Annonce
Østjylland

Kulturen voksede og kastede nye job af sig

Billedkunstneren Christian Lemmerz udstillede på Randers Kunstmuseum,hvor han tog sig af synden begær. Arkivfoto: Lars Rasborg

Det siger administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad 2017, Rebecca Matthews og refererer til en dugfrisk rapport, der også kan fortælle, at midtjyderne havde 13.708 eventdage i løbet af kulturåret, hvor Randers rykkede med "Watermusic" og "Dødssynderne"

Randers: Hun kalder det kultur i verdensklasse med millioner af gæster i sit kølvand.

Administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad 2017, Rebecca Matthews, har svært ved at få armene ned, når hun gennemgår rapporten "Welcome Future - foreløbige effekter af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017", der blev offentliggjort mandag 23. april.

For ifølge den kan det nemlig betale sig at investere i kultur. 2017-projektet har kastet 1965 nye fuldtidsstillinger af sig, ligesom turismen og den regionale økonomi er styrket via det ambitiøse kulturprojekt.

Ifølge rapporten har millioner af gæster besøgt Aarhus og region Midtjylland med et samlet antal overnatninger på 11,2 millioner. Dertil skal lægges, at private virksomheder oplevede en stigning i omsætningen på 1,2 milliarder kroner.

- Rapporten rummer et stærkt budskab til fremtiden. De klare facts og de økonomiske resultater viser, at vi har nået vores mål og på mange områder overgået dem, og det er vi meget tilfredse med. Men mindst lige så vigtigt er det, at vi har formået at engagere borgerne både som publikum, deltagere og kunstnere i hele Jylland og resten af landet, siger Rebecca Matthews, der håber, at nye partnerskaber,og et styrket samarbejde mellem kulturorganisationer og kreative ildsjæle, vil fortsætte fremover.

Annonce

Udvalgte resultater

Kulturelle effekter:

Kulturhovedstaden leverede 442 projekter, der involverede kunstnere fra 50 lande.

13.708 eventdage. Godt halvdelen var gratis.

Publikumsttal: 3,3 mio. mennesker.

Sociale effekter:

4535 frivillige, fordelt på 85 forskellige nationaliteter.

Tusindvis af borgere var involveret i fællesakativiteter og debatter.

Økonomiske effekter:

Private virksomheder oplevede en omsætningsstigning på godt 1,2 milliarder kroner.

1965 fuldtidsjob blev skabt.

For hver offentlig investeret krone er omsætningen i de private virksomheder steget med tre kroner. Svarer til 300 pct.

12,6 millioner endagsturister besøgte Region Midtjylland.

Overnatningen i hele regionen steg med 19 pct. til 11,2 millioner overnatninger.

Image effekter:

25.195 nationale og 2.528 internationale medieomtaler. Det er det dobbelte af målsætningen.

Den estimerede annonceværdi for omtalen af Kulturhovedstaden er på 648,1 millioner kroner..

På de sociale medier har 98.160 følgere været aktive.

Organisatoriske og politiske effekter:

Kulturbyåret skabte nye samarbejdsformer mellem de 19 kommuner og Region Midtjylland og har styrket fælles fokus på målrettet kulturudvikling.

Det samlede budget var på 461,1 millioner kroner, heraf 71 pct. investeret i kulturelle projekter. Dertil skal lægges 111,2 millioner kroner fra 127 fonde og virksomheder.

Kilde: Tapporten "Welcome Future"

Et kæmpe boost

For Randers' vedkommende er det især den spektakulære totalteater "Watermusic", der har samlet det helt store publikum. 15.000 lagde i løbet af de tre spille-aftener vejen forbi Randers Havn.

Også Randers Kunstmuseum markerede sig i kulturbyåret. Her samarbejdede man med seks andre kunstmuseer i regionen omkring "De syv Dødssynder".

Museumsdirektør Lise Jeppesen har tidligere sagt, at hun er overbevist om, at samarbejdet på tværs af kommuner også fremover vil finde sted inden for museumsfronten.

Formanden for Aarhus 2017, borgmester Jacob Bundsgaard understreger, at der er kommet endnu mere turbo på kulturen.

- Selvom Aarhus og Region Midtjylland i de seneste årtier har gennemgået en markant udvikling, har vi med kulturhovedstaden fået et kæmpe boost, der også har givet international genlyd. Vi er alle ivrige efter at bygge videre på de resultater og det solide fundament, Kulturhovedstadsåret har skabt. Aarhus 2017 var kun begyndelsen," siger Jacob Bundsgaard, der lagde by til den store åbningsfest 21. januar, hvor over 76.000 mennesker deltog i Aarhus' gader og hundredtusinder fulgte med på tv.

Millioner af mennesker deltog i begivenhederne i løbet af kulturbyåret. Og borgerne har udtrykt stolthed over at bo i en region, der tilbyder et så rigt kulturliv. Desuden har de mange aktiviteter også udviklet et øget samarbejde mellem frivillige. Rapporten opregner, at 4535 frivillige har været i sving for at få de mange aktiviteter til at fungere.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce