Annonce
Aarhus

Kunst og kærlighed er besværlige størrelser, især for kvinder

"Attenti al Gatto", pas på katten, står der på døren. Der er hyggeligt i huset hos Adda og Gunnar Lykkeboe i Ajstrup. Foto: Jens Thaysen

Den tidligere bibliotekar Adda Lykkeboe fortsætter sin strøm af bøger med den nye roman "Kvartetten".

AARHUS: Adda Lykkeboes righoldige liv handler meget om bøger. Efter en lang årrække som bibliotekar på Hovedbiblioteket i Aarhus, er hun blevet forfatter.

Med et interval på omkring et par år sender hun en ny bog på markedet i en lind strøm. "Kvartetten" hedder den kærlighedshistorie, der netop er udkommet på forlaget DreamLitt, der ligger på Viborgvej i Aarhus V.

Det handler om kunst og kærlighed.

- De er undertiden besværlige størrelser, især når det er en kvindelig kunstner, der insisterer på både frihed og kærlighed, mener Adda Lykkeboe.

"Kvartetten" er Adda Lykkeboes tiende bog, siden "Kontrakten" udkom i 1999, og en selvstændig fortsættelse af den tidligere roman "Dora" fra 2011. Doras lejlighedsvise konfrontationer med ærkeenglen Gabriel finder stadig sted og bringer stor forstyrrelse i hendes liv. Gabriel er egentlig død, men har det med at manifestere sig, når det passer ham.

Adda Lykkeboe

Adda Lykkeboe er født 20. april 1939.Flyttede som 7-årig til Færøerne med sin familie. Som 17-årig vendte hun og familien hjem til Aarhus.Nu bosat i Ajstrup med sin mand Gunnar Lykkeboe. Sammen har de to voksne sønner.Ansat ved Aarhus Biblioteksvæsen fra 1965 til 1999, hvorefter hun tog hul på forfattergerningen.Adda Lykkeboe har udgivet romanerne:Kontrakten (1999 - Forlaget Modtryk / 2007 - Forlaget DarkLights)Balladen om Antonie (2001 - Forlaget Modtryk)Kærlighedens Passagerer (2006 - Forlaget DarkLights)Rejsen til Robert (2007 - Forlaget DarkLights)Adelaïde (2009 - Forlaget DarkLights)Dora (2011 - Forlaget DarkLights)Fra kulissebarn til verdenssanger. Romanbiografi om Richard Tauber (2013 - Forlaget Siesta)Linedanser (2016 - Forlaget DreamLitt) Kvartetten (2017 - Forlaget DreamLitt)Desuden har hun udgivet digtsamlingen »Vinger« på Forlaget Gallo.Læs mere på www.addalykkeboe.dk

Boligen i Ajstrup ligger tæt ved vand og strand. Her er Adda Lykkeboe på vandretur. Foto: Jens Thaysen

Skriver eller tænker

Adda Lykkeboe arbejder dagligt med sine romaner, men der skal også være tid til at passe og pleje hesten, der står i en fold ikke så langt fra det herlige hus, Adda og Gunnar Lykkeboe har haft som bolig siden 1986, da de lod det daglige liv i byen afløse af fred og ro og frisk luft. De boede senest i Vestervang.

- Det er rart at have et hus, der er lige så gammelt som en selv, så forstår man, når det får skavanker, der skal udbedres, siger Gunnar Lykkeboe, som også er hjemme, da vi mødes i huset ved Ajstrup Strand.

Toscana og Berlin er også udsøgte steder for ægteparret, der hvert år tilbringer tre-fire uger i september i det italienske. I 25-26 år har de selv kørt til det samme sted. Nu foretrækker de biltoget. De har været der så ofte, at det har været nyttigt for Adda Lykkeboe at lære italiensk, så hun kan tale med folk der.

Bibliotekaren læser stadig.

- Jeg vil læse noget, der løfter mig, og hvis jeg ikke skriver, tænker jeg, siger hun og tilføjer, at kriminalromaner ikke er noget for hende.

Hesten Luna får hver dag besøg af Adda Lykkeboe. Foto: Apperaat
Annonce

Dagligdag med hest

Adda Lykkeboe havde ganske vist skrevet meget, men altid i biblioteksregi og derfor ikke tænkt, at hun skulle være forfatter, når hun holdt op på biblioteket. Men sådan blev det.

Fra den første bog har det erotiske islæt vakt opsigt. Hun har ikke bevidst forfulgt det, men ikke holdt sig tilbage for at skrive om erotiske situationer, og mange af hendes kvinder i bøgerne har været i et dilemma, om de skal give afkald på deres kunst eller på et liv som kvinde med mand og barn.

Ægteparret har to sønner, som nu er voksne, og da de flyttede hjemmefra, så forældrene muligheden for at flytte til det dejlige område ved Ajstrup Strand. Det er også der, hos nogle venner, Adda Lykkeboe dagligt tager sig af den 30-årige hest Luna, som hun både passer og rider.

- Det er en fantastisk hest, og hun forstår mig, siger 77-årige Adda Lykkeboe.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce