Annonce
Aarhus

Kulde sætter varme­værker på over­arbejde

Studstrupværket fyrer op i den kolde tid

I denne tid bruger Studstrupværket dagligt 4000 - 5000 ton kul for at sikre varmeforsyningen.

Når frosten bider, skruer vi op for varmen.

Annonce

Og da mere end 285.000 af Aarhus Kommunes godt 310.000 indbyggere har fjernvarme i radiatoren, så sender kulden leverandøren på overarbejde.

Leverandøren er Studstrupværket, der hver dag brænder sig igennem et sted mellem 4000 og 5000 ton kul. Det er, hvad der skal til, for at opfylde behovet for varme i de små hjem og i de små, mellemstore og helt store institutioner og erhvervsvirksomheder i forsyningsområdet.

»Hvor meget, vi bruger, afhænger af tidspunktet. Mandag morgen stiger efterspørgslen for eksempel voldsomt. Weekenden er forbi, og nu skal der varme på arbejdspladser og skoler,« siger Lars Kronholm Christensen, der er regionschef hos Studstrupværkets ejer, DONG Energy.

Nogle, der ikke har behov for Studstrupværkets fjernvarme, er beboerne i Boligforeningen Ringgårdens afdeling, Lærkehaven, i Lystrup.

Afdelingens 32 huse er alle passivhuse, der takket være en ekstremt god isolering, varmepumper og andre tiltag kun behøver meget lidt energi til opvarmningen.

I gennemsnit brugte passivhusene i Lystrup i en 16 måneder lang periode 6500 kilowatttimer på varme, varmt vand og elektricitet.

»Det er billigt. Til sammenligning brugte jeg 4900 kilowattimer hjemme hos mig selv. Men kun på el. Jeg skal også betale for varme og varmt vand,« siger Palle Jørgensen.

Man kan være sikker på én ting: Frost gennem flere uger gør ikke noget godt for fjernvarme­regningen. Derfor skal man være glad for, at både november, december og januar var usædvanligt lune måneder, årstiden taget i betragtning.

»Mit gæt er faktisk, at vi nærmer os et normalt varmeår, men det kommer naturligvis an på, hvor lang tid vinteren varer. Sidste år varede den jo i usædvanlig lang tid,« siger Aarhus Kommunes varmechef, Bjarne Munk Jensen.

Meget betryggende kan Bjarne Munk Jensen garantere, at der er varme nok til alle, der vil have varme. Uanset hvor langt temperaturen falder ned under frysepunktet.

Medmindre da, at forsyningen lægges forhindringer i vejen i form af rørsprængninger og andre uheld.

»Hvis vi ikke bliver ramt af uheld og nedbrud, så er der tilstrækkelig produktionskapacitet. Uanset hvor koldt der er,« siger Bjarne Munk Jensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce