Annonce
Kultur

Kunsthallen bringer verden til Aarhus

Trine Friis Sørensen styrer "The Timeshare Project", der foregår i rotunden bag hende. Foto: Hans Petersen

Samtiden bliver inviteret ind, når kunstnergrupper fra fem lande får rotunden i Kunsthal Aarhus stillet til rådighed i anledning af 100-året.

AARHUS: Kunsthal Aarhus går i dialog med verden i et nyt projekt, som åbner med fernisering fredag 31. marts. Kunstnere fra fem lande bliver på skift inviteret til at arbejde en uge ad gangen i den runde del af den 100 år gamle bygning, hvis rotunde i begyndelsen blev brugt til at udstille skulpturer.

Til at stå for opgaven har Kunsthal Aarhus hyret postdoc Trine Friis Sørensen, der arbejder mellem Kunsthal Aarhus og Æstetik og Kultur på Aarhus Universitet. Hun er ansat i en tre-årig stilling, der er støttet af Ny Carlsberg Fondet.

Kunsthallen har tradition for at åbne dørene for forskning og nye samarbejder og vil vise publikum nye måder at opleve kunst på.

- Vi er et nysgerrigt, åbent hus, som gerne vil i dialog med verden. På den måde lærer vi både noget om andre og om os selv, siger Trine Friis Sørensen.

Det nye projekt, som hedder "The Timeshare Project", er et eksperiment og en usædvanlig mulighed for at møde fem internationale kunstinstitutioner.

De næste godt to måneder kan "The Timeshare Project" opleves, helt præcist til 3. juni. I den periode vil fem internationale kunstinstitutioner på skift tilbringe en uge i rotunden. Hver gruppe præsenterer et kunstprojekt i form af for eksempel foredrag, performances, mindre udstillinger, diskussioner eller redaktionsmøder.

- De vil vise os, hvordan de arbejder med samtidskunst, siger Trine Friis Sørensen.

Grupperne kommer fra Sydkorea, Tyrkiet, Tyskland, Frankrig og England og er alle interesseret i en verden uden for deres egne vægge.

Annonce
Sydkoreanerne i gang med at diskutere med en kunstner. Fra på fredag er de i Aarhus. Foto: Kunsthal Aarhus

Timeshare i Kunsthallen

The Timeshare Project åbner med fernisering fredag 31. marts kl. 17 og kan ses indtil 3. juni.Det er fem projekter, som er her syv dage ad gangen med fem dages pause indimellem. De fem institutioner er The Real DMZ Project fra Sydkorea, Starship Magazine fra Berlin, Salt fra Istanbul, Rond-Point Projetcs fra Marseille og Eastside Projects fra Birmingham.

The Real DMZ Project beskæftiger sig med den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea, Salt vil bruge tre kunstprojekter, som fandt sted i det offentlige rum i 2010 i Tyrkiet som en linse til at diskutere de forandrede omstændigheder i landet, og Eastside Projects fra Birmingham er specifikt optaget af, hvordan samfundet kan bruge deres institution.

Fernisering fredag 31. marts kl. 17.

Se mere på www.kunsthalaarhus.dk

Den første udstilling i rotunden for 100 år siden. Rummet var tænkt til skulpturer, og for at det skulle se naturligt ud, var der lagt sten på gulvet. Foto: Kunsthal Aarhus

Invitation til samtiden

The Timeshare Project er en del af det program, som kunsthallen præsenterer i forbindelse med dens 100 års jubilæum. Et projekt med en særlig Aarhus-parfume er også sat i gang, og så bliver der fest på selve dagen, torsdag 28. september.

- Ved runde dage ser man ofte tilbage, men vi er ikke et museum, så vi har ikke en samling, som kan fortælle vores egen historie. Vi kan altså ikke invitere kunsthallens fortid ind i udstillingslokalerne. Men vi kan invitere samtiden indenfor. Det er hér, tidsdeling eller timesharing kommer ind i billedet, siger Trine Friis Sørensen.

- Ligesom ved timeshare ferielejligheder er vi her vært for de fem institutioner. Projektets anden tidsdeling er publikationer, som de fem institutioner vil producere bagefter, en slags tidsmaskine, siger hun.

The Real DMZ Project fra Sydkorea er de første. DMZ står for demilitariseret zone, og projektet beskæftiger sig netop med den demilitariserede zone mellem Nord- og Sydkorea. I de seneste år har gruppen organiseret udstillinger og seminarer med en lang række sydkoreanske og internationale kunstnere og fagpersoner, som er optaget af den stærkt bevogtede 250 km lange og fire km brede bufferzone mellem Nord- og Sydkorea.

Aarhus-udgaven af projektet vil bestå af tre dage med foredrag og kunstnerpræsentationer, en mindre udstilling, som varer hele ugen, og 10 videoværker.

Den første udstilling i rotunden for 100 år siden. Rummet var tænkt til skulpturer, og for at det skulle se naturligt ud, var der lagt sten på gulvet. Foto: Kunsthal Aarhus
Sydkoreanerne i gang med at diskutere med en kunstner. Fra på fredag er de i Aarhus. Foto: Kunsthal Aarhus
Nordkoreanerne har store kunstfabrikker, hvor de blandt andet laver skulpturer som denne til afrikanske lande. Foto: Kunsthal Aarhus
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce