Annonce
forside

Kunderne strømmer til modesalon i Sydhavnen

Til venstre er det Trine Vestergaard sammen med Mette Bjerregaard. Til sammen er de den ekslusive September Salon, som holder til i den nedlagte soyafabrik i sydhavnen i Aarhus. Efter en årrække i udenlandske og danske modehuse har de to udtænkt deres eget koncept, som er inspireret af 1930-erne modesaloner. Foto: Kim Haugaard

Man kan kun købe tøjet ved at møde op i September Salon på bestemte datoer. Designerne Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard har taget det bedste med fra deres tid i London, Milano og Paris og pakket det om til en ny måde at producere og sælge langtidsholdbar mode på - i nedlagte fabrikslokaler.

Annonce

Der er råt og simpelt i den nedlagt soyafabrik, som ligger i den sydlige del af Sydhavnen.

Bag døren på anden sal i en nøgen opgang finder man September Salon. Her arbejder Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard med metervarer i den bedste kvalitet fra de store modehuse. Blandt andet kameluldsfarvet mohair fra den amerikanske stjernedesigner Rick Owens og lyseblå frakkeuld fra danske Kvadrat. Deres enkle og moderigtige tøj står umiddelbart i skærende kontrast til fabriksomgivelserne. Og så alligevel ikke. Begge dele er enkle og ærlige.

- Vi har taget det bedste fra vores fortid med Prada, Donna Karan og Calvin Klein. Og har dogmeagtigt kogt det ned til vores salon, forklarer de to voksne kvinder, der begge stammer fra Aarhus, som de er vendt tilbage til efter en årrække i udlandet.

- Det sjove ved at designe er at arbejde ned i detaljerne og med god kvalitet, mener de, der laver tøj til kvinder.

Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard åbnede den første September Salon i august 2015. Flere end 300 kunder besøgte den - og det var designernes mål.

Siden er efterspørgslen og interessen steget støt. Både i Aarhus og København.

- Når vi lægger nye salon-datoer ud, bliver de booket på bare tre timer. Kunderne vil ikke risikere, at noget er udsolgt, når de kommer, siger Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard.

- Vi har solgt en rulamsfrakke, der slet ikke var tegnet endnu. Vi skrev om den i vores nyhedsbrev, og straks var der en af de faste kunder, som bestilte en, fortsætter de, der lever af arbejdet med salonen.

De to har gode kontakter til modehusene og udvælger materialer til salonen blandt deres rester af metervarer. På den måde udnyttes spildmaterialer. September Salon syr kun op på bestilling og efter en forhåndsbetaling, så de har ikke nogen overproduktion.

- Kunderne synes, det er eksklusivt og spændende. Og der er udsolgt, når vi ikke har mere stof, fortæller de to kvinder, som kan sammenligne deres egne designs og priser med modehusenes, når de har syet den samme metervare op.

- Vi får noget forskelligt ud af stoffet - vi designer til danske kvinder. For eksempel lavede både vi og de en bluse af den samme metervare. I det store modehus kostede den 3000 kroner, mens vores kostede 1300 kroner, smiler Mette Bjerregaard.

Trine Vestergaard har her et overblik over kollektionen. Så simpelt kan det gøres. Hun er uddannet i London med speciale i strik og arbejder fortsat med det men er også inde over de andre styles i September Salon. Foto: Kim Haugaard
Mette Bjerregaard er uddannet i Milano og har arbejdet for bla Prada. Hendes italienske sprogfærdigheder og kontakter i miljøet betyder, at September Salon kan købe de bedste metervarer i branchen, når de er kommet i overskud i modehusene. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Personlige råd

De to århusianere mener, at de har ramt noget rent tidsmæssigt. Deres salon er en modsætning til shopping på nettet, lagersalg og udsalg.

- Her skal man møde op personligt, og en del af vores tøj kan kun købes i korte perioder. Noget af det kører dog i flere sæsoner, og året rundt syr vi jakker, bukser og nederdele på mål, forklarer de to om deres koncept.

I salonen opdager kunderne, at der er levende mennesker bag tøjet. Det kommer ikke ud af en tube. Det er nøje udtænkt.

- Vi har et tæt forhold til vores kunder. De vil gerne høre vores mening og have vores hjælp til at finde det, der passer bedst til dem hver især. Tøjet bliver vedkommende på en anden måde, forklarer Mette Bjerregaard, der i en periode har arbejdet i modebutikkerne Axel og Junk de Luxe.

- Jeg kender godt blikket i kundernes øjne. Tøjet præsenterer sig ikke på bøjler og mange orker ikke at prøve det. En for tung taske kan være helt afgørende i sådan en situation, forklarer hun.

I September Salon der imod er kunderne klar. De har afsat to og en halv time til at prøve sæsonens nye modeller og rådgivning fra Mette Bjerregaard og Trine Vestergaard ind imellem bobler, lækkerier og gode snakke.

Kunderne betaler 50 procent af prisen, når de bestiller. Så har September Salon midler til at producere.

- På den måde har vi ikke en masse penge ude at svømme, og vi undgår kunder, der ikke betaler, forklarer designerne.

September Salon


 • Afholder salon to gange om året. Næste gang 23.-28. august i Aarhus og 30. august -3. september i København.
 • Der er plads til maks 25 personer i hver salon.
 • Man kan året rundt bestille en personlig blazer. Konceptet hedder Made to measure.
 • Man får taget mål og kan vælge mellem 250 stofkvaliteter. Man kan også vælge knapper, farven eller mønster på foer og fx kontraststikninger. Metervarerne komme fra Cerrutti, Loro Piana, Guabello, Reda, Scabal og Angelico.
 • Et par bukser koster fra 2200 kroner.
 • Mette Bjerregaard har taget sin designeruddannelse i Milano, Italien. Derfra stammer hendes eksmand.
 • Har arbejdet hos Prada og det italienske modemærke Iceberg i Milano og Paris.
 • Det hang ikke sammen med rollen som mor, så Mette Bjerregaard rejste til Danmark med sin seksårige datter.
 • Hun har siden arbejdet for Day Birger Mikkelsen i København og for århusianske Thelin. Hun har desuden haft sit eget: Birds.
 • Trine Vestergaard er uddannet fra London Nottingham Trent University med speciale i strik.
 • Hun har arbejdet i London på Studio M, men blev træt af det benhårde miljø.
 • Hun har etableret strikforløb i Kolding og været gæsteunderviser i fem år og underviser på Teko. Hun har også vært designchef hos Imitz og lavet kvindelinjen for Bertoni.
 • Hun har som selvstændig designet strik til bl.a. Donna Karan, Ralph Lauren og Calvin Klein. Har haft sit eget mærke: Trine Vestergaard.
 • September Salon

Der skal være noget til alle typer i en kollektion. Og den skal kunne mikses på kryds og tværs. Det er næsten som et spuslespil. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Tøjet har en værdi

September Salon vil også gerne gøre op med den store overproduktion af tøj, der er i modeindustrien i dag. Trine Vestergaard og Mette Bjerregaard synes, at alt for meget hurtigt ryger på udsalg.

- Det har simpelthen ingen værdi. Og der er så meget arbejde og så mange materialer i produktionen af det. Det holder ikke i denne verden, hvor vi skal til at spare på ressourcerne, fastslår det århusianske makkerpar.

Før i tiden tegnede de 150 styles fire gange om året. Generelt bliver 30 procent af det aldrig sat i produktion. Og noget af det producerede bliver ikke solgt.

- Nu designer vi 15-20 styles to gange om året. Og med det lille antal kan man sagtens dække en garderobe, for det kan sættes sammen på kryds og tværs, siger de.

I efteråret kan man i salonen finde en lyseblå 1970'eragtig frakke, en klassisk sort oversize spencer og mønstret strik inspireret af storbladet tapet fra 70'erne og 80'erne.

- Vi er især stærke i overtøj og har lavet et par utroligt populære jakker i lækre metervarer fra Kvadrat, siger Trine Vestergaard.

Hun er uddannet i strik og arbejder fortsat med det, men begge designere er inde over alle styles i salonen.

- Vi har både noget meget mønstret og klassikerne. Vi arbejder med fashion, det eklektiske og det holdbare. Vores 1970'er inspirerede strik er lavet i gode materialer og kan også fås i klassiske farver. Den deler sikkert vandene, men det er godt, for det er for kedeligt, hvis alle vil have det samme, siger Mette Bjerregaard.

Hun og Trine Vestergaard er henholdsvis den mørke type og den lyse type. Så de er også meget opmærksomme på at farvesætte deres kollektion, så der er noget for alle.

De arbejder udelukkende med italienske metervarer i rene kvaliteter. For eksempel en 100 procent merino, der er en blød lammeuld, som ikke kradser. Det kan lade sig gøre for de to designere på den tidligere soyafabrik i Aarhus, fordi Mette Bjerregaard taler italiensk og kan kommunikere med producenterne og forhandlerne - også dem, der ikke har opdaget at nettet og mailen er opfundet.

Ud over deres to årlige kollektioner laver September Salon året rundt jakkesæt på mål. Made to measure kalder de det koncept. Man kan få sig en blazer, bukser eller nederdel i en række forskellige stoffer og med forskellige detaljer som knapper og for.

September Salon laver både det klassiske og det modeprægede. Det gælder både farvesætningen og designet. Foto: Kim Haugaard
Mette Bjerregaard med frakken af mohair, der stammer fra den amerikanske superdesigner Rick Owens. Foto: Kim Haugaard
Bag September Salon står designerne Trine Vestergaard og Mette Bjerregaard. De har for tiden også en praktikant. Foto: Kim Haugaard
En ekslusiv salon i en nedlagt soyafabrik. Der er store kontraster, men lokalerne og designet har det enkle og ærlige til fælles. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Handelsgymnasium i Viby sender 1.100 elever hjem: Coronasmitte lukker endnu et uddannelsessted i Aarhus

Aarhus

Coronasmitte: Marselisborg Gymnasium sender alle elever hjem resten af ugen

Annonce