Annonce
AGF

Kunstigt sollys skabte liv på stadion: - Med varmen i banen er lyset det, der mangler

Sådan så det ud, da AGF i de mørkeste måneder havde vækstlamper på banen på Ceres Park. Foto: AGF.
Sidste år måtte AGF udskyde forårssæsonens første kamp mod lokalrivalerne fra Randers. I år ser banen anderledes pæn ud, hvilket blandt andet kan tilskrives det system af vækstlamper, som i vintermånederne lyste stadion op.

FODBOLD: Hvis man har set AGF i Superligaens tre første runder af forårssæsonen, har man nok lagt mærke til, at banens beskaffenhed ikke ligefrem er ens på alle landets stadioner.

Både i Vejle og i Odense indbød banerne ikke til poleret fodbold, men omvendt fint så det altså ud, da AGF tog imod Lyngby hjemme på Ceres Park.

At banen i Aarhus var flot, årstiden taget i betragtning, skyldes dog en helt særligt passioneret og fokuseret indsats.

For i løbet af vinteren har solen faktisk skinnet på græsstråene i Aarhus. AGF valgte nemlig at leje et system af vækstlamper fra Parken i København, som i de mørkeste måneder gav vigtig næring til den grønne plæne.

- Når vi allerede har varme i banen, så har vi mulighed for at få vækst, hvis vi tilfører noget sollys. Lys er det, vi mangler, for at fotosyntesen går i gang, fortæller Kasper Lund Poulsen, der er groundsman på Ceres Park.

Annonce

Den er flot, men den er tynd

Selvom den århusianske bane med det blotte øje så ud til at gøre banerne i Vejle og Odense til skamme, så pointerer Lund Poulsen dog, at det generelt er en svær opgave.

- Den ser flot ud her, men den er tynd.

Og selvom de århusianske fans måske lykkeligt har glemt det, så skal man da heller ikke mere end et enkelt år tilbage, før man på Ceres Park stod i en lignende prekær situation, der resulterede i en udskydning af forårets første kamp.

Banen på Ceres Park er en såkaldt hybridbane, hvor cirka 15 procent består af kunstgræs. Foto: Andreas Würtz Adamsen

Men siden da har Ceres Park fået ny bane. Et såkaldt Mixto-system, der er en hybridbane, med et dertilhørende underlag, der gør en verden til forskel i netop disse måneder.

- Bunden gør banen meget stærkere. Styrken fra hybriden gør, at banen ikke bliver pløjet op, som den normalt ville, fortæller Lund Poulsen.

Annonce

Kommer ikke til at fryse

I Odense påpegede blandt andet Patrick Mortensen, at banen havde en frossen sektion midt på den ene banehalvdel.

Med det nuværende setup på Ceres Park er frostvejr dog ikke noget, som groundsman Lund Poulsen ligger søvnløs over.

- Det sker ikke her. Vi har 26 kilometer varmerør, der ligger 40 centimeter under banen. Der kan maksimalt lægge sig noget rim på toppen af græsset, men det skal egentlig bare slås ned, for lige så snart det rammer selve jorden, så smelter det, fortæller Kasper Lund Poulsen.

Hybridbanen på Ceres Park

  • Banen på Ceres Park er et såkaldt Mixto-system.
  • Cirka 15 procent af banen består af kunstgræs. 
  • Hybridbanen er bygget op med sand, hvilket hjælper til at forhindre oversvømmelse af banen.
  • Mixto-systemet anvendes også af klubber som Malmö FF og Zenit St. Petersborg.

Med vækstlamperne, varmesystemet under banen, og den hvide fiberdug, der dækker hele banen, har varme nemlig ikke været et problem i de kolde og mørke vintermåneder.

- Jeg havde et termometer til at ligge inde mellem græsstråene. Der havde vi otte plusgrader mellem stråene, mens luften udenfor var minus otte grader.

Annonce

Tvunget til vækst

Selvom man på Ceres Park har lagt ekstra kræfter og penge i arbejdet med banen henover vintermånederne, pointerer Lund Poulsen dog, at det er i sommermånederne, at benarbejdet laves.

Det handler nemlig om, at få så meget græs som overhovedet muligt på banen, før man går ind i månederne omkring oktober og november.

Vækstlamperne på Ceres Park slugte strøm, men den aarhusianske klub sørgede efter eget udsagn for at benytte grøn strøm fra vedvarende energikilder. Foto: AGF.

Med årets tidlige Superliga-start er Lund Poulsen dog tvunget til at presse citronen.

- Nu begynder temperaturen at vende, så nu begynder jeg at gøde. Det er fuldstændig sindssygt at smide gødning på en græsplæne i februar, men vi er bare nødt til at gøre det. Der skal bare vækst til nu, og så må vi jo fremtvinge det.

Søndag bliver græstæppet på Ceres Park endnu engang udsat for to hold fodboldstøvler, når AGF tager imod Sønderjyske i Superligaens 17. runde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce