Annonce
Aarhus

De fleste tier om sex-krænkelser: Aarhus tager fat

Flest krænkelser bliver begået mod kvinder i kultur-, idræts- og foreningslivet. Modelfoto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Stor undersøgelse i Aarhus Kommune blotlægger problemet i kultur- og idræts- og foreningsliv. Hver 20. person i undersøgelsen er blevet krænket, og initiativer er sat i gang for at standse det.

AARHUS: Næsten én ud af 20 personer i kultur-, fritids- og foreningslivet i Aarhus har inden for de seneste to år oplevet sexisme, sexchikane eller seksuelle krænkelser. Men meget få af dem er gået videre med problemet.

Det er resultatet af en undersøgelse, der er foretaget af Silverbullet Research.

Efter undersøgelsen er Aarhus Kommune, Idrætssamvirket, Kultursamvirket, Århus Ungdommens Fællesråd og Folkeoplysningssamvirket gået sammen om et fælles initiativ mod sexisme og sexchikane i kultur-, fritids- og foreningslivet. Det hedder Aarhus mod sexisme.

Annonce

- Én sag er én sag for mange, og jeg er glad for, at vi i Aarhus står sammen i kampen mod sexisme, siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R).

- Rapporten viser tydeligt, at vi står over for en vigtig opgave. Vi har taget det første lille skridt mod en løsning, men det bliver en lang og vedvarende rejse. Vi skal have ændret kulturen, så vi får mere viden og større åbenhed om sexisme, samtidig med at vi tager alle hændelser alvorligt og handler på dem, lyder det fra rådmanden.

Skal lave regler for samvær

”Aarhus mod sexisme” følges op med en række konkrete initiativer. Kommunen vil stille krav i kulturaftalerne om, at institutionerne skal udarbejde samværsregler.

Desuden vil Aarhus Kommune tage initiativ til, at også eksterne samarbejdspartnere som kunstnere og optrædende i egne kulturinstitutioner kender reglerne. Aarhus Kommune opfordrer kulturinstitutionerne i Aarhus til at gøre det sammen.

Analysen bygger på en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt borgere på 15 år og derover med adresse i Aarhus Kommune.

Ud over de 4,9 procent, der svarer ”ja” til at have været udsat for minimum én hændelse, der involverede sexisme, svarer 9,0 procent ”delvist”.

Udbredelsen af sexisme og sexchikane varierer mellem de forskellige grene inden for kultur- og foreningslivet.

Særligt borgere med relation til kulturinstitutioner og -organisationer har oplevet hændelser, mens det i nogen grad gør sig gældende blandt borgere med relation til børne- og ungdomsforeninger og sport- og fritidsforeninger.

Annonce

Flest kvinder

Kvinder angiver i højere grad end mænd, at de har været udsat for hændelser med sexisme og sexchikane. 6,4 procent af kvinder har været udsat for en eller flere hændelser, mens det drejer sig om 2,5 procent af mændene.

Yngre borgere, og særligt yngre kvinder, angiver, at de har været udsat for sexisme og sexchikane. 4,7 procent angiver desuden, at de har oplevet hændelse mod andre end dem selv.

Undersøgelsen

  • Analysen bygger på en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt borgere på 15 år og derover med adresse i Aarhus Kommune.
  • Den fulde stikprøve består af i alt 1.926 borgere, der alle har angivet at være en del af kultur- og foreningslivet i Aarhus Kommune.
  • Undersøgelsen er blevet udsendt via E-Boks til i alt 24.322 borgere.
  • Ud over de 1.926, der har gennemført undersøgelsen, er 2.088 borgere blevet frascreenet. De har angivet ikke at være en del af nogen af de fire grene af kultur- og foreningslivet, sår de ikke indgår i undersøgelsens målgrupper. Det medfører en samlet svarprocent på 16,5.
  • Der er en usikkerhed forbundet med de viste andele i resultaterne på mellem +/- 0,4 og 2,2 procentpoint. Også ved små andele er der usikkerheder omkring de reelle andele i populationen. Derfor er det også vigtigt, at resultaterne ikke ganges op ift. antallet af personer i kultur- og foreningslivet.
  • 1) Definition på sexisme: fordom eller diskrimination på baggrund af køn .
    2) Definition på sexchikane: Der foreligger sexchikane, når der udvises enhver form for uønsket verbal, ikkeverbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner i relation til en persons køn med det formål eller den virkning at krænke denne persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.

3,7 procent af borgerne har svaret ”ja” og 6,5 procent har svaret ”delvist” til et eller flere af en række udsagn om sexchikane, mens henholdsvis 2,9 procent og 5,0 procent har angivet det samme.

En række borgere har også oplevet uønskede seksuelle og fysiske tilnærmelser. Enkelte borgere angiver at have oplevet seksuelt pres eller deciderede seksuelle overgreb i form af voldtægt eller forsøg på det.

Borgerne har især oplevet sexchikane i form af at have fået fortalt seksuelle historier eller vittigheder, der var stødende for dem. Hvad angår sexisme, er det i særlig grad ytringer af stødende sexistiske bemærkninger, som borgerne i kultur- og foreningslivet har oplevet mod dem selv.

Annonce

Håndteringen'

De krænkede holder sig tilbage med at gå videre med den kedelige oplevelse. Kun fire procent har anmeldt hændelsen til foreningen eller organisationen, mens 17 procent ikke gjorde noget.

Flest har forsøgt at lade som om, det ikke påvirkede dem. Det gælder for 47 procent af dem, der har været udsat for en hændelse. Dog har 37 procent fortalt det til andre, og 37 procent har diskuteret situationen med en eller flere i deres omgangskreds.

Næsten to ud af tre borgere i kultur- og foreningslivet ved ikke, om deres forening eller organisation har fastlagt samværsregler, som forbyder sexisme og sexchikane, om der er fastlagt retningslinjer for behandling af indberetninger og anmeldelser, og om der er givet information om klagemuligheder.

Blandt den resterende tredjedel angiver flest, at deres forening eller organisation ikke har retningslinjer og kun 6-8 procent svarer, at deres forening eller organisation har taget forholdsregler.


Det bringer fokus på en arbejdspladskultur, som vi skal og vil gøre op med.

Elisabeth Wedderkopp


Særligt børne- og ungdomsforeninger ser ud til at have taget forholdsregler og informeret om det, mens de andre grene af kultur- og foreningslivet halter efter.

Annonce

Plads til forbedring

Overalt er der dog plads til forbedring.

Næsten halvdelen (48 procent) af brugerne mener, at det især vil være godt med uddannelse og information til ledere. Også uddannelse og information til frivillige (38 procent) og medlemmer (26 procent) samt nultolerancepolitik (31 procent), information og oplysning på hjemmeside (28 procent) og i vedtægter vurderes til at være brugbare.

De involverede parter tager godt imod initiativet "Aarhus mod Sexisme".

- Det bringer fokus på en arbejdspladskultur, som vi skal og vil gøre op med. Ud over at støtte op om kommunens tiltag vil Kultursamvirket arrangere workshops og debatter om sexisme for at understrege, at det ikke er den enkeltes problem, men et udtryk for en usund arbejdskultur, hvor sexisme ikke bliver talt om og taget hånd om. Krænkende adfærd skal håndteres og tages alvorligt, og sexisme er udtryk for en usund og utidssvarende kultur, siger formand for Kultursamvirket Elisabeth Wedderkopp.

De fire samvirker og kommunen vil sammen udarbejde informationskampagner, uddannelser og informationsmateriale til bestyrelser og ledere.

Annonce

Hjælpe hinanden

- Nogle af de vigtigste relationer i livet indledes for mange danskere gennem samarbejde, samvær og udfordringer i idrætsforeningernes fællesskaber. Vi slår os nogle gange på hinanden og på omgivelserne. Det er en vigtig del af livet og samspillet i foreningerne, men sexisme i alle udtryksformer er aldrig en del af et ordentligt fællesskab. Derfor skal vi hjælpe hinanden med at sige fra og sadle om, når kulturen i fællesskaberne ikke bygger på respekt, siger formand for Idrætssamvirket i Aarhus, Jens Bundgaard.

- Ingen skal finde sig i sexisme, seksuel chikane eller et chikanerende miljø. Derfor er det politiske initiativ væsentligt. Spørgsmålet om hvornår noget er chikanerende eller krænkende, findes der ikke noget entydigt svar på, da mennesker er forskellige. Men det er ikke et spørgsmål, den enkelte skal tumle med alene. Det vil altid være den krænkedes vurdering, om en adfærd opleves som krænkende, siger formand for Folkeoplysningssamvirket, Søren Peter Hansen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Aarhus

Milliarderne er fordelt: Få hele overblikket over, hvor pengene ruller hen i kommunens husholdningsbudget

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce