Annonce
Aarhus

Kunstner hylder det minimale: Far, mor og barn på 27 kvadratmeter

Rikke Luther ved huset i parken ved Kunsthal Aarhus i J.M. Mørks Gade. Foto: Flemming Krogh
I mange år har den 49-årige kunstner kæmpet for, at vi skal spare på ressourcerne.

AARHUS: Kunstneren Rikke Luther synes, vi frådser med forbrug og med den plads, vi bor på. Derfor har hun for længst lavet et absolut minimalt hus, hvor hun har boet i mange år med sin familie. Ja, hun har været langt foran sin tid med problematikker om miljø og ressourcer.

Lige nu er huset i Aarhus. Det ligger i parken ved Kunsthal Aarhus i J. M. Mørks Gade.

- Huset er bygget om tre gange. Det første blev lavet i 1990'erne, da kunsten blev social. Det er en kritik af dagligdagen, som de fleste lever den. Jeg byggede dette hus i vandet ud for Holmen i København. Der boede jeg fra 2000 til 2013 sammen med min mand og tre af årene også sammen med vores barn, forklarer Rikke Luther, der er 49 år.

Lige nu bor hun ikke i huset, der er på 18 kvadratmeter samt hems på ni kvadratmeter, altså 27 kvadratmeter i alt.

- Jeg er interesseret i rum, og det her er en udvidet skulptur, siger Rikke Luther, mens hun viser rundt omkring huset.

- Jeg er optaget af at ændre vilkårene for at bo og vise hvordan det kan ske. Hvordan bruger vi ressourcerne bedst, siger Rikke Luther, der blandt andet har studeret Art, Culture and Technology på Massachusetts Institute of Technology, MIT i USA.

Huset har solceller, og hvis hun skulle lave et lignende hus igen, vil hun sørge for, der ikke er kuldebroer.

- Jeg ville lave en minimalbolig, hvor det handler om at begrænse sig på grund af verdens ressourcer og økonomi, siger hun. Fra 2013 og til nu har hun ikke brugt huset, men arbejdet på at gøre det til et folkehus og udbrede kendskabet til det, der har været placeret forskellige steder.

Jacob Fabricius, direktør i Kunsthal Aarhus, ser det som et kunsthistorisk projekt.

- Rikke Luther har længe arbejdet med de problematikker om miljø, kollektiv tankegang, ressourcer som unge i dag går meget op i, siger han.

- Vi tager det til Aarhus, sagde han, da huset skulle finde en ny plads. Arkitektstuderende har hjulpet med at sætte det op. Alt er lavet i hånden.

Indtil videre er huset ikke helt klar til at blive brugt på den nuværende plads, men det kan ses. Der mangler nogle tilladelser, og der bliver arbejdet på sagen.

- Jeg ser frem til, hvordan huset bliver brugt her, siger Rikke Luther.

Inde i kunsthallen har Rikke Luther netop haft en større udstilling om verdens ressourcer. Blandt en del andet kredsede kunsten der om verdens forbrug af sand, som er en mangelvare i verden.

Annonce

Rikke Luther og udstillingen

Parken ved Kunsthal Aarhus, J.M. Mørksgade 13. Rikke Luthers hus.
Rikke Luther er født i 1970. Hendes interessefelt og kunstneriske omdrejningspunkt er undersøgelser af verdens tilstand: Hvordan mennesker tager naturlige ressourcer for givet og i nogle tilfælde kommercialiserer og presser grænserne for naturens sårbare systemer. Ekstreme vejrforhold, øget vandstand, forurening, overproduktion og ikke mindst den stigende magtesløshed over for fænomenerne præger den offentlige debat. Rikke Luther har udstillet på museer og biennaler internationalt i over 20 år og har før sin solokarriere været med til at grundlægge kunstnergrupperne Learning Site og N55.
Rikke Luther har i mange år beskæftiget sig med forbruget af verdens ressourcer. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce