Annonce
Østjylland

Kulturringen - hvad er det for en størrelse?

Kulturringen er - stort set - afmærket hele vejen rundt på de 540 kilometer. Det kniber stadig enkelte steder, men med et kort i lommen, er det nemt at finde vej. Foto: Mikkel Bech.
Kulturringen er en 540 kilometer lang afmærket rute i Østjylland, der vil lokke børn og voksne, turister som lokale, op på cyklerne - og ud på landevejene til kultur -og naturoplevelser. Seks pedalglade ryttere begav sig en weekend ud for teste en stor del af turen, der er et samarbejde mellem flere kommuner, og Århus Stiftstidende havde en mand med på slæb.

ØSTJYLLAND: Man siger, at verden bliver meget større på en cykel, så da denne skribent for et stykke tid siden blev ringet op og inviteret til at deltage på en såkaldt testkørsel af Kulturringen, blev der i nysgerrighedens tegn sagt ja lige med det samme.

Jeg havde egentlig godt lagt mærke til de blå skilte derude i landskabet, når jeg ind imellem tog den tohjulede på arbejde, men hvad der helt nøjagtigt lå bag, anede jeg faktisk ikke.

Men hvad er Kulturringen så?

Det er en 540 kilometer lang cykelrute, der går gennem Østjylland. Ruten er afmærket, og er delt op i over 20 mindre dagture (der varierer i længde fra 10 og op til 30 kilometer) og byder på kulturelle seværdigheder og naturoplevelser og kom til verden i 2017 som et samarbejde mellem kommunerne Aarhus, Hedensted, Odder, Skanderborg, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs og Samsø.

Hele ruten er på asfalt, og er nøje udvalgt, så man kommer forbi museer, slotte, gravhøje, kirker og små landsbyer – og derudover anviser den også spise -og overnatningssteder.

Ideel til en weekendtur eller sommerferie med vennerne, familien, sig selv.

Kulturringen

Kulturringen er en 540 km lang cykelrute gennem Østjylland. Ruten er afmærket, byder på kulturelle seværdigheder og smuk natur og er et samarbejde mellem kommunerne Aarhus, Hedensted, Odder, Skanderborg, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs og Samsø.

Den er delt op i mere end 20 dagsture, der varierer i længde fra 10-30 kilometer, og hvor der i guidebogen er henvist spise -og overnatningssteder.

Ruten går kun på asfalt - og adskiller sig dermed fra de nationale og regionale cykelruter, som har enkelte stykker med grus. At det er på asfalt, gør det lettere at køre på ruten året rundt for alle aldre og alle cykeltyper.

Du kan bruge den offentlige trafik til at hoppe af og på og sammensætte den perfekte tur alt efter interesser, evner og behov. Det er muligt at vælge mellem børnevenlige og oplevelsesrige strækninger eller at fokusere på strækninger, der især fremmer de gode cykelben.

Fra Aarhus går der én rute mod nord og én mod syd. Vi kørte mod nord.

Sanserne på arbejde

Det er lidt af en broget flok, der har sagt ja til at teste en stor del af ruten, to dage af hver godt 180 kilometer, og som denne råkolde lørdag morgen står klar til afgang midt i Aarhus. Vi ved på forhånd, at tiden ikke er til at cykle på Samsø, ligesom det seneste medlem af familien - Hedensted kommune - heller ikke er en del af den planlagte tur.

Vi sludrer om løst og fast, og putter energibarer i lommerne, fylder flaskerne med vand. Der er en tidligere californisk mester på landevej, en firedobbelt dansk mester i cyklecross, en tidligere philadelfisk mester for cyklebude, et par journalister, og ja, en fotograf på brede dæk.

Et stærkt hold, hvis vi selv skal sige det.

Det småregner, de har lovet opklaring senere på dagen, og vi ruller forbi Dokk1 og videre i retning mod Aarhus Ø. Vi følger skiltene ud af Aarhus mod Djursland, men da det ikke længere er regn, men hagl, der kommer ned fra oven, søger vi læ ved Vosnæsgaard. Der bliver spist og snakket, det lysner, snart befinder vi os i Mols Bjerge, vi tager billeder af den smukke udsigt fra toppen af Agri-bakken, og bliver enige om at gøre holdt hos fiskehandleren ved Dragsmur.

Hen over den smalle tange, Draget, som forbinder Helgenæs (snotklatten) med fastlandet, ligger en lav vold af sten og jord. Denne vold kaldes Dragsmur. Af en skriftlig indberetning fra 1623 fremgår det, at volden skulle være opført allerede i slutningen af 1200-årene af Marsk Stig, som dengang ejede Helgenæs.

Og sådan er det på ruten. Der er masser af muligheder for at stoppe undervejs og lade historiens vingesus kysse én på kinden. Masser af guf for sanserne.

Turen går videre nordpå, der er godt med vind, så snuden får farve op mod Femmøller, hvor vi kigger indenfor hos Egils Cafe i Femmøller. Her venter friskbrygget "Molbo-kaffe" og lidt godt til ganen. Vi møder et ældre canadisk ægtepar, der efter at have cyklet Norge tyndt på deres specialbyggede cykler, nu følger de blå skilte rundt i det østjyske.

De vil gerne snakke Danmark, politik, eventyr. Når man er afsted på cykel, møder man mennesker på en helt anden måde. øjenhøjde under hjelmene.

Annonce

Lækker mad i Laurbjerg

At cykle på Djursland er i det hele taget en god oplevelse. Trafikken er ikke just tæt, ingen stress, der er tid og plads til at nyde det smukke landskab, og løbet af dagen standser vi ved Hevring Strand, den i øvrigt fremragende bager i Ørsted, Herregården Gammel Estrup og ClausHolm Slot, inden vi efter mere end 180 kilometer tjekker ind hos Fru Larsen i Laurbjerg, hvor vi skal overnatte, spise og hvile de trætte ben.

På hotellet venter en rigtig fin oplevelse. Efter cykelvask og kaffe og ostebord, venter turens store højdepunkt: Vi har bord i restauranten. Vi får stenbiderrogn, syltede hvide asparges, rygeost og strandløg til forret; Rosastegt okse, grillede asparges, urter, krydret sky og kartoffelkompot til hovedret - og Citroncreme, stikkelsbær, lakrids og karamel til dessert. Og sådan et glas La Rioja Alta med "et strejf af skiffer", som tjeneren serverer til hovedretten, smager efter 180 salte kilometer i den grad af Østjylland.

Vi går til køjs. Trætte, mætte.

Dagen efter sidder vi efter morgenmaden atter på rammerne. Det går mod vest, og vi kommer helt tæt på Gudenåen. Ved Bjerringbro sætter vi atter kursen mod syd, Pøt Mølle, Ry, hvor vi køber is hos Kandis, Alken. Det kuperede landskab i Søhøjlandet niver i stængerne hos selv garvede ryttere, men når solen titter frem, som det heldigvis er tilfældet, får man til gengæld ikke smukkere omgivelser at pedalere i.

Vi runder Gylling som det sydligste punkt på turen, og fra Hov havn, går det mod Odder, Saxild og op til Moesgaard Museum. Og så ind mod Aarhus. Alle steder er der mulighed for kulturelle indspark for store og små.

360 kilometer er en stor mundfuld på to dage, men det er nu heller ikke det, der er grundidéen bag Kulturringen. Det handler om kortere dagsture, masser af pauser, oplevelser, og så selvfølgelig alt det ind imellem, snakken og duften af skoven, markerne, havet.

Og dér kan Østjylland noget helt særligt. Også i mindre godt vejr. Så testflokken nikker anerkendende.

Det spiste og drak vi hos Fru Larsen

Stenbiderrogn, syltede hvide asparges,

rygeost & strandløg

2012 Muscadet "Gorges", sevre et Maine,

Vincent Caillé, Loire

Skærising, broccoli, rogncreme & hummersauces

2016 Cote du Jura "La Vouivre", Domaine des Carlines

Rosastegt okse, grillet hvide asparges, urter

Krydret sky og kartoffelkompot

2009 La Rioja Alta, Rioja Reserva "Arana" (beskrivelse: "med et strejf af skiffer")

Citroncreme, stikkelsbær, karamel & lakrids

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Østjylland For abonnenter

Ugens bolighandler: Fem huse på nye hænder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce