Annonce
Kultur

Kunstklipning: Her blev kunstværk ødelagt

Den gule streg til højre i billedet viser, hvilken del af kunstværket, der fik en tur med græsklipperen. Da medarbejderen slog græsset, var den røde og hvide farve allerede trådt og regnet væk. Foto: Axel Schütt

En procent af værket ved Mindeparken blev studset af plæneklipperen ved en fejl.

En meget lille del af Katharina Grosses maleri i og ved Mindeparken er ødelagt, efter at tyskerens voldsomme rød-hvide kunstværk ved en fejl i sidste uge fik en studsning af en kommunal plæneklippper.

Den medarbejder fra Aarhus Kommunes Natur- og Vejservice, som skulle slå græsset onsdag morgen, havde dårlig mulighed for at se, hvor kunstværket begyndte, så han lod sin maskine køre hen over græsset, lige indtil han i græskanten opdagede nogle store sten, som Grosse også havde malet. Så fik han mistanke om, at han måske var kørt ind på værket. Han standsede straks maskinen.

Annonce

Værket

Tyskeren Katharina Grosses værk, der ikke har nogen titel, er en del af udstillingen "The Garden", som er en del af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad.

Det er malet i og ved bunden af Mindeparken og blev skabt op til åbningen lørdag 3. juni.

Regnen og gæsternes sko har fjernet den del af værket, som var på græsarealerne i parken og mellem Strandvejen og vandkanten.

Allerede for en uge siden kunne store dele af værket ikke ses.

Det var fra begyndelsen en beslutning, at værket ikke skulle males op, når natur og mennesker påvirkede det. Det skulle leve sit eget liv.

Delene The Present og The Future i The Garden varer indtil 30. juli. Den del, der hedder The Past, er på kunstmuseet Aros og kan ses til henholdsvis 10. september (Niveau 5) og 22. oktober (Niveau 1).

Den to meter brede klipper kørte cirka 25 meter, så cirka 50 kvadratmeter græs blev slået. Det svarer til, at én procent af det 5000 kvadratmeter store værk fik en tur med trimmeren.

Til medarbejderens forsvar skal siges, at farven allerede var gået af græsset på det tidspunkt. Farven var trådt og regnet af græsset.

- Kunstværket var ikke markeret med skilte eller pinde i jorden, siger Kim Gulvad Svendsen, der er chef for drift og vedligeholdelse i Aarhus Kommunes Center for Byens Anvendelse.

Han har på Århus Stiftstidendes fotograf Axel Schütts billede markeret med gult hvilket stykke, det drejer sig om, vel vidende at det jo er et princip, at man ikke beskærer et kunstværk.

- Jeg har lavet beregningen og markeret op, fordi kunstmuseet Aros gerne ville have et indtryk af, hvor meget det handler om, siger Kim Gulvad Svendsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce