Annonce
Kultur

Kulturprisen: Sydhavnen løb med hæderen og de 100.000 kroner

Foto: Jens Thaysen

Foran Bazar Vest og Institut for (X) tog Foreningen Sydhavnen fredag eftermiddag titlen som den allerførste vinder af Kulturprisen.

Annonce

AARHUS: Fredag den 13. blev ikke en uheldig dag for Foreningen Sydhavnen; Hen ad eftermiddagen kunne formand Sarah Jarsbo gå fra Aros med en check på 100.000 kroner under armen.

Sydhavnen blev udpeget som vinder af Kulturprisen 2017 - en pris der fredag blev uddelt for allerførste gang.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) slog tonen an og fortalte de fremmødte, der fortrinsvis repræsenterede de tre nominerede - Bazar Vest, Institut for (X) og Foreningen Sydhavnen - at han glædede sig over at kunne uddele en ny kulturpris netop i kulturhovedstadsåret.

- Jeg kan godt se, at der står en masse og venter spændt, så det vil vist være det helt rigtige, hvis vi også kan komme i gang med den del, sagde han og gjorde rum til et lettet træk på smilebåndet, inden han gav ordet til Rikke Øxner, formand for Aarhus Festuge og medlem af Kulturprisens jury.

Kulturprisen 2017

Kulturprisen tildeles en person, en gruppe, forening eller institution, der med udgangspunkt eller base i Aarhus Kommune har formået at sætte kulturen på dagsordenen og derved gøre en positiv forskel for Aarhus og århusianerne.Prisen er 100.000 kroner (50.000 kroner doneret af Spar Nord og 50.000 kroner doneret af Aarhuus Stiftstidendes Fond).

Prisen blev uddelt første gang fredag 13. oktober 2017 og bliver fremover uddelt én gang om året.

En fagjury har udpeget tre finalister; Institut for (X), Foreningen Sydhavnen og Bazar Vest.

Fagjuryen bestod i år af fire medlemmer: Formand for Musikudvalget Marie Koldkjær Højlund, direktør for Aarhus Festuge Rikke Øxner, Bo Mølgaard, medlem af Kunstrådet og Billedkunstudvalget, samt en repræsentant for Spar Nord.

Foreningen Sydhavnen vandt den første uddeling af Kulturprisen. Her får Anders Boll et knus af kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad foran Sarah Jarsbo (fra venstre), Signe Lund Juhl og Gertrud Steen-Andersen. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Har alle tre i hjertet

De tre nominerede fik alle rosende ord med på vejen, inden Rikke Øxner understregede, at det ikke havde været en nem opgave at udpege en vinder.

- Vi sad med 87-88 gode bud på en prismodtager. Det har været rigtig svært. Og jeg vil gerne sige, at jeg har alle tre nominerede virkelig dybt i mit hjerte, sagde hun, inden hun løftede sløret for, at den yngste af de tre bydels-initiativer, Sydhavnen, blev årets prisvinder.

- Miljøet er broget og rummer både det spirende kulturelle vækstlag, men har også oplevet eksplosiv professionalisering inde for de kreative og kulturelle erhverv - og har derudover åbnet sig mere og mere for offentlige arrangementer som for eksempel den veloverståede festival Rethink Activism, som Foreningen Sydhavnen var en del af, og som forvandlede området til en by i byen, forklarede Rikke Øxner.

Foreningen Sydhavnen blev stiftet for to år siden, da områdets iværksættere, kunstnere, udsatte borgere og erhvervsfolk satte sig for at styrke dialogen, fællesskabet og vidensdelingen i området. Og den indsats ønskede juryen at belønne.

- Juryen vil gerne anerkende, at sådanne områder ikke nødvendigvis ønsker at have sin identitet kun i det midlertidige, men aktivt bør sikres og støttes for både at kunne bestå og samtidig udvikles i takt med, at bydelen, havnen og Aarhus udvikles, sagde Rikke Øxner.

Sarah Jarsbo og Sydhavnen tog checken på 100.000 kroner. Laurs Laursen (tv), kasserer i og medstifter af Institut for (X), og Ahmet Øzalan, chef for Bazar Vest (i midten), måtte nøjes med blomster og pæne ord. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Takkede for ordene

Overvældet og med blomster og check i favnen var Sarah Jarsbo, formand for Foreningen Sydhavnen, ikke sen til at takke for prisen.

- Tusind, tusind tak. Specielt for de ord, der fulgte med. Når man gør det frivilligt og repræsenterer mange forskellige mennesker, er det ingen hemmelighed, at det nogle gange er en udfordring. Derfor betyder det utrolig meget at få den anerkendelse, sagde hun.

Ud over hæderen fulgte der med prisen 100.000 kroner. Dem har foreningen endnu ikke øremærket.

- Men de kan helt sikkert række langt, når man tænker på, hvad der er kommet op at stå for ingen penge, sagde Signe Lund Juhl fra Foreningen Sydhavnen.

Kulturprisen er blevet til i et samarbejde mellem Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune, Spar Nord og Århus Stiftstidende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Serbisk kantspiller skifter til AGF

Aarhus For abonnenter

Utilfredsheden på Katrinebjergskolen er stor: Manglende inddragelse, dårligt arbejdsmiljø og lærerflugt

Annonce