Annonce
Aarhus

Kultur- og forsamlingshus i det gamle gasværk

Det gamle gasværk i Brabrand er nomineret til Årets Bernhardt som et eksempel på, hvordan bygningsbevaring og fællesskab går hånd i hånd.Foto: Jens Thaysen

Det Gamle Gasværk i Brabrand er i finalen om prisen Årets Bernhard, der gives for et godt bymiljø omkring et fællesskab.

AARHUS: En gruppe af frivillige, der manglede et sted at spille revy, lejede for 20 år siden det gamle gasværk fra 1912 på Byleddet i Brabrand af kommunen. Siden er det blevet renoveret og har vokset sig til at være et kultur- og forsamlingshus for områdets beboere.

I begrundelsen for at sende Det Gamle Gasværk i finalen om Årets Bernhardt skriver dommerkomitéen i Foreningen for Bykultur i Aarhus blandt andet:

"Det lykkedes en gruppe frivillige at starte en forening, som har kunnet redde bygningen og ombygge den til at være et forsamlingshus."

Gruppen af frivillige har udviklet sig fra 50-60 medlemmer til i dag at omfatte 4-500 husstande. Huset har samtidig udvidet sine aktiviteter til at være base for mange forskellige foreninger, blandt andet teater, revy, malere, lystfiskere, jazzklub og foredragsklub. Hertil udlejning til private for at finansiere huslejen.

Foreningen bag Gasværket har ydet en særlig indsats for at redde bygningen og ladet den leve videre som et betydeligt bidrag til det lokale foreningsliv.

Annonce

Ildsjæle og frivillighed

Det er Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen fra Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv - en af de foreninger, der bruger huset - der har indstillet Det Gamle Gasværk til Årets Bernhardt.

I indstillingen skriver de blandt andet:

"Gasværket har skabt fællesskaber - både de små fællesskaber for mennesker, der er interesserede i et bestemt emne, men også større fællesskaber, hvor man arbejder sammen til glæde for en større kreds af både medlemmer og udefrakommende. Endelig er man rigtig gode til at inddrage områdets beboere i de forskellige former for aktiviteter. Man lukker sig ikke om sig selv, men er rummende og vidtfavnende. Gasværket er et vigtigt element i forstaden Brabrand, hvorfor vi finder, at netop Gasværket er den helt oplagte kandidat til at blive Årets Bernhard. Her har ildsjæle skabt og drevet et kulturhus på total frivillighed, og det er lykkedes at holde huset kørende i nu 16 år."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

112

Ung mand stukket med kniv i boligområde: Politiet søgte med hunde

Annonce