Annonce
Navne

Kunsthistoriker fylder 40 år

40 Thyge Christian Fønss-Lundberg, forfatter og kunsthistoriker, Hellerup, fylder 40 år tirsdag 3. juli.

Fønss-Lundberg blev uddannet kunsthistoriker fra Aarhus Universitet i 2011 og har siden været forfatter, kurator og foredragsholder. Han har skrevet flere bøger om kongelig kunst, bl.a. "Portrætter af en dronning" (2011), "Tilbage til Fredensborg" (2013) samt ikke mindst "Åbent Hjerte" (2014), som blev skabt i samarbejde med prins Henrik og resulterede i udstillinger i Augustenborg og Paris.

Af samtidskunstnere har Fønss-Lundberg primært beskæftiget sig med naturalister som Mikael Melbye, Lars Physant samt især Thomas Kluge. Han har desuden udarbejdet Thomas Kluges catalogue raisonné (en omfattende fortegnelse over en kunstners værker, red.), som udkommer i anledning af kunstnerens 50-års fødselsdag i 2019.

Thyge Christian Fønss-Lundbergs forfatterskab indeholder for eksempel børnebogen "Kongerækken - fra Margrete til Margrethe" (2013), "Skiver til Skue" om kunstsamlingen på Sølyst (2014) samt et kommende storværk om Laurits Tuxen skrevet sammen med Lise Svanholm.

Han bor i Hellerup med sin mand, seniorrådgiver Kim Fønss-Lundberg, med hvem det meste af fritiden tilbringes på rejser eller i sommerhuset i Vejby Strand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce