Annonce
Aarhus

Kulturrådmand: Det er nu, slaget om flere sportshaller skal slås

Gymnastik, svømning, floorball - vælg selv. Der er generelt pres på idrætsfaciliteterne i Aarhus Kommune, og flere foreninger oplever, at holdene bliver fyldt op i løbet af nul komma fem, når der åbnes for tilmelding. Det betyder, at nogle børn og voksne ikke får mulighed for at dyrke den idræt, de ønsker. Arkivfoto: Kim Haugaard.
Aarhus Kommune skal frem mod 2033 bruge fem mia. kr. på nye anlæg. Står det til kulturrådmanden, så bør der stå idræts- og foreningsliv på en god portion af pengene.

AARHUS: 5.000.000.000 kroner

Ja, fem af de helt store. Så meget planlægger Aarhus Kommune at investere i nye anlæg fra 2024-2033.

En del af pengene skal gå til kommunale kerneopgaver som nye børnehaver, skoler, ældrecentre med mere.

Men der bliver også plads til at tænke uden for boksen. Så hvad kunne I, borgerne, tænke jer, at VI, kommunen, gør med pengene?

Sådan lyder spørgsmålet fra Aarhus Kommune, der samtidig inviterer alle borgere til både at komme med konkrete forslag og stemme om den overordnede retning, kommunen bør gå i.

Er det eksempelvis privatbilismen eller den offentlige transport, der skal tilgodeses først?

Og er det vigtigere med bedre plads til udeservering og butiksliv end flere træer og nye parker?

Tidligere i år indbød kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R), kommunens borgere og foreninger til at pege på, hvor der mangler idrætsfaciliteter i dag. Der kom en bølge af forslag, 780 i alt. Det tolker rådmanden som et stort, folkeligt ønske om bedre vilkår for at dyrke idræt. Arkivfoto: Axel Schütt
Annonce

Vil have flere sportshaller

Man kan komme med sine idéer på anlaeg.aarhus.dk, men én mand har allerede skrevet sin ønskeseddel, og øverst på den står der idræts- og foreningsliv.

Aarhus Kommune er nemlig i farligt underskud, når det kommer til fysiske rammer såsom sportshaller, gymnastiksale og boldbaner.

Det mener kulturrådmand, Rabih Azad-Ahmad (R), der tidligere i år var vært for en stor konference på rådhuset om idrættens vilkår i Aarhus.

- Det er nu, slaget skal slås, hvis man ligesom mig mener, at Aarhus mangler flere idrætsfaciliteter, fastslår rådmanden, der helt konkret opfordrer borgere til at deltage i debatten og på den måde give idrættens vilkår lidt folkelig medvind.

- Jeg har brug for det rygstød. Jeg forhandler hele tiden med mine byrådskolleger, og jeg tror også, chancen er der for at give området et ordentligt løft. Men det kræver, at hele Aarhus gør os politikere opmærksomme på, hvad det er, byen mangler, siger Rabih Azad-Ahmad.

Annonce

Hullet bliver større

Og ja, der mangler sikkert meget andet end sportshaller, og de fem milliarder kroner skal nok få ben at gå på, medgiver kulturrådmanden.

Men som tidligere beskrevet her i Stiften, så ligger Aarhus i den tunge ende, når det kommer til antallet af idrætsfaciliteter per indbygger, og det bliver meget konkret, hver gang en ny sæson starter. BUM - holdet er fyldt, har du lyst til at komme på venteliste?

Og hullet bliver større år for år.

Mens byen vokser med 5.000 indbyggere om året, så følger antallet af haller og boldbaner ikke med i tilsvarende tempo.

- Typisk sker der det, at kommunen har et område, som egentlig er reserveret til idrætsformål, men der er ikke penge til at udnytte det. Så kommer der en byudvikler, og så får han lov at bygge lejligheder på hele området. Det er ikke en smart måde at vokse på. Vi kommer til at mangle de rammer, der skal skabe fællesskaber, mener Rabih Azad-Ahmad.

I Lystrup deles 5000 medlemmer af den lokale svømmeklub om ét almindeligt 25 meters bassin. Lystrup Svømning er Danmarks næststørste svømmeklub, og her har byrådet for nylig bevilliget penge til udbygning med et nyt varmtvandsbassin, så der bliver trods alt givet nogle penge til idræt i Aarhus Kommune. Bare ikke nok til at følge med befolkningsudviklingen, mener kulturrådmand, Rabih Azad-Ahmad. Arkivfoto: Flemming Krogh.
Annonce

Afgiv din stemme

Han peger på eksempelvis Aarhus Ø og de nye lejlighedskomplekser, der lige nu skyder op langs Søren Frichs Vej ind mod Godsbanen som to nye bydele, hvor nye rammer til foreningslivet kun i meget begrænset omfang er tænkt med ind.

- Når ikke vi handler, så bliver vi simpelthen overhalet indenom af byens udvikling, fastslår Rabih Azad-Ahmad.

Men dine rådmandskolleger kan vel sige det sammen inden for deres områder? Der bliver jo også brug for nye skoler og så videre i takt med, at Aarhus vokser?

- Selvfølgelig, men problemet med idrætsfaciliteterne er, at vi allerede har haltet bagefter længe, så her er der ekstra brug for et løft. Og lige netop idræts- og foreningslivet er helt unikt i forhold til at skabe bedre sundhed, socialt liv og integration. Det favner alle indbyggere i Aarhus på tværs af magistratsafdelinger, siger Rabih Azad-Ahmad.

Om man er til mere idræt eller noget helt andet, så kan man give sit besyv med på anlaeg.aarhus.dk til og med søndag 3. maj.

Efterfølgende vil borgernes input blive samlet og gjort tilgængelige for byrådet i forbindelse med en stor anlægskonferencen 12. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce