Annonce
Navne

Kunstens vingesus hentet fra hele verden

Jacob Fabricius fylder 50 år med en Kunsthal Aarhus i fin form. Foto: Kim Haugaard
Direktøren for Kunsthal Aarhus, Jacob Fabricius med det internationale udsyn, fylder 50 år.
Annonce

50: Jacob Fabricius har et kæmpe netværk i den internationale kunstverden, og det har Aarhus haft stor nytte af.

Tirsdag 20. oktober fylder direktøren for Kunsthal Aarhus 50 år, og han har sat sit præg på det lille sted i den karakteristiske bygning i J.M. Mørks Gade 13, siden han satte sig i chefstolen 1. januar 2016.

Jacob Fabricius er en af de mest innovative kuratorer og finder altid veje for at forbinde udfordrende kunst og ideer med et nyt publikum.

Han har bud efter kunstnere fra udlandet, men udlandet sender også bud efter ham. Han har for eksempel haft ansvaret for en stor udstilling i Sydkorea. Den foregår lige nu, og Jacob Fabricius sørger for at bringe dansk kunst ud over grænserne, når han har muligheden. For eksempel viser den århusianske kunstner Lasse Krog Møller en udstilling i Sydkorea.

Annonce

International linje

Ganske som ventet og håbet har Fabricius formået at føre den internationale linje, som polakken Joasia Krysa startede, videre i kunsthallen.

Fabricius og hans stab har også formået at få publikum skiftet ud og øget, så der nu kommer mange unge mennesker på stedet, ligesom folkeskoler benytter sig af kunsthallen. Der er også skabt et godt samarbejde med Aarhus Universitet.

Med en stor donation vil kunsthallen næste år vise en totaludstilling om ekstremsport med Peter Ole Pedersen som kurator.

Annonce

Tidligere job

Før Kunsthal Aarhus har Jacob Fabricius tidligere haft anerkendte job i Danmark og udlandet og arbejdet som freelancer i en årrække.

Lige op til ansættelsen i Aarhus var han  kurator på CNEAI i Paris og boede dengang i en husbåd i den franske hovedstad.


Jeg har lært det hele ved at gøre det,

Jacob Fabricius


2013-14 var han kunstfaglig leder af Charlottenborg Kunsthal og før det leder af Malmø Kunsthal i fem år.

Ellers har han arbejdet mange steder i verden. Han kan lide at leve i udlandet, og først da han var 37-38 år, begyndte han at overveje et fast job.

Annonce

Fra Silkeborg

Jacob Fabricius er født og opvokset i Balle ved Silkeborg og flyttede siden til Virklund med forældrene.

Kunsthistorie læste han på Københavns Universitet, men allerede efter at være blevet bachelor, rejste han ud i verden og begyndte at lave udstillinger.

- Så jeg har lært det hele ved at gøre det, forklarede han ved ansættelsen i Aarhus.

Som omrejsende i kunstens verden har han blandt andet boet i Brighton, Paris, New York, Los Angeles og Cuba.

De første år som direktør i Aarhus boede han i byen, men lige nu bor han i København med familien. Kæresten Nanna Grunnet er også kunsthistoriker. De har børnene Niels på 10 år og Esther på seks år.

Annonce

Skiller sig ud

Jacob Fabricius har tidligere udtrykt, at Aarhus har sit eget økosystem med udøvende kunstnere, kunstskoler, gallerier, universitet og museer, og kunsthallen er en del af det system med en helt anden rolle end kunstmuseet Aros.

Fabricius blev i første omgang ansat i fire år, men har fået aftalen forlænget med to år.

De to steder, Jacob Fabricius har arbejdet længst tid, er på kunsthal Charlottenborg i København og i Malmø Kunsthal.

I Malmø blev publikumsbesøget fordoblet fra cirka 100.000 til 200.000 i gennemsnit i de få år, han var der, og Charlottenborg gik fra 28.000 gæster til 55.000 to år i træk. Kunsthal Aarhus har også øget besøget betydeligt i hans tid. I 2019 var der cirka 56.000 gæster.

Jacob Fabricius

  • Jacob Fabricius, direktør for Kunsthal Aarhus siden 1. januar 2016, fylder 50 år tirsdag 20. oktober 2020.
  • Han er født og vokset op i Silkeborg. Uddannet kunsthistoriker med job i flere lande undervejs. Med kæresten Nanna Grunnet har han to børn. Familien bor i København.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Smittetallet skal bankes ned i Aarhus: Kommunens våben er masser af detaljerede data

Sport

Diego Maradona er død af hjertestop

Aarhus

Stabilt men alt for højt: Corona-smitten har stadig godt fat i Aarhus

Annonce