Annonce
Aarhus

Kunst og kærlighed er besværlige størrelser, især for kvinder

"Attenti al Gatto", pas på katten, står der på døren. Der er hyggeligt i huset hos Adda og Gunnar Lykkeboe i Ajstrup. Foto: Jens Thaysen

Den tidligere bibliotekar Adda Lykkeboe fortsætter sin strøm af bøger med den nye roman "Kvartetten".

AARHUS: Adda Lykkeboes righoldige liv handler meget om bøger. Efter en lang årrække som bibliotekar på Hovedbiblioteket i Aarhus, er hun blevet forfatter.

Med et interval på omkring et par år sender hun en ny bog på markedet i en lind strøm. "Kvartetten" hedder den kærlighedshistorie, der netop er udkommet på forlaget DreamLitt, der ligger på Viborgvej i Aarhus V.

Det handler om kunst og kærlighed.

- De er undertiden besværlige størrelser, især når det er en kvindelig kunstner, der insisterer på både frihed og kærlighed, mener Adda Lykkeboe.

"Kvartetten" er Adda Lykkeboes tiende bog, siden "Kontrakten" udkom i 1999, og en selvstændig fortsættelse af den tidligere roman "Dora" fra 2011. Doras lejlighedsvise konfrontationer med ærkeenglen Gabriel finder stadig sted og bringer stor forstyrrelse i hendes liv. Gabriel er egentlig død, men har det med at manifestere sig, når det passer ham.

Adda Lykkeboe

Adda Lykkeboe er født 20. april 1939.Flyttede som 7-årig til Færøerne med sin familie. Som 17-årig vendte hun og familien hjem til Aarhus.Nu bosat i Ajstrup med sin mand Gunnar Lykkeboe. Sammen har de to voksne sønner.Ansat ved Aarhus Biblioteksvæsen fra 1965 til 1999, hvorefter hun tog hul på forfattergerningen.Adda Lykkeboe har udgivet romanerne:Kontrakten (1999 - Forlaget Modtryk / 2007 - Forlaget DarkLights)Balladen om Antonie (2001 - Forlaget Modtryk)Kærlighedens Passagerer (2006 - Forlaget DarkLights)Rejsen til Robert (2007 - Forlaget DarkLights)Adelaïde (2009 - Forlaget DarkLights)Dora (2011 - Forlaget DarkLights)Fra kulissebarn til verdenssanger. Romanbiografi om Richard Tauber (2013 - Forlaget Siesta)Linedanser (2016 - Forlaget DreamLitt) Kvartetten (2017 - Forlaget DreamLitt)Desuden har hun udgivet digtsamlingen »Vinger« på Forlaget Gallo.Læs mere på www.addalykkeboe.dk

Boligen i Ajstrup ligger tæt ved vand og strand. Her er Adda Lykkeboe på vandretur. Foto: Jens Thaysen

Skriver eller tænker

Adda Lykkeboe arbejder dagligt med sine romaner, men der skal også være tid til at passe og pleje hesten, der står i en fold ikke så langt fra det herlige hus, Adda og Gunnar Lykkeboe har haft som bolig siden 1986, da de lod det daglige liv i byen afløse af fred og ro og frisk luft. De boede senest i Vestervang.

- Det er rart at have et hus, der er lige så gammelt som en selv, så forstår man, når det får skavanker, der skal udbedres, siger Gunnar Lykkeboe, som også er hjemme, da vi mødes i huset ved Ajstrup Strand.

Toscana og Berlin er også udsøgte steder for ægteparret, der hvert år tilbringer tre-fire uger i september i det italienske. I 25-26 år har de selv kørt til det samme sted. Nu foretrækker de biltoget. De har været der så ofte, at det har været nyttigt for Adda Lykkeboe at lære italiensk, så hun kan tale med folk der.

Bibliotekaren læser stadig.

- Jeg vil læse noget, der løfter mig, og hvis jeg ikke skriver, tænker jeg, siger hun og tilføjer, at kriminalromaner ikke er noget for hende.

Hesten Luna får hver dag besøg af Adda Lykkeboe. Foto: Apperaat
Annonce

Dagligdag med hest

Adda Lykkeboe havde ganske vist skrevet meget, men altid i biblioteksregi og derfor ikke tænkt, at hun skulle være forfatter, når hun holdt op på biblioteket. Men sådan blev det.

Fra den første bog har det erotiske islæt vakt opsigt. Hun har ikke bevidst forfulgt det, men ikke holdt sig tilbage for at skrive om erotiske situationer, og mange af hendes kvinder i bøgerne har været i et dilemma, om de skal give afkald på deres kunst eller på et liv som kvinde med mand og barn.

Ægteparret har to sønner, som nu er voksne, og da de flyttede hjemmefra, så forældrene muligheden for at flytte til det dejlige område ved Ajstrup Strand. Det er også der, hos nogle venner, Adda Lykkeboe dagligt tager sig af den 30-årige hest Luna, som hun både passer og rider.

- Det er en fantastisk hest, og hun forstår mig, siger 77-årige Adda Lykkeboe.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Navne

85 år: Sølvholdets angriber blev professionel

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce