Annonce
Aarhus

Kulbroen rykker: Genvej i seks meters højde klar i 2018

<p>Kulbroen set fra oven. Der skal lægges dæk ind, og den skal sikres mod siderne, inden den formentligt i starten af 2018 bliver del af en genvej i seks meters højde fra Aarhus H til det nye kvarter på Sydhavnen. Foto: Dennis Borup/Aarhus Kommune</p>

udviklSydhavnens gamle kulbro bliver bindeled mellem bymidten og det nye Sydhavns-kvarter helt ned til kajkanten. Og den får måske en rekreativ afstikken på en gammel forsyningsrampe 350-300 meter ud ad Sydhavnsgade.

Den 150 meter lange kulbro på Sydhavnen bliver en afgørende byggesten til det nye kvarter, der snart begynder at skyde frem på den del af Sydhavnen, der ligger nord for Jægergårdsgade.
High Line med sidespor. I forgrunden forsyningsbroen langs Sydhavnsgade. I baggrunden Kulbroen. Tilsammen kan de blive en omkring 400 meter lang stiforbindelse i seks meters højde. Præcis hvordan skal en konkurrence nu give ideer til.
Om alt går vel bliver kulbroen allerede fra slutningen af 2017 eller starten af 2018 del af en stiforbindelse fra Aarhus H via Frederiks Plads bag Bruuns Galleri over Spanien og tværs gennem Sydhavnskvarteret i seks meters højde, inden den slutter ved kanten af havnebassinet på den anden side af Sydhavnsgade.
Der løber tykke fjernvarmerør på forsyningsbroen langs Sydhavnsgade. Det kan der blive ved med, hvis ­denne gamle bro bliver forbundet med kulbroen og gjort til en højtliggende del af en rekreativ nord-syd-­gående sti gennem Sydhavnen - sådan som teknisk rådmand Kristian Würtz (S) drømmer om det.
Samtidig kan kulbroen få sig en lillesøster: Den næsten 300 meter lange forsyningsrampe, der - også i fem-seks meters højde - løber langs Sydhavnsgade mod syd, er i spil som del af en rekrativ stiforbindelse sammenkoblet med kulbroen.
Annonce
Kulbroen ender ud i luften lige bag husene mod Spanien. ?Første step bliver at føre den over Spanien og ned ved ­Frederiks Plads på den modsatte side af gaden. Foto: Flemming Krogh

Idé-konkurrence

Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) præsenterer om kort tid byrådet for sin kulbro-plan.
I første omgang handler det om at bruge 11 mio. kr. på forberedende arbejde ved Frederiks Plads - og på en åben idé-konkurrence, der skal være afsæt for et færdigt projekt, som kommunen kan gå ud at søge fondstøtte til.
Konkurrencen laver kommunen i samarbejde med foreningen Kulbroens Venner.
Annonce

Kulbroens søster

»Som det er i dag, ender kulbroen jo bare oppe i luften ved Sydhavnsgade. Konkurrencen skal blandt andet give os ideer til, hvordan den skal nedtrappes der. Det skal jo ikke være en blindtarm,« siger rådmanden.
Han forestiller sig, at kulbroen kan munde ud i en udsigtsplads, hvor der er kig mod et havnebassin omgivet af siloer og tankanlæg og en fornemmelse af levende havn.
»Her mødes kulbroen og forsyningsrampen, der løber langs Sydhavnsvej. Den kunne vi måske gøre til en del af den nord-sydgående rekreative stiforbindelse, som det i forvejen er meningen at lave gennem hele området,« siger Kristian Würtz.
Annonce

Fra bro til bygning

Kulbroen er blandt andet tænkt som forbindelsesvej fra Aarhus H for de tusindvis af mennesker, der ad åre kommer til at have deres daglige arbejde på Sydhavnen.
Så hvorfor ikke tænke i direkte forbindelser fra kulbroen og ind i de bygninger, der skyder op omkring den?
»Jeg kunne godt tænke mig, at kulbroen kommer til at indgå også som forbindelsesvej til nogle af de huse, der kommer langs den - og langs en eventuel forlængelse. Så der fra kulbroen er adgang til husene for folk, der arbejder der. Nogle bygninger kunne måske ligefrem få et ekstra gadeniveau på den måde,« siger rådmanden.
Annonce

Et fedt kvarter

Han ser kulbroen som en vigtig del af byggemodningen af det nye kvarter, hvor meningen er, at der skal bygges ret tæt.
»Kulbroen med en eventuel forlængelse vil blive definerende for bydelen og være med til at gøre den federe. Stien på den nord-sydgående forsyningsrampe vil give en helt særlig oplevelse, der givet vil få flere til at gå eller cykle den vej gennem kvarteret. Det vil være med til at skabe liv,« siger Kristian Würtz, der ikke er i tvivl om, at pengene nok skal komme ind igen gennem grundsalget i området.
»Jo federe et kvarter, jo bedre en forretning bliver det også.«
Helt billigt bliver det under ingen omstændigheder.
»Det fulde projekt løber op i et pænt tocifret millionbeløb,« siger Kristian Würtz,
Det er her, han satser på, at der findes fonde, der bliver så begejstrede for ideen, at de vil betale regningen.
Følg med på vores dedikerede-facebookside om byudvikling i Aarhus her.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce