Annonce
Kultur

Kunstgruppe: Hvorfor gemmer I Vanddragen væk, når vi har en plads til den?

Mange aarhusianere har igennem tiden ønsket Vanddragen langt væk, men foreningen Kunst i Solberg vil gerne have den. Fotos: Jesper Bech Pedersen og Flemming Krogh
I Solbjerg har den lokale kunstforening længe bejlet til at blive nyt hjemsted for Vanddragen. Derfor ærgrer man sig nu over, at det udskældte kunstværk blot er blevet kørt i depot.

SOLBJERG/AARHUS: Tidligt fredag morgen blev Vanddragen langt om længe hejst op fra Store Torv og kørt på et kommunalt depot.

Det er der mange århusianere, som fryder sig over. Eksempelvis er der en læser på Stiftens facebookside, der foreslår at sende Vanddragen til havs og bruge den som anker på et containerskib.

I Solbjerg mener Helen Schøler at have en bedre ide.

Som medlem af den lokale kunstforening 'Kunst i Solbjerg' havde hun nemlig håbet på, at den omdiskuterede drage kunne lande i Solbjerg. Om ikke permanent, så i hvert fald på lånebasis i stedet for bare at blive gemt væk på et depot.

- Vi har det perfekte sted, som lige netop trænger til et markant værk af den slags, siger Helen Schøler og viser stedet frem.

Det kostede Vanddragen

  • Vanddragen blev skabt af kunstneren Elisabeth Toubro og indviet 1. oktober 2003, efter værket havde vundet en konkurrence om ny udsmykning af Store Torv.
  • Skulpturens rigtige navn er Torvenes Brøndsløjfe og den er halvt skulptur og halvt vandinstallation.
  • I datidens kroner kostede den 4,5 millioner. Heraf betalte Statens Kunstfond 3,7 millioner kroner.

Tilladelsen er på plads

Vi er ved søbreden lige uden for byen, bare 150 meter fra hovedgaden.

Her går en cykelsti/gangsti langs et grønt græsareal med borde, bænke og bålplads. Stedet bliver ofte benyttet som udflugtsmål af byens borgere såvel som børnehaver og skoler.

Men der er lidt bart, og derfor har Kunst i Solbjerg i årevis arbejdet på at finde et kunstværk til stedet.

I 2017 søgte foreningen adskillige fonde, men det var strategisk uklogt, erkender Helen Schøler, eftersom Kulturhovedstadsåret gjorde, at der var mange om buddet netop det år.

- Så det glippede med finansieringen til det kunstværk, vi havde udset os. Til gengæld har vi alt andet på plads. Vi har landzonetilladelse, og der er taget jordprøver. Så vi mangler bare et kunstværk, fortæller hun.

Annonce

Kan undvære vand-delen

Derfor har kunstforeningen af flere omgange rettet henvendelse til blandt andre Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) og forhørt sig om muligheden for at lægge billet ind på Vanddragen, når og hvis den engang skulle flyttes.

"Hvis der på et tidspunkt bliver økonomi til en flytning, vil jeg gerne bringe jeres forslag i spil", lød svaret tilbage fra Bünyamin Simsek i september 2019 i en mail, avisen har set.

Så nu undrer Helen Schøler sig over, om rådmanden helt har glemt sit løfte, eftersom Kunst i Solbjerg intet har hørt i forbindelse med den nu netop overståede flytning af kunstværket.

- Den blokvogn kunne vel lige så godt køre herud som til et kommunalt depot. Jeg bilder mig selvfølgelig ikke ind, at vi skal til at have lagt vandrør, for det vil blive dyrt, men dragen kunne da sagtens stå her uden at få tilsluttet vand-delen. Det ville bare kræve noget stabilgrus, mener hun.

Her, lige ud til Solbjerg Sø, kunne Vanddragen få en god rede. Det mener Helen Schøler, medlem af foreningen Kunst i Solberg. Foto: Jesper Bech Pedersen
Annonce

Et spørgsmål om penge

På rådmandskontoret forsikrer Bünyamin Simsek, at han ikke har glemt sit løfte om at bringe Solbjerg i spil.

- Solbjerg er stadig inde i billedet. Det samme er flere andre lokationer. Blandt andet har der også været forslag om Aarhus Ø og foran Musikhuset, siger Simsek.

Når kunstværket i første omgang ender på depot, så skyldes det noget så simpelt som økonomi. Eller mangel på samme.

- Pengene til flytningen skal findes på Teknik og Miljøs egne budgetter, og det har vi gjort ved at bruge en pulje, som ellers var sat af til at renovere Vanddragen. Men der er ikke penge nu og her til at give den en ny placering. Den dyreste del af det kunstværk er et pumpeanlæg til fem-seks millioner kroner, og det vil kræve en byrådsbeslutning at afsætte de penge, siger Bünyamin Simsek.

Man kunne vel bare sætte Vanddragen ned i Solbjerg, som den er, uden at slutte vand til?

- Ja, det kunne man måske godt. Men der ville stadig skulle anlægges en plads til den, og der er simpelthen ikke økonomi til det lige nu. Når vi senere skal finde penge til en ny, permanent løsning på Store Torv, så håber jeg, at vi i byrådet også kan afsætte midler til at genplacere Vanddragen. Og der skal vi nok tage Solbjerg med i betragtningerne. Jeg er kun glad for, at de byder ind, svarer Bünyamin Simsek.

Fredag morgen 15. maj 2020 lettede Vanddragens fra sin hidtidige placering på Store Torv i Aarhus. Næste stop: Et kommunalt depot på ubestemt tid. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Vil dele byen i to

Tilbage i Solbjerg holder Helen Schøler pladsen åben og krydser fingre.

Men Helen ... Der er jo tale om det mest udskældte kunstværk i Aarhus' historie. Vil dine medborgere i Solbjerg overhovedet have Vanddragen?

- Jeg er sikker på, at den også nok skal dele vandene her, men er det ikke det, kunst skal? Skabe debat? Når det er sagt, så tror jeg, at meget af uviljen i Aarhus handler om, at folk ikke synes, den passer ind på Store Torv. Her hos os ville den komme til at ligge ved søen, og det passer vel godt til en vanddrage, mener Helen Schøler.

Personligt har hun altid godt kunnet lide Torvenes Brøndsløjfe, som er værkets officielle navn.

- Der er noget eventyrligt over den. Jeg kan også godt lide de rustfri dele, og hvordan de ændrer karakter alt efter, hvordan lyset spiller i dem. Og så er den jo lavet solidt, så børn kan kravle og lege på den. Så jeg synes faktisk, at den kan mange ting, og det er da lidt tåbeligt bare at opmagasinere den, når den kunne blive set og være med til at skabe liv her.

Kunstforeningen har selv leget lidt med tankerne om, hvordan vanddragen ville tage sig ud ved Solbjerg Sø. Her i vinterlige omgivelser. Illustration: Kunst i Solbjerg
Det er på det åbne græsstykke til højre for stien, hvor Helen Schøler ser for sig, at Vanddragen kan ligge. Naturligvis skal der lige lægges noget stabilgrus eller lignende først. Foto: Jesper Bech Pedersen
Foto: Jesper Bech Pedersen
Foto: Jesper Bech Pedersen
Foto: Jesper Bech Pedersen
Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Det begyndte med falsk alarm: De første år med aids i Aarhus

Aarhus

Rådmand i Aarhus har fået corona: - Nu står den på isolation og onlinemøder

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Kultur

Grøn koncert vender tilbage til sommer: Se hvornår turneen rammer Aarhus

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce