Annonce
Debat

Kultur er et vigtigt grundstof

... ideen om kultur er vigtig, ideen om den menneskelige udvikling, at vi er en del af noget større, en lang og hel fortælling, og ikke bare er narcissister, der ikke kan se ud over kanten på vores iPad eller vores egne behov.

Næste år går det løs. Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad. Og det støtter vi også op om i Randers, både mentalt og økonomisk.
Men hvorfor nu det? Hvorfor i det hele taget bruge penge på noget så flygtigt og luftigt som »kultur«, når vi kan få en ny motorvej, et nyt storcenter eller flere penge til hjemmeplejen?
Ordet kultur stammer fra det latinske cultura. Den egentlige betydning er »dyrkning af jorden«, mens den overførte betydning er resultatet af udvikling og opdragelse (dyrkning) af menneskelige evner både i forhold til den enkeltes dannelse og i forhold til samfundet med hensyn til åndelige områder og teknisk kunnen. Dette er en sammenfatning af det, der står i Dansk Konversationsleksikon under kultur.
Annonce
Nu skal vi jo ikke pr. definition hænge os i ord og deres betydning. Det er jo bare ord. Men uanset om man kalder det kultur eller noget andet, så er det essentielt for menneskeheden, hvis man skal sige det lidt bombastisk.
Det er fint med teknologisk udvikling, men som man ser, kommer der jo netop kun teknisk kunnen, hvis der også på den ene eller anden måde er kultur til stede.
Vi skal jo ikke bare blive slaver af teknologien i vores søgen på at gøre alt nemmere og mere bekvemt - og det, frygter jeg faktisk, er ved at ske, specielt når jeg har en masse dystopiske science fiction-romaner og film rungende i baghovedet, men den diskussion gemmer vi til en anden gang.
Nu tænker du måske, at jeg som bibliotekar bare forsøger at sikre min egen arbejdsplads. Men nej. Idealistisk set er jeg ligeglad med både min arbejdsplads og min egen stilling; de er kun vigtige, hvis de understøtter kulturen, hvis de netop understøtter »kultiveringen af det enkelte individ og samfundet generelt«.
Nej, det handler ikke om mig, om den næste overenskomst eller om det kommende valg. Det handler om at tænke langsigtet igennem skiftende regeringer, byråd, chefer og skøre tendenser i samfundet.
Det handler ikke om den kollektive pissen i bukserne, som man mange gange ser udstillet, fordi det jo netop er nemt at skære ned på kulturelle tilbud, der ikke er noget, man uden videre kan måle i hårde facts - der er en motorvej nemmere.
Men så glemmer man bare den menneskelige udvikling og de tiltag og hårde beslutninger, som er blevet truffet, så vi på godt og ondt har fået muligheden for at være, hvor vi er i dag. Derfor kan et potteskår fra 1411 eller et maleri fra 1676 godt være vigtige for hr. Jensen i 2016.
Flere steder kan man møde et berømt citat, og selvom der er tvivl om, hvorvidt Churchill har sagt det eller ej, så giver det alligevel mening i et større perspektiv.
Historien er, at under anden verdenskrig, hvor det engelske militær havde brug for flere penge, blev det foreslået, at man kunne skære støtten til kunsten og kulturen og bruge det sparede på krigen. Hvortil Churchill - måske! - svarede: »Then what are we fighting for?«
Det kan fremstå som en letkøbt pointe, som det er med mange citater, men ikke desto mindre er svaret spot on.
At noget er kultur, er jo ikke ensbetydende med, at det er godt og vigtigt. Museer, biblioteker og andre kulturinstitutioner og kulturelle indslag kan være dårlige og pinlige, og de skal ud med badevandet.
Men ideen om kultur er vigtig, ideen om den menneskelige udvikling, at vi er en del af noget større, en lang og hel fortælling, og ikke bare er narcissister, der ikke kan se ud over kanten på vores iPad eller vores egne behov.
Kultur handler nemlig også om samfundet, om hvad vi giver til hinanden og hvad vi giver til fremtiden. Der skal nok også blive plads til et ekstra storcenter, flere motorveje og mere pleje til de ældre, fordi fokus på kulturen jo netop, som en symbiose, kan give overskud i samfundet, både mentalt og økonomisk.
Derfor er Aarhus som kulturby 2017 bag den skinnende overflade også vigtig for borgerne i Randers og i resten af Danmark, for her blive kulturen nemlig italesat.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Annonce