Annonce
Kultur

Kulturprisen: Sydhavnen løb med hæderen og de 100.000 kroner

Foto: Jens Thaysen

Foran Bazar Vest og Institut for (X) tog Foreningen Sydhavnen fredag eftermiddag titlen som den allerførste vinder af Kulturprisen.

AARHUS: Fredag den 13. blev ikke en uheldig dag for Foreningen Sydhavnen; Hen ad eftermiddagen kunne formand Sarah Jarsbo gå fra Aros med en check på 100.000 kroner under armen.

Sydhavnen blev udpeget som vinder af Kulturprisen 2017 - en pris der fredag blev uddelt for allerførste gang.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) slog tonen an og fortalte de fremmødte, der fortrinsvis repræsenterede de tre nominerede - Bazar Vest, Institut for (X) og Foreningen Sydhavnen - at han glædede sig over at kunne uddele en ny kulturpris netop i kulturhovedstadsåret.

- Jeg kan godt se, at der står en masse og venter spændt, så det vil vist være det helt rigtige, hvis vi også kan komme i gang med den del, sagde han og gjorde rum til et lettet træk på smilebåndet, inden han gav ordet til Rikke Øxner, formand for Aarhus Festuge og medlem af Kulturprisens jury.

Annonce

Kulturprisen 2017

Kulturprisen tildeles en person, en gruppe, forening eller institution, der med udgangspunkt eller base i Aarhus Kommune har formået at sætte kulturen på dagsordenen og derved gøre en positiv forskel for Aarhus og århusianerne.Prisen er 100.000 kroner (50.000 kroner doneret af Spar Nord og 50.000 kroner doneret af Aarhuus Stiftstidendes Fond).

Prisen blev uddelt første gang fredag 13. oktober 2017 og bliver fremover uddelt én gang om året.

En fagjury har udpeget tre finalister; Institut for (X), Foreningen Sydhavnen og Bazar Vest.

Fagjuryen bestod i år af fire medlemmer: Formand for Musikudvalget Marie Koldkjær Højlund, direktør for Aarhus Festuge Rikke Øxner, Bo Mølgaard, medlem af Kunstrådet og Billedkunstudvalget, samt en repræsentant for Spar Nord.

Foreningen Sydhavnen vandt den første uddeling af Kulturprisen. Her får Anders Boll et knus af kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad foran Sarah Jarsbo (fra venstre), Signe Lund Juhl og Gertrud Steen-Andersen. Foto: Jens Thaysen

Har alle tre i hjertet

De tre nominerede fik alle rosende ord med på vejen, inden Rikke Øxner understregede, at det ikke havde været en nem opgave at udpege en vinder.

- Vi sad med 87-88 gode bud på en prismodtager. Det har været rigtig svært. Og jeg vil gerne sige, at jeg har alle tre nominerede virkelig dybt i mit hjerte, sagde hun, inden hun løftede sløret for, at den yngste af de tre bydels-initiativer, Sydhavnen, blev årets prisvinder.

- Miljøet er broget og rummer både det spirende kulturelle vækstlag, men har også oplevet eksplosiv professionalisering inde for de kreative og kulturelle erhverv - og har derudover åbnet sig mere og mere for offentlige arrangementer som for eksempel den veloverståede festival Rethink Activism, som Foreningen Sydhavnen var en del af, og som forvandlede området til en by i byen, forklarede Rikke Øxner.

Foreningen Sydhavnen blev stiftet for to år siden, da områdets iværksættere, kunstnere, udsatte borgere og erhvervsfolk satte sig for at styrke dialogen, fællesskabet og vidensdelingen i området. Og den indsats ønskede juryen at belønne.

- Juryen vil gerne anerkende, at sådanne områder ikke nødvendigvis ønsker at have sin identitet kun i det midlertidige, men aktivt bør sikres og støttes for både at kunne bestå og samtidig udvikles i takt med, at bydelen, havnen og Aarhus udvikles, sagde Rikke Øxner.

Sarah Jarsbo og Sydhavnen tog checken på 100.000 kroner. Laurs Laursen (tv), kasserer i og medstifter af Institut for (X), og Ahmet Øzalan, chef for Bazar Vest (i midten), måtte nøjes med blomster og pæne ord. Foto: Jens Thaysen

Takkede for ordene

Overvældet og med blomster og check i favnen var Sarah Jarsbo, formand for Foreningen Sydhavnen, ikke sen til at takke for prisen.

- Tusind, tusind tak. Specielt for de ord, der fulgte med. Når man gør det frivilligt og repræsenterer mange forskellige mennesker, er det ingen hemmelighed, at det nogle gange er en udfordring. Derfor betyder det utrolig meget at få den anerkendelse, sagde hun.

Ud over hæderen fulgte der med prisen 100.000 kroner. Dem har foreningen endnu ikke øremærket.

- Men de kan helt sikkert række langt, når man tænker på, hvad der er kommet op at stå for ingen penge, sagde Signe Lund Juhl fra Foreningen Sydhavnen.

Kulturprisen er blevet til i et samarbejde mellem Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune, Spar Nord og Århus Stiftstidende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce