x
Annonce
Kultur

Få et kultur-fix i coronatiden: Seks oplevelser du ikke behøver forlade hjemmet for

Besøg Statens Museum for Kunst hjemmefra sofaen. Du kan også se ballet, tage på tegneseriemuseum, synge fællessang med Brian Eno og meget andet i vores guide til kulturoplevelser i en corona-tid. Foto: SMK

Om du er til ballet eller graffiti, opera eller fællessang, Munch eller Van Gogh, er der kulturelle oplevelser at hente bare ved et klik på computeren. Vi har samlet en guide til seks forskellige digitale kunst- og kultursider, hvor du kan gå på opdagelse uden at åbne gadedøren.

Louisiana Channel: Knausgaard om Munch og meget andet

Der er en nærmest uudtømmelig kilde til viden om kunst i Louisiana Channels videounivers.

Her kan du se og høre forfatter Karl Ove Knausgaard fortælle om sit møde med Edvards Munchs ekspressive malerier. Du kan finde en biografisk film om kunstneren Tal R, som Louisiana Channel har fulgt i seks måneder, hvor man kommer med ind i hans hoved og atelier. Eller synge fællessang med musiker Brian Eno.

Det er ikke kun kunst, men også musik, litteratur, arkitektur og design, der bliver formidlet i de lange, flotte videoer på hjemmesiden. Louisiana bruger hjemmesiden til at formidle kunst på internettet uafhængigt af museets udstillinger. Der kommer nye videoer til hver uge.

Se med på https://channel.louisiana.dk/.

SMK Open: Dyk ned i museets magasin

Statens Museum for Kunst har i flere år arbejdet på at gøre sin samling tilgængelig på nettet. I november sidste år åbnede hjemmesiden open.smk.dk, hvor man kan søge i mere end 40.000 værker, zoome ind på detaljer og opleve malerier og andre kunstværker hjemme fra sofaen.

I søgemaskinen kan du vælge værker ud fra farver. Du kan søge på emner som forår, kyllinger, skov, selskab, eller hvad der nu ellers falder dig ind for tiden. Det er også muligt at udforske bestemte kunstnere ved at søge på deres navne.

Finder du kunstværker, der ikke længere er copyright på, kan du endda downloade billederne - de fleste findes i høj kvalitet. Sådan kan man lave sin egen kunstudstilling med printede kopier hjemme i stuen. Eller du kan trykke plakater til væggen, kopper med maleriske motiver eller en T-shirt med en Hammershøi.

Se mere på open.smk.dk.

Storm P.-museet: Oplev Valhalla-udstillingen digitalt

Ligesom resten af landets museer har Storm P. Museet måttet lukke dørene for besøgende på grund af corona-virussen. Men det betyder ikke, at man skal gå glip af dets udstilling ”Valhalla - historien bag succesen” om tegneserien ”Valhalla”.

På museets hjemmeside kan man bevæge sig rundt i en 3D-optagelse af museet, trykke på plancherne, læse tekster, se videoer med blandt andre tegneserieekspert og Troldspejlsvært Jakob Stegelman, og man kan downloade opgaveark, gudequizzer med mere, som især børnene vil elske.

Digitaliseringen af udstillingen er gennemført og er helt sikkert et besøg værd sammen med dine børn eller børnebørn. Eller alene, hvis du ligesom jeg som barn var vild med Peter Madsens udgave af Valhalla.

Husk at trykke fuld skærm, når du kommer ind på: https://stormp.dk/artikler/valhalla-historien-bag-succesen-udstilling.

Det Kongelige Teater Xtra: Bournonville-ballet og operaen Orfeus

Mens Det Kongelige Teaters bygninger er lukket for besøgende, kan man streame forestillinger på teaterets hjemmeside. I skrivende stund ligger August Bournonville-balletten ”Napoli” og operaen ”Orfeus” tilgængelige på hjemmesiden, men der kommer flere til. Balletten ”Napoli” bliver introduceret af solodanseren Ida Preatorius. Hun fortæller om, hvordan hun er vokset op med forestillingen, har danset med som barn og dengang drømte om at blive en del af danserne.

På det Kongelige Teater Xtra kan du også se, hvordan medarbejderne arbejder, når teateret er lukket. Og du kan træne sammen med ballettens kunstneriske leder Tim Matiakis og hans søn Milo, der viser hvordan i en skøn video.

Se med på https://kglteater.dk/kgl/xtra.

Amsterdam, Paris og New York: Tag en virtuel tur på udenlandske museer

Når dronningen siger, at man skal blive hjemme, er det det, vi gør. Men tankerne kan nu godt flyve til New York, Madrid, Amsterdam, Berlin eller Paris uden at udsætte nogen for smittefare eller belaste klimaet. Du behøver nu ikke kun at drømme om storbyernes museer - ved hjælp af Google – Arts and Culture kan du besøge flere berømte museer hjemme fra stuen.

Gå rundt på Guggenheims seks etager, oplev Van Gogh-malerierne, der hænger i Amsterdam, eller tag på Musee D’Orsay i den franske hovedstad. Du skal kunne tolerere en lidt speciel kamera-vinkel og selv finde information om værkerne og museerne, men idéen er meget sjov.

Se mere på https://artsandculture.google.com/streetview/solomon-r-guggenheim-museum-interior-streetview, https://artsandculture.google.com/streetview/van-gogh-museum-groundfloor og https://artsandculture.google.com/streetview/mus%C3%A9e-d%E2%80%99orsay-paris.

HuskMitNavn: Gadekunst på Facebook

HuskMitNavn er kunstnernavnet for en anonym kunstner, der har rødder i graffitimiljøet. Nu, hvor vi helst skal holde os i hjemmet, kan det være svært at opleve gadekunst og graffiti.

Men på Facebook kan man følge den tusch-tegnende kunstner. Han bruger det sociale medie til at dele humoristiske værker skabt med sort tusch og hvidt papir. I tegningerne beskæftiger han sig med emner, der er oppe i tiden: blandt andet toiletpapirhamstring og corona-karantæne.

På kunstnerens hjemmeside ligger lige nu en gratis corona-kunst til fri download. Tegningen med skriften ”We are one”, handler om at stå sammen ved at blive hjemme. Man behøver ikke engang gå ud for at købe kunst, med HuskMItNavns bidrag kan man printe den selv.

Se mere på https://huskmitnavn.dk/collections/all/products/a1 og https://www.facebook.com/HuskMitNavn-32359447969/.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Annonce