Annonce
Aarhus

Kunsthallen har fået rusketure og knubs

Kunsthal Aarhus ligger smukt i J. M. Mørks Gade 13, tæt på kunstmuseet Aros og Dansk Banks finanssæde på Åboulevarden. Nu er indgangen flyttet. Foto 2015: Kunsthal Aarhus

Men der er brug for den i det århusianske økosystem for kunst, mener kunstnerisk direktør Jacob Fabricius.

AARHUS: Kunsthal Aarhus har haft en omskiftelig tilværelse i sine 100 år og har tilmed haft andre navne. Ikke desto mindre har Aarhus brug for sin kunsthal.

- Den er en del af hele byens økosystem for kunstnerisk virke, siger Jacob Fabricius, der er kunsthallens ret nye kunstneriske direktør.

- Kunsthallen har fået rusketure og knubs, men sammen med museerne er den en vigtig del af økosystemet med kunstskoler og akademi, græsrødder, atelierer, kunstudstillingssteder og gallerier, mener Jacob Fabricius, der kom hertil med international erfaring.

Han synes, at kunsthallen både skal have traditionelle udstillinger og bryde rammerne ved at skabe diskussioner og være motor og affyringsrampe for ideer og kunstneriske udtryk. Som nu med 100 års parfumen, som bliver præsenteret på jubilæumsdagen.

- Vi husker ting på mange måder, på det visuelle, på lyde og på dufte, og derfor parfumen, siger Jacob Fabricius.

- Kunsthallen har været under radikal udvikling i de 100 år og har haft flere funktioner som bygning, men den er stadig væsentlig for byen, siger Fabricius.

Annonce

Sådan fejres 100 året

Kunsthal Aarhus fejrer 100 året med jubilæumsudstilling, kunstobjekter, publikation, performances samt lancering af Aarhus-parfumen 100.Selve jubilæumsfesten finder sted 28. september kl. 14.00-17.30 og alle er velkomne.

Et telt på gårdspladsen danner ramme om jubilæumsfesten, hvor en række inviterede kunstnere bidrager til festlighederne med kager, sange, taler, flag, musik m.m. Deltagende kunstnere: Nat Bloch Gregersen & Matilde Mørk, Jette Gejl, Lea Guldditte Hestelund & Frama, Bodil Nielsen, Olof Olsson, Henrik Plenge Jakobsen.

I forbindelse med jubilæumsfesten indvies desuden to nye værker i kunsthallens park af henholdsvis FOS og Nat Bloch Gregersen & Matilde Mørk.

I kunsthallens caféområde åbner jubilæumsudstillingen 100' med nye og ældre værker. Oplev kunstnere som; Franciska Clausen, Bodil Nielsen, Hanne Nielsen & Birgit Johnsen, Jesper Rasmussen, Olaf Rude, Jan Skovgård.

Under jubilæumsfesten lanceres Aarhus-parfumen 100, der sælges i et begrænset antal på 300 flasker.

Plakatmuseet

Helen Lykke Møller var leder af kunsthallen - dengang hed det inspektør - i 20 år fra 1987 til 2006, i det, hun betegner som "sit livs job".

- Der er noget særligt over stedet og bygningerne. Lyset falder ned fra loftet. Først i tilbygningerne kom der vinduer. Der er harmoni i rummene med længde og bredde, og kunstnerne har altid elsket stedet. Nu er der kommet et nyt publikum, yngre folk med tilknytning til universitetet. Det er et andet liv, og det er godt, tiderne skifter jo, men der mangler et udstillingssted for gode, lokale kunstnere, siger Helen Lykke Møller.

Hun husker, da det buede rum blev bygget til i 1993 for at skabe plads til Plakatmuseet, og senere kom underetagen, da Kunstnernes Hus i Saltholmsgade blev lukket og pengene fra salget af det blev brugt til byggeriet.

Plakatmuseet kom ind, fordi kunstneren Peder Stougård stod med sine meget store samling på omkring 300.000 plakater og der ikke længere var plads til dem på Åby Bibliotek. De var i kunstbygningen, som stedet hed dengang, indtil Den Gamle By overtog samlingen i 2009.

- Vi holdt fem udstillinger om året i kunstbygningen og omkring 1000 store og små landet over på et år, fortæller Peder Stougård, der forærede sin samling til museet. I dag består den af cirka 400.000 plakater.

Joasia Krysa var en dynamisk direktør og er nu ansat i Liverpool. Hun ville bygge en ballonbro fra kunsthallen til kunstmuseet Aros og fik penge af Nordea-fonden til det. Her peger hun på stedet sammen med fondens direktør Henrik Lehmann Andersen. Projektet er skrottet. Foto 2014: Hans Petersen

Mødested for kunstnere

Bodil Sohn er en af de århusianske kunstnere, som ofte kommer i Kunsthal Aarhus.

- Den er et betydeligt sted i byen og meget mere end et sted for udstillinger. Der er artist talks og arrangementer. Det er et inspirerende sted, og vi kunstnere bruger det også som mødested i forbindelse med ferniseringer, udstillinger og events. Her møder vi også kunstnere fra andre steder i landet og udlandet, siger Bodil Sohn.

Hun er medlem af kunstnergruppen Guirlanden, som tidligere udstillede fast årligt i Kunsthal Aarhus.

- Sådan er det ikke mere. Nu er det open calls, hvor alle kan være med, og det er helt i orden. Sådan er tiden, og kunsthallen gør det godt og viser spændende ting, siger Bodil Sohn.

Bodil Sohn er med i Kunstnersammenslutningen Guirlanden, som tidligere havde fast årlig udstilling i Aarhus Kunstbygning. Foto 2006: Kim Haugaard
En stribe af Peder Stougårds tusindvis af plakater udstillet i rotunden i Kunsthal Aarhus. Foto 1999: Dan Jakobsen
Rotunden var tænkt til et sted for udstilling af skulpturer. Foto: Kunsthal Aarhus
Der har også været værker udstillet på bygningerne som her. Foto: Kunsthal Aarhus
Thorsten Sadowsky blev leder af Kunstbygningen i 2005. Foto 2005: Axel Schütt
Jacob Fabricius er kunstfaglig leder af Kunsthal Aarhus i dag. Foto: 2015: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce