x
Annonce
Debat

Kultur er et vigtigt grundstof

... ideen om kultur er vigtig, ideen om den menneskelige udvikling, at vi er en del af noget større, en lang og hel fortælling, og ikke bare er narcissister, der ikke kan se ud over kanten på vores iPad eller vores egne behov.

Næste år går det løs. Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad. Og det støtter vi også op om i Randers, både mentalt og økonomisk.
Annonce
Men hvorfor nu det? Hvorfor i det hele taget bruge penge på noget så flygtigt og luftigt som »kultur«, når vi kan få en ny motorvej, et nyt storcenter eller flere penge til hjemmeplejen?
Ordet kultur stammer fra det latinske cultura. Den egentlige betydning er »dyrkning af jorden«, mens den overførte betydning er resultatet af udvikling og opdragelse (dyrkning) af menneskelige evner både i forhold til den enkeltes dannelse og i forhold til samfundet med hensyn til åndelige områder og teknisk kunnen. Dette er en sammenfatning af det, der står i Dansk Konversationsleksikon under kultur.
Nu skal vi jo ikke pr. definition hænge os i ord og deres betydning. Det er jo bare ord. Men uanset om man kalder det kultur eller noget andet, så er det essentielt for menneskeheden, hvis man skal sige det lidt bombastisk.
Det er fint med teknologisk udvikling, men som man ser, kommer der jo netop kun teknisk kunnen, hvis der også på den ene eller anden måde er kultur til stede.
Vi skal jo ikke bare blive slaver af teknologien i vores søgen på at gøre alt nemmere og mere bekvemt - og det, frygter jeg faktisk, er ved at ske, specielt når jeg har en masse dystopiske science fiction-romaner og film rungende i baghovedet, men den diskussion gemmer vi til en anden gang.
Nu tænker du måske, at jeg som bibliotekar bare forsøger at sikre min egen arbejdsplads. Men nej. Idealistisk set er jeg ligeglad med både min arbejdsplads og min egen stilling; de er kun vigtige, hvis de understøtter kulturen, hvis de netop understøtter »kultiveringen af det enkelte individ og samfundet generelt«.
Nej, det handler ikke om mig, om den næste overenskomst eller om det kommende valg. Det handler om at tænke langsigtet igennem skiftende regeringer, byråd, chefer og skøre tendenser i samfundet.
Det handler ikke om den kollektive pissen i bukserne, som man mange gange ser udstillet, fordi det jo netop er nemt at skære ned på kulturelle tilbud, der ikke er noget, man uden videre kan måle i hårde facts - der er en motorvej nemmere.
Men så glemmer man bare den menneskelige udvikling og de tiltag og hårde beslutninger, som er blevet truffet, så vi på godt og ondt har fået muligheden for at være, hvor vi er i dag. Derfor kan et potteskår fra 1411 eller et maleri fra 1676 godt være vigtige for hr. Jensen i 2016.
Flere steder kan man møde et berømt citat, og selvom der er tvivl om, hvorvidt Churchill har sagt det eller ej, så giver det alligevel mening i et større perspektiv.
Historien er, at under anden verdenskrig, hvor det engelske militær havde brug for flere penge, blev det foreslået, at man kunne skære støtten til kunsten og kulturen og bruge det sparede på krigen. Hvortil Churchill - måske! - svarede: »Then what are we fighting for?«
Det kan fremstå som en letkøbt pointe, som det er med mange citater, men ikke desto mindre er svaret spot on.
At noget er kultur, er jo ikke ensbetydende med, at det er godt og vigtigt. Museer, biblioteker og andre kulturinstitutioner og kulturelle indslag kan være dårlige og pinlige, og de skal ud med badevandet.
Men ideen om kultur er vigtig, ideen om den menneskelige udvikling, at vi er en del af noget større, en lang og hel fortælling, og ikke bare er narcissister, der ikke kan se ud over kanten på vores iPad eller vores egne behov.
Kultur handler nemlig også om samfundet, om hvad vi giver til hinanden og hvad vi giver til fremtiden. Der skal nok også blive plads til et ekstra storcenter, flere motorveje og mere pleje til de ældre, fordi fokus på kulturen jo netop, som en symbiose, kan give overskud i samfundet, både mentalt og økonomisk.
Derfor er Aarhus som kulturby 2017 bag den skinnende overflade også vigtig for borgerne i Randers og i resten af Danmark, for her blive kulturen nemlig italesat.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Samfundet kan genåbne efter påske - men det vil ske gradvist og forskudt

Aarhus

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce