Annonce
Fødselsdage

Trevor Davies fylder 70 år: Kulturelt kuglelyn med blik for verden

Trevor Davies blev oprindeligt uddannet til at planlægge byer, men i stedet blev det til festivaller. Han har præget dansk kulturliv markant i årtier og ikke mindst sat stærke, internationale aftryk på teater og dans. Mandag 23. december fylder han 70 år. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
I sine 70 leveår har ildsjælen Trevor Davies stået bag et utal af festivaler og kulturprojekter, som har bragt international inspiration til dansk teater. Blandt andet er han tidligere generalsekretær for Aarhus Festuge og var projektleder, da Aarhus søgte mod at blive kulturhovedstad. Mandag 23. december fylder han rundt.

70 Trevor Davies, der mandag 23. december fylder 70 år, har i over fire årtier været en drivkraft inden for dansk teater.

Han har som energisk kulturformidler i mange forskellige positioner rokket ved de etablerede teatres opfattelser af scenekunst og præsenteret nye tendenser. Samtidig har han haft magtfulde lederstillinger som generalsekretær for Aarhus Festuge og for København som Europæisk Kulturby i 1996.

Han stod også i spidsen som projektleder, da Aarhus skulle sikre sig titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Omend det ikke blev ham, der kom til at stå i spidsen for selve arrangementet.

Basen har i årene i Danmark været det nu 40-årige Københavns Internationale Teater (KIT), som Davies i sin tid var med til at etablere sammen med sin kone, Lene Thiesen, som drivkraft.

Forinden blev han dog hjemme i England uddannet som byplanlægger, hvor han indledte karrieren i Manchesters byplanafdeling. Men en dansk pige fik ham i første omgang til Aarhus.

Og selv om han senere havde en afstikker efter årtusindskiftet i seks år til fædrelandet, blandt andet som leder af den prestigefyldte Salisbury International Arts Festival, så blev dansk teater hans skæbne. Til gengæld altid med hans internationale udsyn. KIT har blandt andet arrangeret de kendte Fools-festivaler, Japan on Stage, The British are Coming, Dancin' City, Images of Africa og Ny Cirkus Festival.

Sidste skud på stammen, performance- og kunstfestivalen Metropolis, blev lanceret i 2007. Altid med internationale indspark, der luftede ud i den danske kultur-andedam.

Undervejs grundlagde han den åbne eksperimenterende scene Kanonhallen i 1990, ligesom Davies var medstifter af Center for Kultur og Udvikling.

Respekten for Trevor Davies' idérigdom og store faglige indsigt har indimellem fået lidt slagskygger, når det handlede om hans mere afslappede forhold til budgetoverskridelser. Det skete både med de århusianske festuger og med den københavnske kulturby.

Han modtog i 2005 Wilhelm Hansen Fondens Hæderslegat på 250.000 kroner som anerkendelse af en enestående indsats i kunstens verden.

Davies har tidligere været formand for både Teaterrådet og Kulturfonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce