Annonce
Fødselsdage

Trevor Davies fylder 70 år: Kulturelt kuglelyn med blik for verden

Trevor Davies blev oprindeligt uddannet til at planlægge byer, men i stedet blev det til festivaller. Han har præget dansk kulturliv markant i årtier og ikke mindst sat stærke, internationale aftryk på teater og dans. Mandag 23. december fylder han 70 år. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
I sine 70 leveår har ildsjælen Trevor Davies stået bag et utal af festivaler og kulturprojekter, som har bragt international inspiration til dansk teater. Blandt andet er han tidligere generalsekretær for Aarhus Festuge og var projektleder, da Aarhus søgte mod at blive kulturhovedstad. Mandag 23. december fylder han rundt.

70 Trevor Davies, der mandag 23. december fylder 70 år, har i over fire årtier været en drivkraft inden for dansk teater.

Han har som energisk kulturformidler i mange forskellige positioner rokket ved de etablerede teatres opfattelser af scenekunst og præsenteret nye tendenser. Samtidig har han haft magtfulde lederstillinger som generalsekretær for Aarhus Festuge og for København som Europæisk Kulturby i 1996.

Han stod også i spidsen som projektleder, da Aarhus skulle sikre sig titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Omend det ikke blev ham, der kom til at stå i spidsen for selve arrangementet.

Basen har i årene i Danmark været det nu 40-årige Københavns Internationale Teater (KIT), som Davies i sin tid var med til at etablere sammen med sin kone, Lene Thiesen, som drivkraft.

Forinden blev han dog hjemme i England uddannet som byplanlægger, hvor han indledte karrieren i Manchesters byplanafdeling. Men en dansk pige fik ham i første omgang til Aarhus.

Og selv om han senere havde en afstikker efter årtusindskiftet i seks år til fædrelandet, blandt andet som leder af den prestigefyldte Salisbury International Arts Festival, så blev dansk teater hans skæbne. Til gengæld altid med hans internationale udsyn. KIT har blandt andet arrangeret de kendte Fools-festivaler, Japan on Stage, The British are Coming, Dancin' City, Images of Africa og Ny Cirkus Festival.

Sidste skud på stammen, performance- og kunstfestivalen Metropolis, blev lanceret i 2007. Altid med internationale indspark, der luftede ud i den danske kultur-andedam.

Undervejs grundlagde han den åbne eksperimenterende scene Kanonhallen i 1990, ligesom Davies var medstifter af Center for Kultur og Udvikling.

Respekten for Trevor Davies' idérigdom og store faglige indsigt har indimellem fået lidt slagskygger, når det handlede om hans mere afslappede forhold til budgetoverskridelser. Det skete både med de århusianske festuger og med den københavnske kulturby.

Han modtog i 2005 Wilhelm Hansen Fondens Hæderslegat på 250.000 kroner som anerkendelse af en enestående indsats i kunstens verden.

Davies har tidligere været formand for både Teaterrådet og Kulturfonden.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lad os rykke udsalget til februar: Tøjbutik foreslår fælles fodslaw

Aarhus For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Sport

Bakken Bears jubler over kommunale penge til ny hal: - Vi er glade og stolte over opbakningen

Alarm 112

Politiet undersøger bilbrand: Bil fra værksted stod pludselig i flammer

Debat

De hårdtarbejdende danskere er til grin: Vi giver sociale ydelser til mennesker, der bærer våben og sælger stoffer

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Navne

60 år: Han har spillet en hovedrolle i overenskomstforhandlingerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Jon Dagur Thorsteinsson deler vandene: Har AGF Superligaens mest irriterende spiller?

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Aarhus For abonnenter

Nybagt arkitekt fik topkarakter: Ned med hækkene og ind med små boliger for nye og nuværende i villakvartererne

Kultur

Stig Rossen faldt i søvn på scenen midt i en forestilling: - Jeg havde slået hjernen fra og sendte kun kroppen på arbejde

Annonce