Annonce
Kultur

Kunst for alle: De store og kendte er inviteret

Quang Ramsing Fleuret med sit maleri af Marilyn Monroe. Foto: Kim Haugaard

"Kunst for alle" begynder torsdag og får besøg af Monroe, Mandela og Bond.

Store og kendte navne er med, når udstillingen "Kunst for alle" torsdag aften åbner i Ridehuset i Aarhus.

Men invitationen er mere symbolsk end virkelig.

Quang Ramsing Fleuret, 33 år og kunstner fra Herning, er den, der står for invitationen af Marilyn Monroe, Nelson Mandela, James Bond og flere.

- Det er 15. år, "Kunst for alle" er i Aarhus, altså et jubilæum. Derfor syntes jeg, der skulle store og kendte navne med, siger Quang Ramsing Fleuret, mens han viser billederne frem. Han har malet de kendte ansigter på sine billeder med fotografier som forlæg, naturligvis.

Annonce

Kunst for alle 2017

Åbningstider:
Torsdag 26. januar 2017 kl. 16-20.
Fredag 27. januar kl. 10-19.
Lørdag 28. januar kl. 10-18.
Søndag 29. januar kl. 10-18.

Entré: 50 kr. Børn u. 16 år gratis

Se hvem der udstiller på www.kunstforalle.dk

"Kunst for alle", Ridehuset Aarhus, Vester Allé 1, 8000 Aarhus C.

Først snedker, så tatovør

Egentlig er han uddannet snedker, men det fag har han høvlet væk til fordel for to andre:

- Nu er jeg tatovør og maler, siger han.

- Jeg er meget glad for begge dele, og jeg har tænkt mig at fortsætte med dem begge, så nu slår jeg mit værksted og min tatovørsalon sammen til et. Så kan jeg gå fra det ene til det andet hele tiden, siger han, der kom til Danmark fra Thailand som 10-årig, da han flyttede hertil sammen med sin mor.

- Min første gave i Danmark var et malersæt, så siden dengang har jeg tegnet og malet. Han speedede interessen for kunsten op med et år på kunstnerefterskolen Øse ved Varde.

For otte år siden fik han tilbudt at komme i lære som tatovør, og så droppede han snedkeriet. Egentlig ville han have brugt det til at forttsætte til arkitekt eller teknisk tegner, men fordi alt kom over på computer, droppede han det.

I dag har han egen tatovørsalon, og der er travlt.

- Der var halvandet års ventetid på at komme til, indtil jeg for nylig ansatte en medarbejder på fuld tid og lidt hjælp oveni, siger han.

Nu får han mere tid til at male, og når det ikke er de kendte ansigter, han maler, er det mennesker, han har mødt.

Flemming Nørager med sit fotografi af manden med ballonerne. Foto: Kim Haugaard

Fotos blev kunst

Flemming Nørager laver noget helt andet.

Han er uddannet fotograf og laver nu billeder med de særeste sammensætninger, stærkt kunstneriske.

For eksempel er der et, hvor en abe sidder i en lænestol i en skov, og et med en mand på et ret øde landskab med et kæmpe bundt svævende balloner i snor.

Og en telefonboks i en grusgrav.

- Det er virkelighed. Tingene er der, hvor du ser dem på billederne. Jeg sætter ikke tingene ind bagefter, siger Flemming Nørager og erkender, at ét sted holder den forklaring ikke.

Aben, der sidder i en stor armlænestol ude i en skov, har aldrig været der i virkeligheden.

- Men den har siddet i stolen. Den bragte vi til Stuttgart, hvor aben kommer fra, og fotograferede aben i stolen. Derefter blev den sat ind i billedet, siger Flemming Nørager, der arbejder under kunstnernavnet Mingo.

Det seneste par år har han skabt fotografier om til kunstværker.

- Det er ikke snapshots, men samlesæt på den måde, at jeg sætter ting sammen der, hvor billedet bliver taget. Når jeg får en idé, lægger jeg lag på lag, og det handler ofte om melankoli og ord, der ender på -hed, for eksempel forgængelighed, ensomhed og skrøbelighed.

Han, der er 48 år, havde haft selvstændigt fotograffirma i 15 år og beskæftiget sig med faget i 30 år, inden han begyndte på billederne her.

- Hvor godt kan man lave et billede, tænker jeg altid, når jeg er i gang, siger han.

12 nye er med

Det er 15. gang, Charlotte Jensen afvikler "Kunst for alle" i Aarhus. I mellemtiden har hun vist "Kunst for alle" både i Aalborg og København, og det fortsætter.

Der er 55 kunstnere med, og 12 er nye i forhold til sidste år.

De kan ses torsdag-søndag 26.-29. januar.

- Vi vil gerne lave en udstilling, som folk husker som lidt anderledes. Derfor er kunstnerne blevet opfordret til at tænke de fem sanser ind, så publikums egne sanser bliver vækket til live, siger Charlotte Jensen, der er glad for den bredde, udstillingen repræsenterer. Der er malerier, foto, keramik, bronze og skulptur.

Maleren Claus Carstensen holder åbningstalen torsdag 26. januar kl. 17.

Anette Tjærby fra Ikast maler farverige portrætter. Hun er blot én ud af de mange kunstnere, som udstiller i Ridehuset. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Danmark

Få overblikket: Det kæmper borgmestrene om i slag om milliarder

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce