Annonce
Kultur

Happening på Havnepladsen: Kunstnere bygger 16 meter højt rådhus af 1,6 tons pap

Julian Röhl ved toppen af det, som kommer til at være tårnet på det 16 meter høje pap-monument, som et hold af frivillige er ved at bygge i Den Rå Hal på Godsbanen. Monumentet er en del af den igangværende Ilt Festival, og er ud fra idé af den franske kunstner Olivier Grossetête. Foto: Michael Svenningsen
Den franske kunstner Olivier Grossetête og hans assistenter er med hjælp fra unge som ældre århusianere i gang med at samle papkasser på Godsbanen. De skal bruges til at skabe et 16 meter højt monument af Aarhus' næstældste rådhus. Kunstværket er en del af Ilt festivalen som begyndte torsdag.
Annonce

AARHUS: De har bygget bygninger, tårne og monumenter af pap over hele verden. I 2017 byggede de sammen med en stor flok østjyder en kæmpe skulptur af Øm Kloster.

Nu er turen kommet til Aarhus, hvor franske Olivier Grossetête og hans team har sat sig for at bygge byens gamle rådhus, som fra midten af 1400-tallet til 1859 lå på Store Torv. Det bemærkelsesværdige ved rådhuset var, at det var placeret lige foran Domkirken, med kun 12 meter mellem de to bygninger.

Det færdige monument kommer til at være 16 meter højt, veje 1,6 tons og bestå af 1400 specialfremstillede papkasser.

Det er dem, som 6A fra Højvangskole arbejder på at frembringe denne formiddag i Den Rå Hal på Godsbanen.

- Vi har folkeskoleklasser med til alle vores workshops. Jeg tror, at lærerne har set det som en god mulighed, siger tovholder Helena Høi-Hansen, og tilføjer at alle er velkomne uanset alder.

Monumental Construction

Det spektakulære udendørs scenekunstprojekt, Monumental Construction - Aarhus Edition, af franske Olivier Grossetête, kan fra lørdag opleves på Havnepladsen i Aarhus. Grossetête har bygget monumenter af pap over hele verden, ofte i 20-28 meters højde.

Værket er en del af Ilt Festival, den internationale scenekunstbiennale i Aarhus. Den afholdes hvert andet år og arrangeres af Teatret Svalegangen, Teatret Gruppe 38 og Aarhus Teater.

Der er workshop i Den Rå Hal fredag klokken 9-12. (tilmelding via info@iltfestival.dk)

Lørdag klokken 12-21.30 kan man være med til at rejse monumentet på Havnepladsen, hvor der fra klokken 21.30 være en performativ ceremoni.

Søndag 10-16 kan installationen beses på Havnepladsen. Her vil der fra 16 til 18 være en performativ nedtagning.

Alle dele af arrangementet er gratis og for alle aldre.

Annonce

1400 byggesten

Eleverne har fået til opgave at udskære forskellige former for "byggesten" af pap, som til sidst skal samles til ét stort monument på Havnepladsen lørdag.

Papklodser i blandede faconer og størrelser står allerede sirligt linet op langs væggen i den store hal, hvor der har været workshops siden mandag.

- Vi skal lave de små kasser, som tårnet skal stå på, fortæller Camilla Dannemand Søndergaard fra 6A.

Pigerne i gruppen er enige om, at det er et hyggeligt arbejde.

- Først troede vi, at det ville være lidt kedeligt, men når man så kommer i gang, så er det virkelig sjovt og slet ikke til at lade være, siger Amalie Bak Pedersen.

Annonce

Fedt at bygge op

Tyske Julian Röhl har sammen med franske Yoan Mourles det forkromede overblik over de mange byggesten og ved, hvor mange der skal bruges af hver slags for at rejse det imponerende monument, som kommer til at bestå af 1400 papkasser og veje 1,6 tons.

De to er en del Olivier Grossetêtes team, han kommer selv lørdag for at være med til at bygge monumentet sammen med århusianerne.

Yoan Mourles har været med til at lave lignende projekter i 12 andre byer.

- Min oplevelse er, at folk nyder at arbejde sammen om noget. Det er som at bygge med store legoklodser, og det er noget, som både børn og voksne synes er sjovt. Der er en tilfredsstillelse i at se noget blive bygget op, forklarer han.

Papkopien af Aarhus' gamle rådhus bliver rejst på Havnepladsen lørdag. Egentlig var tanken, at det skulle bygges på den oprindelige placering på Store Torv, men der er ikke plads nok hverken i højden eller i bredden. Team Grossetête håber, at der vil komme mange forbi og tage del i byggeriet. For kunstnergruppen er afhængige af en masse hænder. Der skal mindst 150 mennesker til at løfte tårnet.

Camilla Dannemand Søndergaard (tv) var sammen med Malou Steensgaard Rosholm Olesen (th) og Amalie Bak Pedersen (midt) ved at lave byggesten af pap, som skal indgå i projektet. Eleverne fra 6A på Højvangskolen deltog i en workshop på Godsbanen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Sjovt at rive ned

Målet med hele kunst-eventen er i høj grad at få folk til at mødes, fortæller Julian Röhl.

- Vi prøver altid at få blandet folk med forskellig baggrund. Her kan de mødes med nogen, de ellers ikke have mødt. Folk kan godt lide at løse en opgave sammen og se noget vokse, som alle har været med til at lave, forklarer han.

At det lige er pap, som Olivier Grossetête har kastet sig over, er der flere grunde til. Det er et billigt materiale, det kan genbruges, og det er et produkt, som alle har haft i hænderne på et tidspunkt, så det er nemt at bruge.

Men der er også den symbolske betydning i pappet, fortæller Julian Röhl.

- Pap varer - lige som alt andet vi mennesker fremstiller - ikke for evigt. Her konstruerer vi en bygning, som er skrøbelig og forgængelig. Og så er det altid et symbol på magt, som vi river ned. Vi mennesker har magten til at bygge, men også til at rive det ned, tilføjer han.

Søndag bliver bygningen pillet fra hinanden igen og alle kasserne kørt til genbrug.

- Det er den samme energi, det giver at hive det ned som at bygge det op. Det er faktisk meget sjovt og spændende. Og det er overhovedet ikke trist, smiler Yoan Mourles.

Der er workshops igen fredag kl. 9-12. Lørdag kan man være med til at rejse monumentet i tidsrummet 12-21.30. Og så er det endda helt gratis.

Der går 1400 forskellige byggesten til at skabe det 1,6 tons tunge rådhus-monument af pap. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

AGF-karakterer: Alt for mange ramte helt ved siden af i Slovenien

Annonce