Annonce
Aarhus

Kunstner illustrerer droppede ideer: Tænk, hvad Aarhus kunne have været

Dette gulpudsede tårn kunne rådhuset have haft. Tegning: Lasse Krog Møller
Århusiansk kunstner har brugt fire år på at finde og efterforske store projekter, der blev skrinlagt i Aarhus. Nu skriver han om dem i en bog.
Annonce

AARHUS: Aarhus var tæt på at få smadret det hyggelige Latinerkvarter og gaderne deromkring. Hvis ikke borgmester Bernhardt Jensen (byens førstemand 1958-71) havde sat foden i, kunne der have været en sekssporet hovedgade ned midt igennem byen.

Det blev heldigvis ikke til noget. Og hvordan kunne Aarhus mon have set ud, hvis alle de projekter, der har været udtænkt for byen, var ført ud i livet?

Det har kunstneren Lasse Krog Møller, 46 år, sat sig for at finde ud af. Han har brugt fire år på at undersøge så mange af de betydeligste projekter som muligt. Han har været i byens arkiver og ikke mindst i gamle udgaver af Århus Stiftstidende.

- Det har været et detektivarbejde. Mit elektroniske abonnement til Århus Stiftstidende giver mulighed for at læse samtlige udgaver af avisen siden den første i 1794, så der har jeg fundet virkelig mange oplysninger, forklarer Lasse Krog Møller, der netop har udgivet bogen Åarhuus (ja, sådan hedder den …).

Her fortæller han om de fejlslagne projekter, og sin kunstneriske åre har han brugt til at illustrere dem med kort og akvareltegninger.

Bogen og Lasse Krog Møller

Lasse Krog Møller. Bogen "Åarhuus" 192 sider med forfatterens egne akvareller. 200 kroner.

Udgivelsen er støttet af Aarhus Kommunes Kulturviklingspulje.

I 2018 viste Lasse Krog Møller soloudstillingen Ephemera Mundi i Kunsthal Aarhus. I efteråret udstiller han på KØS – Museum for kunst i det offentlige rum i Køge. Han arbejder både med tekst, foto, tegninger, objekter, installation og kunstnerbøger. Blandt hans seneste udgivelser er "Jorn in Lisboa, Bureaukratiske Apparater, Black Square, 100000000000000 stykker smørrebrød". Alle udgivet på forlaget *[asterisk].

Annonce

Rådhus i 28 etager

- Tænk om Aarhus havde haft et rådhus i 28 etager og en sekssporet hovedgade, der løb gennem hele den gamle bykerne, en højbane langs havnen og et mægtigt shoppingcenter i Latinerkvarteret, eller at kunstmuseet Aros var tegnet af Per Kirkeby. Sådan kunne tingene have artet sig, siger Lasse Krog Møller.

Bogen Åarhuus er udformet som en rejseguide til et imaginært Aarhus. Til skitserede monumenter, kunstudsmykninger, arkitektur og bystrukturer, der nærved og næsten fik plads i byen, og som ville have gjort den til et andet sted.

- Byer er i konstant fysisk forandring, og måske ændrer de navn eller stavemåde over tid, hvilket også gælder Aarhus. Men ét er de faktiske forandringer i byrummet, noget andet er de utallige planer og idéer, der af forskellige grunde aldrig blev til virkelighed, siger Lasse Krog Møller.

Annonce

Akvareller

Med inspiration i opdagelsesrejsen som fænomen har Lasse Krog Møller tidligere undersøgt specifikke geografiske steder som Vanløse, Hellerup og Aalborg gennem udstillingsprojekter og kunstnerbøger. Denne gang går turen til Aarhus, eller rettere det imaginære Åarhuus, som han kalder den.

Via tekst og illustrationer tages læseren med på en vandring gennem byen, som den kunne have set ud, hvis mange af de store byplaner og byggeprojekter, der gennem tiden har været på tegnebrættet, var blevet realiseret. Fremskridtstro og utopier synes aldrig at have manglet i Jyllands hovedstad.

- Nogle gang er det tilfældigheder, at visse projekter ikke er blevet til noget. Det kan skyldes tid eller økonomi. Men det meste er gjort i den bedste mening, siger Lasse Krog Møller, der fik ideen til bogen, da han stødte på en gammel rejseguide.

- Jeg spekulerede på, hvordan jeg skulle vise tingene i bogen og fandt, at det ville være oplagt at tegne dem ind i det nuværende bybillede. Det giver også noget til den, der ikke kender byen, siger Lasse Krog Møller.

Her er projektet, der ville have smadret Latinerkvarteret og de små gader i midtbyen. Den sekssporede hovedgade gennem Volden. Tegning: Lasse Krog Møller
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Østjylland

Adskillige anmeldelser om spøgelsesbilist på motorvejen: 21-årig anholdt i det forkerte spor

Annonce