Annonce
Aarhus

Kunst giver wow-oplevelse: Papegøjerne flyver på toilettet

Street art-kunstner Frida Stiil Vium er i gang med at udsmykke toiletterne i Skanseparken. Det ene med regnskovstema er netop blevet færdigt. Panoramafoto: Frida Stiil Vium
Skanseparken har fået et regnskovstoilet. Aalborgensisk street art-kunstner står bag udsmykningen, der skal give gæsterne en uventet oplevelse.
Annonce

AARHUS : Et besøg på et offentligt toilet er ofte lidt et nødvendigt onde. Men sådan behøver det ikke at være, mener man i Aarhus Kommune.

- Vi vil gerne have, at toiletterne er noget andet, end det man forbinder med et offentligt toilet. Derfor gør vi en dyd ud af at gøre lidt ekstra ud af dem, når vi renoverer og bygger nyt. Tanken er, at det skal være en "wow, det havde jeg ikke lige regnet med"-oplevelse at benytte dem, forklarer Kristina Friis Simonsen, arkitekt i Teknik og Miljø.

Strategien om at gøre noget ekstra ud af de offentlige toiletter, både gennem design og udsmykning, er samtidig en del af metoden til at undgå alt for meget hærværk.

- Vores filosofi er, at hvis man laver noget lidt anderledes og ekstraordinært, så passer folk bedre på det, siger Kristina Friis Simonsen.

Annonce

Farvestrålende jungle-wc

Og ekstraordinært bliver det i Skanseparken, hvor street artist Frida Stiil Vium er i gang med at udsmykke væggene på parkens offentlige toiletter med farvestrålende malerier.

Udefra er det ikke til at se det, men de to toiletter i Skanseparken vil fremover give trængende gæster en særlig oplevelse. Begge toiletter forventes at være færdigudsmykkede til juli. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Da den forholdsvis nye toiletbygning blev etableret, valgte man bevidst at holde væggene hvide for at gøre plads til udsmykning.

- Det har taget lidt tid at finde ud af, hvad det skulle være, men så faldt vi over Frida Stiil Vium, og hun var med på den, fortæller Kristina Friis Simonsen, der glæder sig over det flotte resultat.

Annonce

Kunst for alle

Den unge street artist fra Aalborg er kommet med forskellige forslag til, hvordan bygningens to toiletter skulle udsmykkes.

Frida Stiil Vium har brugt to dage på at forvandle toilettet i Skanseparken til en frodig jungle. Snart går hun i gang med parkens andet toilet. Foto: Frida Stiil Vium

- Det eneste krav var, at det skulle have wow-effekt og være noget, folk ikke forventede. Derfor kom jeg til at tænke på en jungle med fugle, for det forventer folk i hvert fald ikke på et toilet, siger hun og griner.

Hvor det ene toilet bliver en regnskov med farvestrålende papegøjer, bliver udsmykningen på det andet toilet i en helt anden stil.

- Det bliver holdt i sort-hvide farver og får en 3D-effekt. Det med at inkludere rummet i værket er en del af street art, så jeg har tænkt mig at lave en hånd, der river noget af væggen ned, så der kommer flere fantasiuniverser til syne inde bagved, forklarer Frida Stiil Vium.

Annonce

En fed idé

Den 23-årige street art-kunstner har malet siden hun var 14-15 år.

- Som 19-årig gik jeg all in og begyndte at male professionelt. Jeg kan godt lide kunst, der er for alle. Derfor blev det street art. Jeg lavet mange forskellige vægmalerier, men har aldrig før malet på et toilet. Det er en fed idé at udsmykke et offentligt toilet, for det er virkelig for alle, siger Frida Stiil Vium.

Street artist Frida Stiil Vium står bag det farvestrålende maleri på toilettet i Skanseparken. Privatfoto: Frida Stiil Vium

- Jeg synes, det er et problem, at folk smadrer de offentlige toiletter, så derfor er det værd at prøve, om en overraskende udsmykning kan gøre noget ved det, mener Frida Stiil Vium.

Frida Stiil Vium

Frida Stiil Vium er en 23-årig street artist fra Aalborg.

Hun har fået til opgave at udsmykke de offentlige toiletter i Skanseparken på en overraskende måde.

Frida Stiil Vium har tidligere lavet et kunstprojekt med de unge i klubtilbuddet Skansen og på Godsbanen, ligesom hun og to street art-kolleger har udsmykket en 30 meter lang væg ved Marselisborg Lystbådehavn med havinspirerede motiver i blå nuancer.

Toiletterne i Skanseparken forventes at stå klar i juli.

Se mere om kunstneren på Instagramprofilen @fridastiilvium.

Ind til videre er ideen også blevet taget godt imod af parkens gæster, fortæller Frida Stiil Vium:

- Jeg var spændt på, hvad folk ville sige til det, for det ved man aldrig. Men jeg har kun fået positive kommentarer fra de børn og voksne, der kom forbi de to dage, jeg stod og malede for åben dør. De syntes, det var vildt sjovt.

Når Frida Stiil Vium er færdig med at udsmykke toiletterne, bliver væggene imprægneret, så de holder bedre også i tilfælde af hærværk.

Begge toiletter forventes at være klar til brug i juli.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Aarhus

Har du oplevet ballade, hærværk eller bilræs?: Borgermøde om problemerne på Aarhus Ø

Annonce