Annonce
Aarhus

Kun 40 nye i Aarhus smittede det seneste døgn: Begynder coronakurven at flade ud?

Stigningen i antal corona-smittede i Aarhus ser ud til at flade ud. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
Fra 79 til 72 til 40 smittede. Antallet af smittede fordobles ikke længere i Aarhus.
Annonce

SKEJBY: Den foregående uge bød på 18 nye indlagte i Region Midtjylland. Sammenlignet med samlet set kun ni indlagte i juni og juli måned, ser det unægtelig noget skidt ud, men der er måske lys for enden af tunnellen.

Det ser nemlig ud som om, at kurven flader ud, og procentdelen af smittede blandt de testede fortsat er meget lav.

Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital undrer sig dog over, at antallet af indlagte på sygehuset er steget så hurtigt.

- Vi har set en ret markant stigning i indlæggelser. Jeg havde i første omgang forventet en stor smittestigning uden indlæggelser. Man er jo syg et stykke tid, inden man bliver indlagt. Det er et tegn på, at noget af smitten er kørt "under radaren". Vi får tallene på de mange smittede i Aarhus stort samtidigt med, vi får de mange indlagte, siger han.

Annonce

Mildere virus?

Den gode nyhed er, at næsten ingen af tilfældene har været alvorlige.

- De er stort set udskrevet alle sammen, fortæller Christian Wejse.

Er det fordi virussen er muteret, så man ikke bliver så syg af den?

- Jeg har også hørt den teori, at virussen er blevet mere smitsom, men mindre dødelig. Det er er en teori, der ikke er særlig veldokumenteret. Den cirkulerede også ved udbruddet i Hjørring. Men hvis vi tænker tilbage på plejehjemmet Hørgården tilbage i marts, der havde vi nogle dødsfald, men også en hel del, der klarede sig fint, siger han.

Modsat Hørgården har udbruddet denne gang ramt en forholdsvis yngre befolkningsgruppe.

- Både gruppen med somalisk baggrund, AGF-fansene og de statskundskabsstuderende er unge, så de kommer næppe til at give nogen dødsfald. Men vi kommer også til at se dødsfald denne gang blandt ældre smittede, siger Christian Wejse.

Men er det ikke den måde, virus ofte opfører sig på?

- Det kan godt gå den vej. Generelt set kan man sige, at virus forsøger at smitte så mange som muligt. Der er ingen fordel ved at slå værten ihjel, så man dør, inden man når at give smitten videre. Man kan sagtens forestille sig, at nogle af de andre coronavirusser, der kører som almindelig forkølelsesvirusser, på et tidspunkt har været mere alvorlige - det ved vi jo ikke, siger han.

Annonce

Forholdsvis få smittede

Hvor mange er lagt i respirator?

- Der er endnu ingen. Men det er også tidsforskudt. Det er kun en del af de smittede, der får symptomer. Af dem er der en lille del, der får så alvorlige symptomer, at de skal indlægges og ud af den lille del, er der yderligere en lille del, der har så alvorligt et forløb, at de skal på intensivafdelingen, og det er kun en lille del af dem, der dør. Og hver gang er der en tidsforskydning, forklarer han.


Det ligner en udjævning og det tager jeg foreløbigt som et positivt tegn på, at vi er ved - eller har - nærmet os toppen.

Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital


Så langt er sygdomsudbruddet i Aarhus ikke endnu.

- Det er trods alt stadigvæk forholdsvis små tal. Der er få hundrede smittede i Aarhus. Hvis det primært er unge, og vi får begrænset smittespredningen, er det ikke sikkert, at vi kommer til at se ret mange i den alvorlige kategori på intensivafdelingen og døde, siger han.

Annonce

Håb forude

Hold vejret og kryds fingrene ... Der er noget, der tyder på, det måske går den rigtige vej med coronavirussen  i Aarhus.

- Lørdag var der 79,  søndag 72 og i går kun 40 nye smittede med corona i Aarhus. Hvis tallene holder, så er vi ude af den eksponentielle stigning, vi så i sidste uge med en fordobling hver dag. Det ligner en udjævning, og det tager jeg foreløbigt som et positivt tegn på, at vi er ved  eller har nærmet os toppen. Men nu må vi se, det kan også være, det stikker helt af i løbet af ugen, siger han.

Og der er flere gode nyheder. Antallet af positive blandt de testede stiger ikke.

-  Det er et godt tegn. Det var det, vi så i USA i forbindelse med den sekundære stigning, hvor det begyndte med at andelen af positive blandt de testede steg. Det har vi ikke set i Danmark, hvor vi ligger stabilt omkring tre procent, siger han.

Selv om - eller hvis - det går den rigtige vej, så er der vel ingen grund til at slække på agtpågivenheden?

- Det handler ikke kun om at efterleve forholdsreglerne, spritte af og holde afstand. Som min datter, der spiller fodbold, siger, "det er jo forsvaret", og man vinder ikke kampen alene ved at være defensiv. Der skal aktiv smitteopsporing til, siger Christian Wejse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce