningsrampen, der løber langs Sydhavnsvej. Den kunne vi måske gøre til en del af den nord-sydgående rekreative stiforbindelse, som det i forvejen er meningen at lave gennem hele området,« siger Kristian Würtz.
Annonce
Fra bro til bygning
Kulbroen er blandt andet tænkt som forbindelsesvej fra Aarhus H for de tusindvis af mennesker, der ad åre kommer til at have deres daglige arbejde på Sydhavnen.
Så hvorfor ikke tænke i direkte forbindelser fra kulbroen og ind i de bygninger, der skyder op omkring den?
»Jeg kunne godt tænke mig, at kulbroen kommer til at indgå også som forbindelsesvej til nogle af de huse, der kommer langs den - og langs en eventuel forlængelse. Så der fra kulbroen er adgang til husene for folk, der arbejder der. Nogle bygninger kunne måske ligefrem få et ekstra gadeniveau på den måde,« siger rådmanden.
Annonce
Et fedt kvarter
Han ser kulbroen som en vigtig del af byggemodningen af det nye kvarter, hvor meningen er, at der skal bygges ret tæt.
»Kulbroen med en eventuel forlængelse vil blive definerende for bydelen og være med til at gøre den federe. Stien på den nord-sydgående forsyningsrampe vil give en helt særlig oplevelse, der givet vil få flere til at gå eller cykle den vej gennem kvarteret. Det vil være med til at skabe liv,« siger Kristian Würtz, der ikke er i tvivl om, at pengene nok skal komme ind igen gennem grundsalget i området.
»Jo federe et kvarter, jo bedre en forretning bliver det også.«
Helt billigt bliver det under ingen omstændigheder.
»Det fulde projekt løber op i et pænt tocifret millionbeløb,« siger Kristian Würtz,
Det er her, han satser på, at der findes fonde, der bliver så begejstrede for ideen, at de vil betale regningen.
Annonce